Mi fán terem az agroerdészet?

Mi fán terem az agroerdészet? A hagyományos fás legelőkről és az új módszernek számító szántóföldi agroerdészeti rendszerekről tanácskoztak Fajszon, az I. Magyar Agroerdészeti Fórumon. A bonyolult termesztési rendszereket nehéz kialakítani, de minden szempontból hatékonyak.

Kék folyosók szerepe a természeti sokszínűségben

Kék folyosók szerepe a természeti sokszínűségben A győri Reflex Környezetvédő Egyesület az Európai Unió Víz keretirányelve alapján, mely vizeink jobb ökológiai állapotának elérését tűzte ki célul, egy 14 hónapos vizsgálatokra és javaslatokra épülő programot végzett a térség vízfolyásainál.


 

Atomos szélcsend

Atomos szélcsend Hungarikum a megújulóenergia alkalmazásában: idehaza 2006 óta nem engedélyeztek, 2010 óta pedig nem adtak át egyetlen új szélerőművet sem – a magyar szélenergia-szektor hosszú időre befagyott. Az atomenergia erőltetett alkalmazása ott van a lehetséges magyarázatok között.


 

Magyar szénhez magyar vájárt!

20 év után mától újraindul a magyar vájárképzés. A régi szénerőművek jellemzően meglehetősen környezetszennyező energiatermeléshez segítenek hozzá, de mostanában nagyon olcsó a szén-dioxid kvóta. A leendő vájárok a magyar állam függetlenségét is védik majd.

Napelemekkel és LEDekkel spórolnánk

A napelemes áramtermelés és a LED-es világítástechnológia az OTP Bank idei társasházi pályázatának slágertémái. A kiírására 1100 társasház jelentkezett, a győzteseket 3 kategóriában összesen 8,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatással segítették.

A nagy árammegtakarító blöff

Akár évi 90.000 forintos megtakarítást realizálhatunk átlagos fogyasztás mellett, legalábbis ezt ígéri az Energy Saver Pro csodakütyü. A 75% (!)-os villamosenergia-fogyasztás csökkenést ígérő berendezést egy átláthatatlan céghálózat kínálja egész Európában. A megrendelt berendezést gyorsan szállítják, viszont semmire sem jó. Sőt!

Összevont természetvédelem és vadgazdálkodás

Várhatóan jövőre egységes jogszabályba foglalják a természetvédelemről és a vadgazdálkodásról szóló törvényt, az új jogszabály 2016-ban léphet életbe - mondta el a zalai vadászati évadnyitón a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára.

Folytatódik a Városliget mutyi

Nagy dobás készül Budapesten - szivárognak a részletek. 4 milliárdos műszaki tanácsadói, ellenőri tendert írt ki a Városliget fejlesztéséhez kapcsolódóan az állami Városliget Zrt. Nem nyilvános közbeszerzéseken már 121 milliót elköltöttek a lebonyolítás előkészítésére.

Ellenőrizetlen növényvédő szerek a hazai vizekben

15 hazai felszíni víz- és ebből nyert ivóvízmintát vizsgáltatott a Greenpeace májusában. Az összes minta tartalmazott növényvédőszer-maradékot, és több, az EU-ban régóta nem engedélyezett káros anyagot is találtak a vizekben. Az ivóvízmintákban a vegyszermaradékok mennyisége nem lépte át a hatályos határértéket, ám több ivóvízmintában 4-5-féle növényvédőszer-maradék is kimutatható volt. A zöld szervezet határértékeket és rendszeres mérést javasol a valós szennyezőkre.

Csődbe juthatnak a nemzeti parkok?

A kormány nemcsak a földoligarcháktól vette el a több milliárd forintos uniós területalapú támogatást, hanem a nemzeti parkoktól és az egyetemi tangazdaságoktól is, ezzel szinte lehetetlenné tette a működésüket. A három legnagyobb magyar nemzeti park az uniós területalapú támogatás elvétele miatt évente másfél milliárd forinttól esik el.

Flipper-rel kezdődött, veled véget érhet

Vélemény

Balatoni kincs, ami nincs

Úgy gondolom, ha a korábbi nemzetgazdasági együttműködés révén az egyetlen nemzeti hatáskörben levő nagy vízgyűjtő vízminőségével egyértelmű környezetvédelmi eredményeket érünk el, a semmittevés nem lehet alternatíva, hanem ezt az előnyt ki kell bontani minden ágazatra. 2-3 évente kb. 160 millió ivóvíz minőségű vizet akkor engedünk a semmibe, amikor hasznosítására semmi lehetőség nincs. 1 ha ültetvény intenzív öntözéséhez 1500 m3 kell. Ez gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés. Közvetlenül a parti sávba, a mély fekvésű lápos területekre, olcsó telkekre építkező Balatonfenyvesi érdekek nem határozhatják meg egy egész vízgyűjtő vízgazdálkodását. tovább>>

Hónap képei

MagányMagány
Méreganyag a Duna-partonMéreganyag a Duna-parton
Pihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyénPihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyén
graffitis tanösvénygraffitis tanösvény
Vizibicikli út az Eger-patak medrébenVizibicikli út az Eger-patak medrében

Képgaléria ajánló

képMagyarok a brit bioblitzen
képA Greenpeace befalazta az Országos Atomenergia Hivatalt
képÁllatvédelmi felvonulás Budapesten

Sajtóközlemény

Ügyvezetőváltás a KÖVET Egyesületnél

Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója augusztus 31-vel megvált tisztségétől. A szervezetnél eltöltött kereken hat év alatt megkérdőjelezhetetlen szakértelmével, elkötelezettségével erősítette az egyesület környezetvédelmi tevékenységét, miközben felismerte, hogy a környezetvédelem csak az egyik ága a fenntarthatóságnak, a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvKiss Dorottya és Török Hunor - Hagyományos gazdálkodás a Dél-Borsodban
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2013 szeptember
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2013 november

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés