Helyreállítják a hortobágyi bombázó lőteret

Helyreállítják a hortobágyi bombázó lőteret A Hortobágy határán, több ezer hektáron terül el az egykori bombázó lőtér. Ezen a bombatölcsérekkel szabdalt és rengeteg, fel nem robbant lőszert rejtő, évtizedek alatt tönkretett területen végre begyógyítják a sebeket.

Szelesedő világ és szélcsendes hungarikum

Szelesedő világ és szélcsendes hungarikum A szélenergia hasznosítása tavaly a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága volt. A terület 100 milliárd dollárnyi beruházást vonzott az Európai Szélenergia Szövetség szerint. Ehhez Magyarország egy fillérrel sem járult hozzá, pedig nálunk is volnának lehetőségek. Nálunk totális szélcsend.


 

A Fidesz-KDNP nem bakot lőne

A Fidesz-KDNP nem bakot lőne Új vadászati törvény koncepcióján dolgozik a kormány, amelynek – ha törvény születik belőle – a legfontosabb következménye az lehet, hogy 20 éves időtávra újraosztják a vadászterületeket. A jövőben a vadászat még inkább a gazdagok kedvtelése lesz.


 

Környezetvédelmi fantomközpontokkal mutyizott százmilliók

Több mint 600 millió forint uniós forrást nyert különféle zöldprojektekre 2009 óta a Régiók Fejlesztéséért Egyesület – a projektek egy része azonban minimum talányos. A nem igazán ismert egyesület kulcsemberének kapcsolatrendszerében Bajnai Gordon egykori kormányzati tanácsadója éppúgy megtalálható, mint a Fidesztől nem túl távoli mádi borászlobbi.

Rossz hír az orbáni atomálomnak: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése

2014 volt az első év, amikor a globális gazdasági növekedés ellenére megállt a világ energiafogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának emelkedése. Az elmúlt 40 évben – a gazdasági válság okozta kisebb visszaesésektől eltekintve – ez először következett be. A 3%-os GDP növekedés elvált a fosszilis energiafogyasztás emelkedésétől, azaz a klímaváltozás megállítása érdekében tett közös erőfeszítések elkezdték éreztetni hatásukat. Különös aktualitást ad a hírnek, hogy az az Európai Energiafüggőség Napján látott napvilágot.

Ős-Dráva: ki tudja, hogy mire megy el 25 milliárd?

Csak a szaporcai látogatóközpont készült el teljesen a 25 milliárd forintos Ős-Dráva Program részeként, melyet Tiffán Zsolt felügyel. A bicikliutak menti szervizek is hiányoznak, de a vejti komp sem épült meg még mindig. Az uniós forrásból táplálkozó projektek csúszása miatt a résztvevő önkormányzatok jövőre kevesebb központi támogatást kaphatnak.

Nemzeti azbesztmentesítési programot sürget a Levegő Munkacsoport

Magyarországnak még mindig nincs nemzeti azbesztmentesítési programja, miközben az uniós tagországok három kivétellel valamennyien elkészítették és folyamatosan hajtják végre a saját mentesítési programjukat - hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport.

Patt a miskolci cementgyár újraindításával kapcsolatban

Megegyezés nélkül nem lehet újraindítani a termelését évek óta szüneteltető hejőcsabai cementgyárat a gyár korábbi működtetője, a svájci érdekeltségű Holcim konszern jogutódja, az Osteuropaische Zementbeteiligungs AG (OZAG) szerint. A helyi civilek több mint kétezer aláírást gyűjtött össze az újraindítás ellen. A HCM 1890 Kft. szerint jogerős bírósági ítéletek cáfolják a multinacionális cementkonszern állításait.

Fazekas tanácsadójának családja is jól teljesített a hortobágyi földmutyiban

A 2013-ban indult földbérlet-pályázatok a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő területek esetén sikerültek a leginkább botrányosra. Évtizedek óta a területen gazdálkodó állattartók vesztették el a területeik – és ezzel a megélhetésük – kisebb-nagyobb részét, viszont a hatalom kegyencei gyakran többszáz hektáros uradalmak gazdái lettek.

Állj ki a magyar természetért - Európában is!

A hazai és európai természeti értékek megőrzésében fontos szerepet játszik a jogszabályi környezet, amely védelmüket biztosítja. Egyes érdekcsoportok szerint azonban a természet védelme gátolja a kontinens fejlődését. Engedve a rövid távú gazdasági érdekeknek, az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy gyengíti azokat a jogszabályokat, amelyek óvják a természeti erőforrásokat, biztosítva ezzel a jövő generációk életlehetőségeit. Ez az Európai Unió összes országát, ezzel Magyarországot, a magyar természeti értékeket is érinti.

Mutyi gyanú a Molnár János-barlangnál

Vélemény

Csak egy néma FA

Egy fűzfa életéért küzd egy gazdagréti lakos. tovább>>

Képgaléria ajánló

képZöld tömb-élhetőbb panel - "Panel Álom" alkotópályázat
képPro Natura díjátadás 2011
képHasznált sütőolajból biodízel

Sajtóközlemény

Elindult a ZöldCivil facebook csoport

Egy új kommunikációs felülettel bővült a Zöld Civil Együttműködés, hiszen megnyílt a facebook csoportja is immáron. Bízunk benne, hogy a tartalmak olvasása mellett sok ember aktív felhasználója lesz ennek a nyílt közösségi csoportnak. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvDaniel Quinn - Az én Izmaelem
könyvCsiszár Ágnes - Inváziós növények Magyarországon
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2014 december

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés