A zöldbárók Magyarországa

A zöldbárók Magyarországa A különböző politikai oldalakhoz kötődő gazdasági érdekcsoportok szépen megosztoztak a privatizált, közös nemzeti vagyonelemeken – állítja Ángyán József volt államtitkár, egykori fideszes, majd független parlamenti képviselő, aki a napokban teszi közzé immáron hatodik tanulmányát a földbérleti visszásságokról. Nyergesék megelőzték Csányit.

EU-paktumba ütközhet a paksi hitel

EU-paktumba ütközhet a paksi hitel Meggyűlhet a baja a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal a paksi hitelszerződés kapcsán: az óriáshitel felvétele következtében sérülhetnek az immár az uniós alapszerződés részévé vált fiskális paktum költségvetési stabilitást előíró passzusai, és akár eljárás is indulhat Magyarország ellen (ami a már meglebegtetett túlzottdeficit-eljárás árnyékában aligha lenne kedvező fejlemény).


 

Sumák a vízügyisek római-parti jelentése

Sumák a vízügyisek római-parti jelentése Úgy tűnik, nem lezárja, hanem új keretek között újra fogja nyitni a vitát a Római-parti árvízvédelem ügyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság minap közzétett állásfoglalása. A dokumentum önmagában is számos ellentmondást exponál a jelenlegi mobilgátas koncepcióval kapcsolatban – ráadásul a végleges változatból kikerült az a mintegy másfél oldalnyi szövegrész, ami egészen más megvilágításba helyezi ezt a koncepciót. Annyi bizonyosnak látszik a két dokumentum alapján, hogy egészen más, és az eddigi tervekben szereplőkhöz képest sokkal kevésbé mobil valami fog épülni a Rómain.


 

Légkondik helyett szigeteljünk. Megéri!

Hazánk energiafelhasználásának egyre nagyobb részét teszi ki a nyári fogyasztás, ezáltal a téli és nyári csúcsok közötti különbség a tavalyi év végére 1,8%-ra csökkent. A nyári növekedés egyik fő oka a klímaberendezések használata, amelyek CO2 kibocsátása ráadásul még inkább hozzájárul az átlaghőmérséklet emelkedéséhez. A kánikulában megdőlt az áramcsúcs.

Jávor az Európai Bizottsághoz fordul a paksi bővítés miatt

Jávor Benedek, az Együtt PM európai parlamenti képviselője kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz (EB), hogy vizsgálja ki a közbeszerzési eljárás nélkül januárban létrejött „Paks II” atomerőmű-bővítés ügyletét a magyar kormány és az orosz Roszatom között.

Kell a páriaknak hulladékégető?

Népszavazást tartanak a Páriba tervezett kísérleti hulladék égetőről augusztus 17-én – közölte pénteken Farkas Jánosné polgármester. Mennyire manipulált a kérdés, és mennyi a háttér információ?

Egyre többen csípik a méheket

Itt a barackszezon. Bevásárlás közben azonban ritkán gondolunk arra, hogy ezt a gyümölcsöt is méheknek köszönhetjük. Az őszibarackot, a meggyet, a cseresznyét, a mandulát, az almát és a szilvafát mind a méhek teszik termővé. Már 3 800 méhet fogadtak örökbe a Greenpeace „Csípem a méheket!” kampányában.

Emberi segítséggel: visszatérő eltűnt állatok

A világ legtöbb táján sorra indulnak visszatelepítési programok – ezek egy adott területről kipusztult állatok és növények újrahonosítását célozzák meg. A programok nagyjából egynegyede nevezhető egyértelműen sikeresnek, másik egynegyede pedig sikertelennek. Egyes esetekben igen nagy összegeket költenek a programokra. Magyarországon 1970 óta 24 állatfajt próbáltak visszatelepíteni – változó sikerrel. Két friss példa a hód és a lápi póc esete.

Hatékony erdőgazdálkodás takarítással

Új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki egy hazai cég, mellyel betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része, és az energiaültetvények termése is. Az eszköz elterjedése jelentős zöldenergia-többletet eredményezhet a gazdaság számára.

Nagy a titkolózás a liget pályázatairól

Nem szólhatnak hozzá a budapestiek a Városligetbe tervezett múzeumok terveihez, mivel csak az év végi eredményhirdetéskor mutatják be a zsűri döntése alapján győztes pályázatokat. A pályaművek színvonala a miniszteri biztos szerint igen magas.

Ma országos hőségriadó!

Vélemény

A földet megvédték

Kiváló miniszterelnökünk szerint az elmúlt 4 évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet, az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy „a kommunisták maradványai a liberálisokkal karöltve” külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák a drága magyar termőtalajt. Saját szabályainak sem felel meg a Földkezelő Alap? tovább>>

Hónap képei

NINCSEN szelektív gyűjtés! mióta a katasztrófa védelem gyűjti a hulladékotNINCSEN szelektív gyűjtés! mióta a katasztrófa védelem gyűjti a hulladékot
Ez mi?Ez mi?
Hajós utca sittHajós utca sitt
PilisvörösvárPilisvörösvár
MagányMagány

Képgaléria ajánló

képZÖLD LÉ - környezetvédők demonstráltak egy zöld költségvetésért.
képÖkoexpecíció Székesfehérváron
képBéda-Karapancsa

Sajtóközlemény

A kormányzat is hunyó a milliárdos rágcsálókárban

Milliárdos nagyságrendű az ebben az évben beálló rágcsálókár mértéke, amely így jelentős veszteségeket okoz a mezőgazdasági ágazatnak. Az legfőbb károkozó mezei pocok (Microtus arvalis) túlszaporodása főként a kisebb gazdálkodókat érintette, akik egy-egy birtoktesten gazdálkodnak. Náluk a rágcsálók egy-egy táblában akár 30-40%-os termésveszteséget is okoztak. A NÉBIH a Redentin használatának engedélyezésével nemhogy megoldást nem nyújtott, a problémákat még tovább súlyosbította. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvFöld Napja Alapítvány - A világ helyzete 2013 - Van még esély a fenntarthatóságra?
könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2013/2
könyvnaturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége - Az év természetfotói 2013

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés