Megkezdték őszi vándorútjukat a fehér gólyák

Megkezdték őszi vándorútjukat a fehér gólyák Szokatlanul korán indult meg idén a madárvonulás: a GPS-GSM jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák közül a Garam névre keresztelt madár már Bulgáriában jár, a napokban pedig más példányok is megkezdték vándorútjukat.

Végre megszűnhet a méregkeverés az almásfüzitői vörösiszap-tározón

Végre megszűnhet a méregkeverés az almásfüzitői vörösiszap-tározón Elutasították első fokon az almásfüzitői vörösiszap-tározón hulladékhasznosítás címén „méregkeverést” végző cég működési engedélyének meghosszabbítását. Ez azért hatalmas siker, mert a Greenpeace 2011 óta kampányol azért, hogy a közvetlenül a Duna partján lévő, eleve szivárgó tározóra – mely a kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója – ne hordhassanak további veszélyes anyagokat. Almásfüzitő miatt az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen. A cég szerint a TKV Zrt. tevékenysége nem jelent kockázatot a környezetére.


 

Akár 57 milliárd zöldpénzt is bukhatunk

Akár 57 milliárd zöldpénzt is bukhatunk A Környezet és energia operatív program miatt veszítheti el Magyarország a 2007–2013-as uniós ciklus pályázati pénzeinek teljes felhasználását. 57 milliárd forintnyi fejlesztési forrás sorsa kérdéses. Ebből óvodákat és iskolákat is felújíthatnának, ezeket a beruházásokat azonban szinte képtelenség decemberig megvalósítani. A pályázatok augusztus végi benyújtása is erősen kérdéses.


 

Széthajózná a Dunát az Európai Unió

Egy múlt heti megállapodással ismét közelebb került a magyarországi Duna-szakasz radikális átalakítása. Az EU-nak a folyó kiemelt teherszállítási útvonal, így óriási forgalomnövekedésért és az ezt megalapozó mederszabályozásért lobbiznak. A dunai hajóforgalom a tervek szerint megtízszereződhet, ez azonban a természetvédelemmel igencsak nehezen egyeztethető össze.

Szemétszüret a Bodrogon: másfél tonna hulladék

Összesen 1,5 tonna szemetet, köztük rengeteg pet palackot, háztartási hulladékot, gumiabroncsot, hűtőt és még monitort is találtak annak az akciónak a résztvevői, akik hat napon át a Bodrog megtisztítását tűzték ki célul. Az önkéntesek kenukkal járták a folyót és így szedték össze a szemetet.

Erdei túrával gyógyít a kórház

Szó szerint mutat utat az egészség felé a Budapesti Szent Ferenc Kórház, amely kreatív módon segíti a szív- és érrendszeri, vagy magasvérnyomás betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. A kórház ugyanis a szomszédságában rehabilitációt segítő túraösvényt alakított ki a Sanofi, és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével, amelyet egészséges és beteg egyaránt használhat.

Újra kiszáradt a kardoskúti Fehér-tó

Mint minden év júliusában, úgy az idén is lassan teljesen kiszárad a kardoskúti Fehér-tó. A szikes tavaknál ez megszokott, sőt szükséges jelenség, mivel jó hatással van a meder állapotára, s ezáltal a növény- és állatvilágra.

Olcsó import áram - vegetáló hazai erőművek

Borús képet festenek a magyar energiarendszerről a működtetésért felelős állami Mavir minap megjelent, 2014-es adatsorai. Míg a felhasználás kismértékben emelkedett (de 2006 óta lényegében egy szinten mozog), addig a hazai erőművek termelése 2011 óta meredeken zuhan.

Nincs több pancsizás a Velencei-tavi szabadstrandokon

Minden Velencei-tó környéki szabadstrandot bezáratott az ÁNTSZ. Állítólag nem a vízminőséggel van a baj, hanem hogy engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

Mától 5 új MOL Bubi gyűjtőállomás üzemel Budapesten

A júniusban üzembe helyezett 15 állomás után, ma 5 új MOL Bubi gyűjtőállomást üzemelnek be a II. kerület –Mechwart liget, a IX. kerület – Vendel utca és a Bakáts tér, a XIII. kerület – Dózsa György út M, és a Váci út- Bulcsú utca helyszíneken.

Afrikában robban a népesedési bomba

Vélemény

A császár új reaktora

A világ nukleáris energia iparának állapotáról szóló jelentés nemzetközi szerzőgárdájának vezetője, Mycle Schneider a brit alsóházban a minap rejtélyesnek nevezte a szembeszökő különbséget a nukleáris szektor hanyatlása és az atomenergiáról a köztudatban élő kép között. Mintha a döntéshozók nem látnák – vagy nem mernék észrevenni – az iparág elmélyülő válságát, amely a legnagyobb szereplőket már a puszta létükben fenyegeti. tovább>>

Képgaléria ajánló

képÚjságírói háttérbeszélgetés az FCSM Zrt. Dél-pesti szennyvíztisztító telepén
képTisza-tavi Ökocentrum körkép
képFenntartható vidékfejlesztési konferencia Vácon 2

Sajtóközlemény

Végre megszűnhet a méregkeverés az almásfüzitői vörösiszap-tározón

Elutasították első fokon az almásfüzitői vörösiszap-tározón hulladékhasznosítás címén „méregkeverést” végző cég működési engedélyének meghosszabbítását. Ez azért hatalmas siker, mert a Greenpeace 2011 óta kampányol azért, hogy a közvetlenül a Duna partján lévő, eleve szivárgó tározóra – mely a kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója – ne hordhassanak további veszélyes anyagokat. Almásfüzitő miatt az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen. A cég szerint a TKV Zrt. tevékenysége nem jelent kockázatot a környezetére. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHolndonner Péter szerkesztő - Magyarország környezeti állapota 2013
könyvTermészetBúvár Alapítvány - TermészetBúvár 2014/1
könyvCsiszár Ágnes - Inváziós növények Magyarországon

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés