Kérdéses az osztrigák jövője

Kérdéses az osztrigák jövője Ahogy a légkörben nő a szén-dioxid mennyisége, a part közeli vizek egyre savasabbá válnak, ami jó néhány tengeri élőlény vázának erősségét felőrölheti.

Vissza az ősi génekhez

Vissza az ősi génekhez A vadon termő növények, többek között a búza és a rizs fontos tulajdonságai vesztek el a nemesítés évezredei alatt. A nemesített növények "visszavadítását" ajánlják dán kutatók.


 

A gleccsertavak is emelik a tengerek vízszintjét

A gleccsertavak is emelik a tengerek vízszintjét A klímaváltozás miatt megnövekedett a grönlandi gleccsertavak száma, ami a gleccserek gyorsabb olvadásához és a tengerszint további emelkedéséhez járulhat hozzá.


 

Dániának is kellene az Északi-sark

Oroszország és Kanada után Dánia is igényt tart az Északi-sarkvidékre, illetve az Arktisz alatt rejtőző ásványi kincsekre. Az ország külügyminisztere most terjeszti be hivatalosan igényét az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékes bizottságához.

Kihalás szélén az északi szélesszájú orrszarvú

Feltehetőleg idős kora miatt tegnap elpusztult a 44 éves hím Angalifu, a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike a San Diego Zoo Safari Parkban.

Ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

Az elmúlt öt évtizedben összesen 7600 négyzetkilométernyit zsugorodtak a Kína területén található gleccserek, ez a teljes terület 18 százalékos csökkenését jelenti – közölte a Kínai Tudományos Akadémia legfrissebb tanulmányában. A folyamat hosszú távon a kelet-ázsiai ország folyóira is hatással lehet.

Paksi bővítés és az európai klímapolitika

A Közép- és Kelet- Európai Regionális Környezetvédelmi Központ által rendezett Klímaváltozás és gazdaság című fórumon mutatták be azt a tanulmányt, amely egyebek mellett a 2030-ra vonatkozó uniós ÜHG kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásait elemzi a tervezett paksi bővítéssel összefüggésben.

Valódi megoldásokat követelnek a környezetvédő fiatalok

Európa tizenkét országából több, mint hatvan fiatal gyűlt össze idén december első felében Brüsszelben, hogy figyelemmel kísérjék és reagáljanak a Limában zajló klímatárgyalások folyamatára. A Young Friends of the Earth Europe (YFOEE) tagjai nyílt levélben fordulnak az Európai Uniós döntéshozókhoz, amiben nagyvállalatoktól független, valódi megoldásokat követelnek a klímaváltozásra, illetve felszólítják őket a globális társadalom érdekeinek figyelembe vételére, az üzleti és nagyvállalati érdekek képviselete helyett.

Egyezséggel zárult a limai klímakonferencia

Az ENSZ-tagállamok limai klímakonferenciáján elfogadtak egy dokumentumot, amely alapja lesz a 2015-ben, Párizsban folytatódó tárgyalásoknak. Manuel Pulgar-Vidal, a házigazda perui környezetvédelmi miniszter szerint a négyoldalas dokumentum kéthetes intenzív tárgyalások eredménye.

Berágtak a Greenpeacere a peruiak

Büntetőeljárást indít a perui kormány a Greenpeace ellen, mert szerintük a környezetvédelmi szervezet legújabb demonstrációja tartós károsodást okozott a világörökségi Nazca-vonalakban- írta az origo.

A szabadság édes illata

Vélemény

Paks2- cui prodest?

Úgy tűnik, a titkolózással a kormány egyrészt a projekt előkészítetlenségét igyekszik elfedni, másrészt annak a kínos folyamatnak próbál véget vetni, amelyben sorra derül ki: amit korábban állítottak, az nem úgy van. A totális információblokád ugyanakkor visszaüt, hiszen információk nélkül esélyük sincs meggyőzni az állampolgárokat arról, hogy a kormány képes a beruházást a magyar érdekek szerint alakítani. tovább>>

Hónap képei

Hungarikum BubiHungarikum Bubi
Szelektív túltöltveSzelektív túltöltve
Váci út állattetemek a strand felé vezető út menténVáci út állattetemek a strand felé vezető út mentén
Jóságos tündér járt a városligeti kis botanikus kertbenJóságos tündér járt a városligeti kis botanikus kertben
zöld telefonfülkezöld telefonfülke

Képgaléria ajánló

képNyílt nap a csatornában
képA Hulladékhegyen túl
képZöld Szervezetek XIV. Országos Találkozója - életképek

Sajtóközlemény

Pilisi jégtörés leltár

Hatalmas pusztítást végzett a jég az erdőkben. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 60.000 hektár erdőből kb. 20 ezret érintett, ebből 7-8 ezer hektárnyit súlyosan. A cég a jégtöréssel és a jégkárelhárítási munkálatokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtötte csokorba. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvTermészetBúvár Alapítvány - TermészetBúvár 2014/3
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2013 szeptember
könyvMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Madártávlat magazin 2013. ősz

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés