A világ fele szomjazni fog - migráció és vízhiány

A világ fele szomjazni fog - migráció és vízhiány 2040-re számos közel-keleti, dél-amerikai és több európai ország is súlyos szárazsággal fog küzdeni. A vízhiány komoly nemzetközi konfliktusokhoz vezethet.

Lefölöznék a keleti szemétfoltot

Lefölöznék a keleti szemétfoltot Tengerbiológusok és önkéntesek mintegy 30 hajón feltérképezik a Csendes-óceán Kalifornia és a Hawaii-szigetek közötti részén hosszan szétterülő, egyre nagyobbodó szeméttakarót, hogy pontosan megtervezhessék az ember alkotta, főként műanyag szemét összegyűjtésének stratégiáját.


 

Gleccsercsúcs: napi 46 méter

Gleccsercsúcs: napi 46 méter Gleccserkutatók tanulmányozzák azt az óriási jégtömeget, amely a minap vált le a grönlandi Jakobshavn gleccserről, amelyből a feltételezések szerint annak idején kialakult az Atlanti-óceánban a Titanic katasztrófáját előidéző jéghegy.


 

Íme a műanyagszigetek útjai

Az időjárást és a tengeráramlatokat figyelő bóják adatait felhasználva készített videót a NASA arról, hogy is áramlik a műanyagszemét a világ óceánjaiban.

Indiányi erdő tűnik el hamarosan

Csaknem India méretű trópusi őserdőt irthatnak ki 2050-ig - figyelmeztetett egy frissen megjelent tanulmány.

Putyinnak fizetnie kell a Greenpeace-nek

Kártérítésre ítélte a hágai választott bíróság Oroszországot a 2013-ban Murmanszkban feltartóztatott, holland zászló alatt közlekedő Greenpeace-hajó ügyében.

Éghajlatváltozás: mentés másként?

Ma már mindenki biztos benne, hogy jövőre megsülünk, de ha mégsem, akkor elvisz az ár, vagy jégpáncél ejt foglyul bennünket. Az időjárási csapások a címlapokra kúsztak; naponta halljuk, hogy jó, ha hozzászokunk a szélsőséges időjáráshoz és beletörődünk, hogy árvizek, szélviharok, ónoseső, vagy éppen méteres tavaszi hó keserítik meg az életünk.

Műholdas segítség a szárazsággal küzdőknek

Napjainkban a Közel-Kelet és Észak-Afrika minden országában komoly problémát jelent a vízhiány, ami leginkább az öntözéses mezőgazdaságot állítja kihívás elé. A helyzet várhatóan romlik, mivel a klímaváltozással gyakoribbá és tartósabbá válnak a szárazságok. A FAO egy műholdas képeket használó nyílt adatbázis fejlesztése révén segíti az amúgy szűkös vízkészletek fenntarthatóbb felhasználását.

Szuperragadozó a mohó Homo sapiens

Kutatók 2125 szárazföldi és tengeri ragadozót elemeztek, és arra jutottak, hogy a kíméletlen vadászati és halászati módszereivel az ember a világ leghatékonyabb ragadozója – derült ki a Science-ben megjelent tanulmányból.

Drónok a mexikói teknősök védelmében

A levegőből igyekszik megakadályozni a mexikói kormány, hogy az augusztusban tojó teknősök tojásai az előző évekhez hasonlóan bűnözők kezébe kerüljön. A teknőspopulációt a bizonytalan költések miatt kihalás fenyegeti.

Óriástoronyból figyelik a klímaváltozást

Vélemény

Nyílt levél a lufieregetések leállítására

A zamárdi Strand Fesztivál ünnepélyes zárásaként augusztus 22 szombaton a Punnany Massif együttes koncertjén saját híradásuk szerint tízezer lufit engedtek el „környezetvédelmi” üzenettel, ami különösen visszatetsző egy ilyen nyilvánvalóan környezetszennyező akció esetében. tovább>>

Képgaléria ajánló

képFelújult a Sas-hegy
képZöld tömb-élhetőbb panel, őszi családi kampánynap (2011. november 19.)
képÁprilisi favágás Debrecenben

Sajtóközlemény

Napelemre, zöld tetőkre és több közösségi térre vágynak a társasházban élők

Immár hetedik alkalommal hirdetett nyerteseket a magyarországi társasházak és lakásszövetkezetek kisebb fejlesztéseit támogató pályázatán az OTP Bank. A hitelintézet márciusi felhívására összesen 567 társasház jelentkezett. A pályázat keretében az OTP Bank kategóriánként 3-3 jelentkezőt díjazott, mintegy 9 millió forint keretösszeggel. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2013/4
könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - Hidrogén Hírlevél 2014/2
könyvAntal Attila - Ökopolitika, ideológia, baloldal

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés