Mától hitelből éljük fel bolygónkat

Mától hitelből éljük fel bolygónkat Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához. Az emberiség egyre gyorsabban fogyasztja a rendelkezésére álló erőforrásokat. Így idén már mostanra felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek fenntartható módon egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük. Mennyi marad Földünkből?

Jön a tehénmentes műtej

Jön a tehénmentes műtej A minap láttam a boltban 0,1 %-os tejet. Nagyon fitt lehet a fehérre festett víztől a fogyasztó. De ez mind semmi, nemsokára jön az amerikai tudósok laboratóriumban előállítható bocimentes műteje.


 

Ultrahangra járnak a beteg koalák

Ultrahangra járnak a beteg koalák Ausztrál kutatók a GE-vel együttműködve ultrahang készülék segítségével vizsgálják a koalákat, hogy időben kiszűrhessék a chlamydia fertőzést, és így hamarabb tudják elkezdeni az állatok kezelését, valamint visszafogni a betegség terjedését a veszélyeztetett populációban.


 

A hanggal tölthető lesz a legzöldebb telefon

A londoni Queen Mary Egyetem és a Nokia kutatói közösen hoztak létre egy hangtöltésű telefon prototípust. A beépített nanogenerátorok képesek a környezeti hangok által gerjesztett rezgéseket elektromos árammá alakítani. Ha elterjed, elfelejthetjük az akkukat.

Ingyenes búvárkodás a tenger fenéki Street View-val

A tenger mélyét térképezik fel a Google Utcaképéhez hasonló technikával amerikai tudósok. Olyan speciális, víz alatti panorámafelvételeket készítenek, amelyek segítségével a jövőben bebarangolhatók lesznek az ország tengeri rezervátumai.

Gyilkosok miatt menekítik az orrszarvúkat

Több száz orrszarvút kell evakuálni a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkból, hogy meg tudják menteni őket a tülökre utazó orvvadászoktól.

Környezetbarát génmódosított muslicák

Az East Anglia Egyetem kutatói úgy módosították a gyümölcslégy DNS-ét, hogy csak hímek nemzésére legyen képes. Azt várják ettől, hogy ha visszaengedik a legyeket a természetbe, néhány légygeneráció alatt eléggé elterjed a módosított gén ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a gyümölcslégy-populáció mérete.

5 millió latrina feleslegesen?

Évi 600 000 áldozatot követel és minden harmadik nő számára a szexuális erőszak veszélyét jelenti a hiányos csatornázás Indiában. A lakosság fele mellékhelység nélkül él, aminek kezelésére Narendra Modi miniszterelnök 5,3 millió latrina kiépítését ígérte kormányzása első 100 napjára, ám a beruházások képzés nélkül mit sem változtatnak majd az áldatlan állapotokon.

Hármas pandaikrek születtek

Hármas pandaikrek születtek a kantoni Kuangcsou állatparkjában, ami rendkívül ritka. A dél-kínai állatpark illetékesei nemcsak világra jöttüket, hanem életben maradásukat is csodának tartják. A július 29-én született bébik az első hármas pandaikrek, amelyek a világon eddig életben maradtak.

Kína a szénről napelemre vált

Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített.

A dobogós gyilkosok: fehér, bika, tigris

Vélemény

Ingatlanforgalmazó főzöld

Az országos környezetvédelmi hatóság vezetéséhez úgy látszik elengedhetetlen feltétel, hogy köze se legyen az illetőnek a környezetvédelemhez. A sokat megélt Tolnainé lemondását követő átmeneti állapot véget ért azzal, hogy Búsi Lajost nevezték ki az OKTF főigazgatójának. tovább>>

Hónap képei

Hajós utca sittHajós utca sitt
PilisvörösvárPilisvörösvár
MagányMagány
Méreganyag a Duna-partonMéreganyag a Duna-parton
Pihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyénPihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyén

Képgaléria ajánló

képExpedíciózz a háztartásban Nyíregyházán
képBiodiverzitás felmérés a Hanságban
képTöbb ezer kerékpáros vonult fel Budapesten

Sajtóközlemény

Nagyot lehetne kaszálni az állami földeken

Sajtóhírek szerint az állami földpályázaton taroló Mészáros Lőrinc, illetve Orbán Viktor veje testvérének – szintén az államtól bérelt – földjét is parlagfű borítja. Az Együtt–PM szerint az Orbán-közeli álgazdák csak a területalapú támogatások megszerzése miatt harácsoltak össze ennyi állami földet, és nem képesek, illetve nem is áll szándékukban azokat szakszerűen művelni. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvKalas György - Nyugat-dunántúli üvegzsebkönyv
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2013 szeptember
könyvMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Madártávlat magazin 2013. ősz

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés