Bölényirtás a Yellowstone Nemzeti Parkban

Bölényirtás a Yellowstone Nemzeti Parkban Kilencszáz példánnyal, vagyis majdnem egyötödével csökkenti híres bölénypopulációját idén télen a Yellowstone Nemzeti Park, amely a területéről elkóborló állatok leölésével az elmúlt hét év legnagyobb állományritkítását hajtja végre.

Ausztrália tengeri ökoszisztémáját mérgezi a műanyag szenny

Ausztrália tengeri ökoszisztémáját mérgezi a műanyag szenny Az ausztrál partokhoz közeli vizekben található szemét nagyjából háromnegyede műanyag – erre figyelmeztetnek egy új tanulmányban, amely szerint a műanyagszennyezés komoly fenyegetést jelent a helyi vadvilágra.


 

Vészesen fogy az Északi-sark jege

Vészesen fogy az Északi-sark jege Az 1980-as években nyaranta még nyolcmillió négyzetkilométeres jégtakaró fedte az Északi-sarkot. Idén nyáron körülbelül ötmillió négyzetkilométeresre zsugorodott az Északi-sark jege.


 

Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is

Kihalás veszélyezteti a kínai tokhalat, mert a kínai kutatók nem látják, hogy a vadon élő példányok természetes úton szaporodnának. Pedig az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimális. A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent.

Japán első atomenergia nélküli éve

Japán különleges és inspiráló évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el az atomenergia és annak állandó kockázatai és fenyegetései nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát, a Kansai Electric Fukui prefektúrában található Ói 4-es blokkját is leállították. Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – 50 év óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Íme az első személyzet nélküli bolt

Automatákkal felszerelt, személyzetet egyáltalán nem igénylő szupermarket nyílt Északkelet-Kínában, a Csingtao városában – írja az MTI a sina.comra hivatkozva.

Felmelegedés végezhet a madárfajok felével

A tudósok 30 év statisztikai adatait tanulmányozták Észak-Amerika éghajlatáról és átvizsgáltak több ezer madármegfigyelést, valamint a szaporodás és az éghajlati viszonyok közötti összefüggésről szóló kutatásokat. Eszerint kihalás fenyegeti az észak-amerikai madárfajok több mint felét, ha az éghajlat felmelegedése tovább folytatódik.

Az óceán esőerdejében forgat Attenborough

Sir David Attenborough brit természettudós visszatér az ausztrál Nagy-korallzátonyhoz, hogy új sorozatot készítsen a BBC One számára.

New York komposztáló szigetekben gondolkozik

New York mesterséges komposztáló szigetekkel, a “zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodást. 10 mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló egységeket, melyek belsejében működne a hulladék-feldolgozó rendszer.

Kivágják a Föld tüdejét

2000 és 2012 között minden percben nagyjából öt futballpályányi területről irtottak ki illegálisan trópusi esőerdőt – ez a megdöbbentő adat a Forest Trends nevű amerikai székhelyű, nem kormányzati szervezet jelentésében olvasható.

Történelmi döntés a cápákért

Vélemény

Az akác a magyar ember része

Nyílt levelek az EU-t legyőző akác-koalíció, és a hungarikumokkal kapcsolatos csúsztatások kapcsán. Miután Kis Miklós Zsolt államtitkár nem válaszolt, Exner Tamás erdőmérnök elküldte kérdéseit Nagy István államtitkárnak is. tovább>>

Hónap képei

MagányMagány
Méreganyag a Duna-partonMéreganyag a Duna-parton
Pihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyénPihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyén
graffitis tanösvénygraffitis tanösvény
Vizibicikli út az Eger-patak medrébenVizibicikli út az Eger-patak medrében

Képgaléria ajánló

képSasszinkron 2012 - ennyi ragadozónk van
képCNG busz töltő átadádsa
képZöld Szervezetek 21. Országos Találkozója (OT)

Sajtóközlemény

Már a konyhasó se a régi

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvOrbán Zoltán MME - Madárbarátok könyve
könyvSeléndy Szabolcs - Gyakorlati biogazdálkodás 2.
könyvFarago Tibor - A hazai környezetügy az elmúlt negyedszázadban

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés