Rossz hír az orbáni atomálomnak: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése

Rossz hír az orbáni atomálomnak: megállt a világ energiafelhasználásának növekedése 2014 volt az első év, amikor a globális gazdasági növekedés ellenére megállt a világ energiafogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának emelkedése. Az elmúlt 40 évben – a gazdasági válság okozta kisebb visszaesésektől eltekintve – ez először következett be. A 3%-os GDP növekedés elvált a fosszilis energiafogyasztás emelkedésétől, azaz a klímaváltozás megállítása érdekében tett közös erőfeszítések elkezdték éreztetni hatásukat. Különös aktualitást ad a hírnek, hogy az az Európai Energiafüggőség Napján látott napvilágot.

Bezöldült a nők hajdani bálványa

Bezöldült a nők hajdani bálványa Robert Redford tegnap az ENSZ-ben szólalt fel, a decemberi klímacsúcsot beharangozandó. Szerinte ez lesz az utolsó esélyünk, hogy közösen kezdjünk valamit, és ezzel megmentsük a bolygót.


 

Újrahonosított oroszlánok

Újrahonosított oroszlánok 15 évvel a kiirtásuk után újra meghonosítják Ruandában a nagymacskákat, amelyekből hét példányt szállítanak ma a Dél-Afrikai Köztársaságból az Akagera Nemzeti Parkba, a kelet-afrikai ország híres szavannai rezervátumába.


 

A korallok túlélési stratégiája a klímaváltozáshoz

Egyes korallpopulációk már rendelkeznek olyan genetikai variánsokkal, amelyek a melegebb tengervízben való élethez szükségesek. A szakértők szerint ezeknek a géneknek a terjedése segíthet a koralloknak a globális felmelegedés túlélésében.

Fukusima: atom helyén szél

A világ eddigi legnagyobb, mobil tengeri platformra helyezett szélturbinája kezd hamarosan működni Japánban, pontosabban a 2011. március 11-ei, hatalmas földrengést követő cunamiban megrongálódott fukusimai nukleáris erőmű közelében.

Egyre égetőtt probléma a vízhiány

A föld 37 legnagyobb víztározójából 21-ben nagyobb mértékben fogy a víz, mint ahogy feltöltődnek, aminek oka a népességnövekedés és a klímaváltozás. Ezek közül 13 esetében „jelentős a hiány”, így többek között az Arab Víztározó Rendszerben, ami Szaúd Arábiát, Szíriát, Irakot és Jement látja el vízzel, illetve az észak-afrikai Muzik-Djao medencében, az Indus-völgyben és a kaliforniai Központi Víztározó Rendszerben.

Döbbenetes a fosszilis energiafogyasztás támogatása

Májusban megjelent az IMF-nél egy összefoglaló tanulmány arról, hogy világszerte milyen állami támogatásokat kap az energiaellátás. Azt mutatjuk be a tanulmány nyomán, hogy mekkora a közelgő éghajlati katasztrófát előidéző szén-, olaj- és gázfogyasztás visszaszorulását lassító, akadályozó támogatás.

23 ezer faj a kihalás szélén

A kihalás fenyegette állat- és növényfajok száma egy év alatt több százzal emelkedett, most csaknem 23 ezret tartanak számon - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett állatok legújabb vörös listájának bemutatásakor.

Jó jegyeket kaptunk a környezeti demokráciákat vizsgáló jelentésben

Nagyon jónak minősítették Magyarországot a környezeti demokráciákat vizsgáló átláthatósági jelentésben. Hazánk azonban eggyel alacsonyabb, jó minősítést kapott az igazságszolgáltatással és a részvétellel kapcsolatos jelentésrészben.

Egyre bizonytalanabb a TTIP jövője

Nemcsak az Európai Parlamentben, hanem az amerikai törvényhozásban is egyre több kritikát kap az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabad kereskedelmi egyezmény tervezete, mert túl sok hatalmat adna a multinacionális nagyvállalatok kezébe.

Máig gyilkol a rég betiltott DDT

Vélemény

Csak egy néma FA

Egy fűzfa életéért küzd egy gazdagréti lakos. tovább>>

Képgaléria ajánló

képTitokzatos Mekong
képCsúszik a BuBi
képEzpedíciózz a háztartásban! Esztergomban

Sajtóközlemény

Elindult a ZöldCivil facebook csoport

Egy új kommunikációs felülettel bővült a Zöld Civil Együttműködés, hiszen megnyílt a facebook csoportja is immáron. Bízunk benne, hogy a tartalmak olvasása mellett sok ember aktív felhasználója lesz ennek a nyílt közösségi csoportnak. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvMunkácsy Béla szerkesztő - Erre van előre 2.0!
könyvNemzeti Agrárgazdasági Kamara - Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv
könyvRoszik Péter - Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés