Orrszarvú dráma: havi 100 gyilkolás

Orrszarvú dráma: havi 100 gyilkolás Az orrszarvúk illegális vadászatának megakadályozásáért kifejtett egyre nagyobb erőfeszítések ellenére 2014-ben tovább nőtt a gyilkolás: 1215 rinocéroszt öltek meg Dél-Afrikában. A védett fajok illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében ezért a márciusban megrendezendő botswanai nemzetközi találkozón előtérbe kerül a sürgős nemzetközi fellépés aktualitása.

Óriási létszámleépítés a palaolaj ágazatban

Óriási létszámleépítés a palaolaj ágazatban A palaolaj-kitermelésben is érdekelt nagy olajvállalatok több ezer munkást bocsátanak el és befagyasztják a beruházásokat a csökkenő olajárak miatt. A világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton 40 százalékkal csökkenti az észak-amerikai palaolaj-kitermelését.


 

A nagy indiai–amerikai légkondi együttműködés

A nagy indiai–amerikai légkondi együttműködés Narendra Modi indiai miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök tegnap megegyezett abban, hogy a 2014 szeptemberi halogénezett fluorozott szénhidrogének csökkentéséről szóló megállapodásukra építve, idén konkrét lépéseket tesznek a Montreáli Jegyzőkönyvet illetően.


 

Szabályoznák az égbe temetkezést

A jövőben törvény szabályozza majd a tibeti autonóm területen az égbe temetést, a tibetiek és mongolok hagyományos temetkezési formáját.

Így csinálj hülyét az ellenségből

Napjainkra az álarc fogalma összefonódott a karneválok, maszkabálok, fesztiválok, vallási események inkognitót nyújtó kellékével. Pedig az állatvilág képviselői a ragadozók elleni védekezésben már jóval előttünk elkezdték kihasználni az arcutánzatok riasztó hatását.

A borneói állatfajok fele eltűnhet

A klímaváltozás és a fakitermelés miatt a jövőben a Borneó szigetén élő állatok csaknem fele elveszítheti életterét. Új természetvédelmi területekre van szükség egy nemzetközi kutatócsoportnak a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint.

Jöhet a környezetbarát öntisztuló fém

Víztaszító, öntisztuló fémfelületet állítottak elő nagy energiájú lézerimpulzusokkal amerikai kutatók. Az eljárást hasznosíthatják a napelemgyártásban és a rozsdamentes fémek előállításában is.

Elviszi a szmog a füstölt szalonnát

Környezetvédelmi okok miatt befellegzett a hagyományosan füstölt húsos szalonnának a 32 milliós délnyugat-kínai Csungking város területén. Tűzifa helyett gáz vagy villany várja a csirkéket is. Szájmaszkos élet– Greenpeace film a szmogban élő kínaiakról.

Egyre több medúza bomba ketyeg

A tengert romboló emberi tevékenység lehet a medúzák elszaporodásának oka. Egyre gyakoribb a medúzainvázió - a zselésnek tűnő állatok meglepően sok kárt okoznak a tengerparti ipari üzemekben illetve haltartásokban. Leállt már atomerőmű is miattuk, a japán halászoknak évi 252 millió dolláros kárt okoznak.

Magyarok kulcsszerepben a biodiverzitás megőrzésének globális porondján

A jövőben az IPBES által kidolgozott, a természet és társadalom közötti kölcsönhatásokat leíró egyszerű fogalmi rendszer segíthet a biodiverzitás felmérésében. Ez a fogalmi rendszer annyiban több a korábbiaknál, hogy különböző tudományterületeket és ún. tudásrendszereket is magába foglal. Ezáltal újszerű gondolkodásra késztet, amely új felfedezésekre vezethet.

Halbölcső metrókocsik

Vélemény

Mivé lesz a Városliget?

Megy a szó-háború, hogy megújul vagy beépül a Városliget? Nézzük a tényeket, a nevekkel való trükközést! tovább>>

Hónap képei

Váci út állattetemek a strand felé vezető út menténVáci út állattetemek a strand felé vezető út mentén
Jóságos tündér járt a városligeti kis botanikus kertbenJóságos tündér járt a városligeti kis botanikus kertben
zöld telefonfülkezöld telefonfülke
Miért kell konténeres fa?Miért kell konténeres fa?
Fapusztítás a Vérmező mellettFapusztítás a Vérmező mellett

Képgaléria ajánló

képCritical Mass felvonulás a Föld Napján
képRákosi viperákat adnak vissza a természetnek Kunadacson
képVédegyet tüntetés Zsák Ferencért

Sajtóközlemény

Orbánék elsorvasztják a nemzeti parkokat is

A természeti értékek veszélyeztetését eredményezi, ha a nemzeti parkok földjeinek kezelése felől más intézmény hoz döntéseket – állítja Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete. Az MME, az MTVSZ és a WWF Magyarország a védett területek vagyonkezelésével foglalkozó törvénytervezet és kormánydöntés visszavonására kéri a kormányt. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2013 október
könyvMagyar Tudományos Akadémia - Magyar Tudomány 2015 január
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2014 szeptember

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés