Bölényirtás a Yellowstone Nemzeti Parkban

Bölényirtás a Yellowstone Nemzeti Parkban Kilencszáz példánnyal, vagyis majdnem egyötödével csökkenti híres bölénypopulációját idén télen a Yellowstone Nemzeti Park, amely a területéről elkóborló állatok leölésével az elmúlt hét év legnagyobb állományritkítását hajtja végre.

A veréb is madár

A veréb is madár A verebeknek is ugyanolyan joguk van az élethez, mint bármelyik más madárnak.


 

Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is

Kihalhat a kínai tokhal és a maláj tigris is Kihalás veszélyezteti a kínai tokhalat, mert a kínai kutatók nem látják, hogy a vadon élő példányok természetes úton szaporodnának. Pedig az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimális. A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent.


 

Szerencsés földikutyák

Új erdélyi földikutya (Nannospalax transsylvanicus) populációt hoztak létre védett területen a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével.

Ismerje meg a brazil szárnyasfarkút - Budapesten az óriásvidrák

Újabb különleges, Magyarországon eddig még soha be nem mutatott állatfajjal is találkozhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói. Megérkezett ugyanis az a három ritka óriásvidra, melyek számára a Pálmaház mögött alakítottak ki új bemutatóhelyet.

Történelmi döntés a cápákért

Holnaptól hét veszélyeztetett cápa és rájafaj élvez nagyobb védelmet az új szabályok értelmében, amelyek az illegális kereskedelem és a nem fenntartható halászati módszerek visszaszorítását célozzák.

Életre kel a Fejetéki-mocsár

A Duna-Tisza köze tőzeges mocsarainak egyik utolsó "hírmondóját" próbálja megmenteni Kiskunhalas mellett mintegy 100 millió forintos beruházással a Kiskunsági Nemzeti Park.

Mégis több mauritiusi viharmadár a korábban becsültnél?

Talán a legtitokzatosabb és legvédettebb madarak egyikéről, a mauritiusi viharmadárról sikerült értékes információkat gyűjteni annak az expedíciónak, amely a képen látható fantasztikus fotót is készítette a Reunion-szigetnél.

Íme 2014 Ifjú Kócsagőre

Bándy Fruzsina lett az év Ifjú Kócsagőre. A győztest Gruber Ágnes, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi őre készítette fel az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjére. A megmérettetést másodszor rendezte meg a Hortobágyi Nemzeti Park, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30y zenekar által életre hívott Y TriÁsz mozgalom a Földművelésügyi Minisztériummal közösen.

Ürgeöntésért felfüggesztett börtön

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén öntött ürgét két siófoki férfi augusztusban, felfüggesztett börtönre ítélte őket a bíróság.

Eltűnt a geszti illegális hulladéklerakó

Vélemény

Az akác a magyar ember része

Nyílt levelek az EU-t legyőző akác-koalíció, és a hungarikumokkal kapcsolatos csúsztatások kapcsán. Miután Kis Miklós Zsolt államtitkár nem válaszolt, Exner Tamás erdőmérnök elküldte kérdéseit Nagy István államtitkárnak is. tovább>>

Hónap képei

MagányMagány
Méreganyag a Duna-partonMéreganyag a Duna-parton
Pihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyénPihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyén
graffitis tanösvénygraffitis tanösvény
Vizibicikli út az Eger-patak medrébenVizibicikli út az Eger-patak medrében

Képgaléria ajánló

képSzennyvízcsatornában Budapest alatt
képelefántmészárlás
képSzabó Marcel sajtóreggelije

Sajtóközlemény

Ingyenes környezetvédelmi tanórákat tart az IKSZ

Újrapapírgyártás konyhai robotgéppel, hulladékpiramis, családi ökológiai lábnyom: játékos feladatokkal, tanulhatják meg budapesti iskolások,hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot, italos kartont, viszont az iskolai – óvodai hulladékgyűjtő programok leálltak. Friss: A hulladéktörvény friss módosításával rendeződött az iskolai papírgyűjtés jogi háttere. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHolndonner Péter szerkesztő - Magyarország környezeti állapota 2013
könyvSeléndy Szabolcs - Gyakorlati biogazdálkodás 2.
könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - H2 Hidrogén Hírlevél 2013 /3 szeptember

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés