Programsorozat az ürge védelmében

Programsorozat az ürge védelmében Az idei év emlőse, az ürge megmentése céljával több népszerűsítő, szemléletformáló, ismeretterjesztő rendezvénysorozatot szervez országszerte a Földművelésügyi Minisztérium a Vadonleső program keretében.

30 elefántot mészároltak le Kongóban

30 elefántot mészároltak le Kongóban Elefántcsontra éhes orvvadászok mintegy 30 elefánttal végeztek egy kongói nemzeti parkban az utóbbi két hétben. A park közleménye valószínű elkövetőként a szudáni milíciát említette meg. A Garamba Nemzeti Park bejelentése időben egybeesik a vadvédelmi szakemberek botswanai csúcstalálkozójával, ahol elhangzott, hogy az elefántok az orvvadászat függvényében néhány évtized múlva kihalhatnak.


 

Végveszélyben a pamut-tavi fák

Végveszélyben a pamut-tavi fák A veresegyházi Pamut-tó kezelője, a Pamutipari Horgász Egyesület 2015. március 12-én engedélyt kapott Veresegyház Önkormányzatától 28 db., 20-50 cm törzsátmérőjű nyárfa kivágására a Pamut-tó nyugati partján. Március 22-én beindultak a fűrészek. A Tavirózsa Egyesület szakvéleménye a megkezdett és folytatásra tervezett fakivágások kapcsán.


 

A Fenntartható fejlődés bizottsága kiállt a nemzeti parkokért

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága támogatta az állami vagyonról szóló törvény tervezetéhez benyújtott, természetvédelmi szempontból kedvező módosító javaslatokat. A természetvédők szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a kormány eredeti javaslata sérti a természeti erőforrások védelmét. Az Élőlánc megkongatja a vészharangot a nemzeti parkokért!

Virágzik a fiókás tyúktaréj

Virágzik a Szatmár-Beregi-síkságon a fiókás tyúktaréj, a gyertyános tölgyesek és a ligeterdők védett növénye, amely Magyarországon csak az Észak-Alföldön honos.

Tömeges éhhalál jöhet a hortobágyi földmutyi miatt

40 000 anyajuh és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelő pályázatainak elmutyizása miatt, írta levelében Rezes Gábor károsult gazda. Szétverik Magyarország nemzeti parkjait és a hazai természetvédelmet. A minisztérium szerint hamisak a híresztelések.

Terítéken a természetvédelmi földvagyon

A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak tartja a múlt héten az országgyűlésnek benyújtott állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot, amelyet a Parlament mai ülésén tárgyalnak. A természetvédők a nemzeti park igazgatóságok jogosultságait csorbítani szándékozó jogszabálytervezet visszavonását kérik a kormánytól.

Nézze meg a parlagi sas rekordot

Egy minikamerával felszerelt parlagi sast reptettek a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolóról. A látványos mutatvánnyal a Freedom Conservation fajmegőrző alapítvány a ragadozó madár veszélyeztetett helyzetére akarta ráirányítani a figyelmet.

Ébred a természet – felélénkül az erdő

A kikelet hírnökei márciusban bukkannak fel a hazai erdőkben – megjelenésük nem csak a tél elmúltát, hanem a turistaszezon kezdetét is jelzi. A kora tavaszi napfény és a természet szeretete sokakat az erdőbe csalogat, ugyanakkor a természet és saját magunk védelme érdekében nem árt a fokozott óvatosság. Tavaszi aktualitásokat, jó tanácsokat gyűjtöttünk össze.

Kilakoltatják a belvárosi hódokat

Komáromban több tagból álló hódcsaládot telepítenek át a belvárosban lévő Rüdiger-tó szigetéről a Duna Tát közelében fekvő szigetére.

Összefont farokkal pihenő majmok

Vélemény

Fazekas miniszter: szakértő, keresztapa, történész, megtekintő, pártfogó

Most, hogy újra előtérbe került a Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszterünk, aki minden a bizonyíték, figyelmezetés ellenére erővel pozícióban tartotta az azóta letartóztatott Kiss Szilárd ’keleti nyitás’ bűnöző lobbistát, érdemes végigvenni a kitűnő miniszter néhány nagy pillanatát az elmúlt évekből. tovább>>

Hónap képei

Fapusztítás a Vérmező mellettFapusztítás a Vérmező mellett
zöldülő tetőzöldülő tető

Képgaléria ajánló

képHód- visszatelepítés a Tisza tavon 2
képŐshonos állatok között Gyűrűsön
képHód- visszatelepítés a Tisza tavon 1

Sajtóközlemény

A természet ma a segítségedet kéri!

Az Országgyűlés egy olyan állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot tárgyal éppen a napokban, amely hosszú távon veszélyezteti a magyar természet védelmét. Ezért azonnali cselekvésre van szükség! Felelős természetvédelmet az állami földeken! tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvUNESCO - Oktatás a fenntartható fejlődés szolgálatában - forrásgyűjtemény
könyvMagyar Kerékpárosklub - Mit tehet az önkormányzat a kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében?
könyvDINPI - Duna–Ipoly Nemzeti Park

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés