Iwo átszökött az Aggteleki Nemzeti Parkba

Iwo átszökött az Aggteleki Nemzeti Parkba Tegnap egy Lengyelországban GPS jeladóval ellátott barna medve jött át az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál. A nyomkövetős állat jelenleg is Rudabánya térségében tartózkodik. Az Iwo névre keresztelt hím példány a szlovák kollégák tájékoztatása szerint békés természetű.. DE! ...a medve nem játék!

Védje Ön is a méheket!

Védje Ön is a méheket! A termesztett kultúr- és a vadon élő növények jelentős része nem teremhet, nem létezhet beporzást végző állatok, kontinensünkön elsősorban rovarok, közöttük is főleg a különböző méhfajok nélkül. Sajnálatos módon az élőhelyek átalakítása egyre inkább fenyegeti ezeknek a pollinátoroknak a létét is. A lakosság is sokat tehet a méhek védelméért!


 

Fecskevédelem Magyarországon

Fecskevédelem Magyarországon A magyarországi parti-, molnár- és füstifecske állományok az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. A két legfontosabb kiváltó ok az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás. Éppen ezért egyre inkább úgy tűnik, globális összefogásra van szükség védelmük érdekében.


 

5 németországnyi erdő végveszélyben

A WWF szerint mintegy 170 millió hektárnyi erdőségnek veszhet nyoma 15 év alatt, a legnagyobb veszteség a trópusi területeket érintheti.

Fakó keselyűk a Szegeden

Egy nemzetközi természetvédelmi együttműködés keretében a szerbiai palicsi állatkertből fakókeselyű-pár érkezett a Szegedi Vadasparkba.

Szétrabolt nemzeti parkok

A fideszes törvény-tervezet minimum 4, de akár 25 milliárdos támogatásról is szól. A vagyonkezelői jog a nemzeti park igazgatóságoktól történő elvonása ismét azt jelenti, hogy a termőföldből származó jövedelmet pártkatonáknak adják, de ezúttal –„járulékos kárként” – egyben összeomlasztja a természetvédelemi intézményrendszert, és veszélyezteti magukat a területeket és a természeti értékeket is.

A védett földek trükkös földmutyija

A rá jellemző cinizmussal viszi keresztül a fideszes többség a védett földek lenyúlását: a kétharmados többséget igénylő részek elhagyásával, de a természetvédelem szempontjából káros passzusokat maradéktalanul megtartva terjeszti a korábban elbukott földkezelési törvényjavaslatot a kormány a parlament elé.

Ne nyúljon az őzgidákhoz!

Idén az enyhe tél miatt várható, hogy az őzsuták a megszokottnál korábban hozzák világra gidáikat, és a következő napokban, hetekben a természetben könnyen találkozhatnak velük a kirándulók. Nagyon fontos tudni: attól, hogy az őzgida egyedül van, egyáltalán nincs szó elárvult kicsinyekről!

Startolt a szalakótavédelmi program

A 2020-ig tartó program célja megállítani a feltűnő tollazatú, népies nevén kékcsókának is hívott madár állományának csökkenését a Kárpát-medencében.

Véget ért a vödörtaxizás a Mártában és a Bükkben

A kétéltűeknek immár a saját lábukon kell megtenni az utat a vermelőhelyük és a peterakóhelyük között, miután a Bükki Nemzeti Park 4 kritikus helyen kétéltű átjárót építve biztonságossá tett számukra az utat, így előzve meg a tömeges gázolást. Sikeres volt a honti békataxi!

Védett madarak fészkei pusztultak el a szabolcsi nádastűzben

Vélemény

Jelölöm Zsák Ferencet az Európai Polgári Díjra

Az Európai Polgári Díjjal az Európai Parlament 2008 óta olyan embereket tüntet ki, akik kiemelkedően sokat tettek az európai alapértékek képviseletéért és megvalósításáért. A díj kitüntetettjére minden EP-képviselő javaslatot tehet. tovább>>

Képgaléria ajánló

képExpedíciózz a háztartásban! Pécsett
képPro Natura kitüntetések 2012
képVisszatelepítették a lefoglalt vércséket.

Sajtóközlemény

Akkor most hol is van a parlagfüves pénz?

A Parlagfűpollen No Egyesület szerint megtartotta az FM a saját céljaira elkanyarított parlagfűpénz felét. Tavaly rekordközeli pollenkoncentrációt észleltek a mérőállomások. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - Hidrogén Hírlevél 2014/1
könyvKalas György - Nyugat-dunántúli üvegzsebkönyv
könyvnaturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége - Az év természetfotói 2013

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés