Budapesti gazellának örülnek Bécsben

Budapesti gazellának örülnek Bécsben Új fajjal, Mhorr-gazellával gazdagodott a bécsi állatkert állománya. Az egyik nőstény Budapestről érkezett az osztrák fővárosba. A Mhorr-gazellák természetes élőhelyükön már kihaltak, de fajmegőrző tenyészprogramok keretében sikerült megóvni a fajt a teljes kipusztulástól.

Dévaványán nőtt a kuvikállomány

Dévaványán nőtt a kuvikállomány A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban a Réhelyi Madárbarátok Körével közösen felmérték a kuvikállományt Dévaványán és közvetlen környezetében. Kiderült, hogy a reméltnél jóval több, összesen 17 pár fészkel ebből a kistermetű bagolyfajból az elhagyott, öreg házak padlásain.


 

Csődbe juthatnak a nemzeti parkok?

Csődbe juthatnak a nemzeti parkok? A kormány nemcsak a földoligarcháktól vette el a több milliárd forintos uniós területalapú támogatást, hanem a nemzeti parkoktól és az egyetemi tangazdaságoktól is, ezzel szinte lehetetlenné tette a működésüket. A három legnagyobb magyar nemzeti park az uniós területalapú támogatás elvétele miatt évente másfél milliárd forinttól esik el.


 

Flipper-rel kezdődött, veled véget érhet

A delfinekről szóló hatvanas évekbeli TV-sorozat delfinidomárja, Ric O'Barry videóban hívja fel a figyelmet a delfinek fogságban tartása körüli problémákra. Szombaton demonstráció a Japán Nagykövetség előtt.

Kihalhat a madagaszkári cigányréce

A világ legritkább kacsaféléje, a madagaszkári cigányréce hamarosan kihal, hacsak nem találnak neki új otthont.

Természetvédelmi munkák a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

A LIFE+ program támogatásával kezdődhet el hamarosan a barcsi Ó-Dráva területén az élőhely-revitalizációs projekt. A munkával párhuzamosan a Duna–Dráva Nemzeti Park dolgozói új módszerekkel igyekeznek csökkenteni a fajmegőrzési programjukban szereplő, fokozottan védett növény- és állatfajokat érő káros hatásokat.

PET-kupa a Tisza megtisztításáért

A Tiszán az utóbbi években rendszeressé vált az áradásokat kísérő PET palack árhullám. A termeszetfilm.hu csapata felvette a harcot a jelenséggel.

Veca és Hófogó is elhúzott a hidegfront előtt

Már a partiumi Lugosnál jár az a két gólyacsapat, melynek egy-egy tagját a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” projekt keretében jelöltek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei.

Gombaszedés környezettudatosan

Az idei nyár mostanáig bőséges csapadékkal szolgált – a gombák és a gombaszedők nagy örömére. A nyári szárazság elmaradása miatt akár már őszi gombafajokkal és rekord méretű példányokkal is találkozhatunk. Viszont figyelnünk kell a gombaszedés természetvédelmi vonatkozásaira is.

Ultrahangra járnak a beteg koalák

Ausztrál kutatók a GE-vel együttműködve ultrahang készülék segítségével vizsgálják a koalákat, hogy időben kiszűrhessék a chlamydia fertőzést, és így hamarabb tudják elkezdeni az állatok kezelését, valamint visszafogni a betegség terjedését a veszélyeztetett populációban.

Ingyenes búvárkodás a tenger fenéki Street View-val

Vélemény

Alakul a vazallusi rendszer - Ángyán József a szemfényvesztésről

Elkészült Ángyán József professzor hatodik jelentése, amely az év elejéig dolgozza fel az állami földek bérbe adásának alakulását. Ez mostani beszélgetésünk apropója, ám mindenekelőtt ezeknek a heteknek a slágertémájáról, az agrártámogatás átalakításáról kérdezzük a véleményét. tovább>>

Hónap képei

Hajós utca sittHajós utca sitt
PilisvörösvárPilisvörösvár
MagányMagány
Méreganyag a Duna-partonMéreganyag a Duna-parton
Pihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyénPihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyén

Képgaléria ajánló

képKopácsi rét
képmadáretetés berekfürdői területeken
képIsmét teljes hosszán látogatható a váci ártéri tanösvény

Sajtóközlemény

Csődöt mondott a vidékfejlesztés

Az elmúlt 25 év legnagyobb vesztese a vidékfejlesztés, nem tudott megfelelni a változó társadalmi folyamatok kihívásainak - foglalta össze országjárásának eddigi tapasztalatait az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a Csongrád megyei Ruzsán tartott fórumán. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvTermészetBúvár Alapítvány - TermészetBúvár 2013/4
könyvSzerkesztette: Tóth Mihály, Simigla Szilvia és Puky Miklós - Kétéltű védelem vonalas létesítmények mentén
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2013 október

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés