Helyreállítják a hortobágyi bombázó lőteret

Helyreállítják a hortobágyi bombázó lőteret A Hortobágy határán, több ezer hektáron terül el az egykori bombázó lőtér. Ezen a bombatölcsérekkel szabdalt és rengeteg, fel nem robbant lőszert rejtő, évtizedek alatt tönkretett területen végre begyógyítják a sebeket.

Már nem veszélyeztetettek a tibeti antilopok - papíron

Már nem veszélyeztetettek a tibeti antilopok - papíron Levették a tibeti antilopokat a veszélyeztetett fajok listájáról, de az állatvédők a jövőben sem veszik le a szemüket róluk. Majdnem a luxus sál okozta a vesztüket.


 

Észak felé terjeszkednek az óriáspandák Kínában

Észak felé terjeszkednek az óriáspandák Kínában Kísérletképpen Kína hűvösebb, északi részére költöztettek két óriáspandát azzal a nem titkolt szándékkal, hogy idővel esetleg kibővítsék élőhelyüket, teszteljék: jól érzik-e magukat a délnyugati Szecsuan tartománytól távol is.


 

Duna Nap az UNESCO Bioszféra Rezervátumban

Ma van a Nemzetközi Duna Nap, amit 2004 óta ünnepelnek a Duna menti országok, így mi is. Végvári Tamás túrakajakos a Duna Napon fejezi be ötnapos túráját a WWF által kezdeményezett Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum magyar szakaszán. A rezervátum megalakulásának regionális emléknapja egybeesik a Nagy Ugrás európai folyó-ünnepével, amit a WWF Magyarország szervezésében 10 hazai település közös csobbanásával ünneplünk majd július 12-én.

Újrahonosított oroszlánok

15 évvel a kiirtásuk után újra meghonosítják Ruandában a nagymacskákat, amelyekből hét példányt szállítanak ma a Dél-Afrikai Köztársaságból az Akagera Nemzeti Parkba, a kelet-afrikai ország híres szavannai rezervátumába.

Állj ki a magyar természetért - Európában is!

A hazai és európai természeti értékek megőrzésében fontos szerepet játszik a jogszabályi környezet, amely védelmüket biztosítja. Egyes érdekcsoportok szerint azonban a természet védelme gátolja a kontinens fejlődését. Engedve a rövid távú gazdasági érdekeknek, az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy gyengíti azokat a jogszabályokat, amelyek óvják a természeti erőforrásokat, biztosítva ezzel a jövő generációk életlehetőségeit. Ez az Európai Unió összes országát, ezzel Magyarországot, a magyar természeti értékeket is érinti.

Magyarország jobban zöldít

2014-ben a magyar kormány soha nem látott fejlesztéseket hajtott végre a környezet- és természetvédelemben, többek között a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés, ivóvízvédelem vagy az ökoturizmus területén. Az államtitkár szerint Magyarország a hazai össztermék arányában többet költ a környezetügyre, mint Ausztria vagy Németország. Valahogy az kimaradt a hírből, hogy most likvidálják a zöld szférát.

Natúrpark lehet a Szigetközben

A Szigetközi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezelője a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szlovák partnereivel együtt szeretné előteremteni az előkészítő tanulmányok és kezelési tervek elkészítésének költségeinek fedezetét. Egy Magyarország-Szlovákia INTERREG IIIA határon átnyúló projekt keretében szeretnék előteremteni a szigetközi-csallóközi határon átnyúló natúrpark kialakítását.

Ismét megúszták a börtönt a természetkárosítók

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték első fokon Csipak Péter vállalkozót természetkárosítás miatt, mivel házát védett természeti területre „terjesztette ki”. A többi vádlottra is felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki tegnap a Fővárosi Törvényszék bírája, és a vállalkozóval együtt mindannyian pénzbüntetést is fizethetnek.

Melyik láthatatlan tyúk lesz 2016 év madara?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. 2016-ra 3 „láthatatlan tyúk”: a fürj, a haris és az ugartyúk közül választhatnak az emberek a www.mme.hu honlapon 2015. július 27-ig.

Orbán kerítése likvidálhatja a földikutyát

Vélemény

Csak egy néma FA

Egy fűzfa életéért küzd egy gazdagréti lakos. tovább>>

Képgaléria ajánló

képAlgagyár Gútán
képÖkoexpedíció ismét Veszprémben
képHonnan hová Homo?

Sajtóközlemény

Elindult a ZöldCivil facebook csoport

Egy új kommunikációs felülettel bővült a Zöld Civil Együttműködés, hiszen megnyílt a facebook csoportja is immáron. Bízunk benne, hogy a tartalmak olvasása mellett sok ember aktív felhasználója lesz ennek a nyílt közösségi csoportnak. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2014 szeptember
könyvFöld Napja Alapítvány - A világ helyzete 2013 - Van még esély a fenntarthatóságra?
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2015 május

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés