Vidámparki sitt a pécsi védett területen

Vidámparki sitt a pécsi védett területen A pécsi vidámpark bontása miatt emelte fel a szavát Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai vezetője, mivel a bontott anyagot természetvédelmi területen, egy karsztbokorerdőben tárolja a kivitelező.

Egyeztetést sürgetnek a civilek a természetvédelemmel kapcsolatos tervekről

Egyeztetést sürgetnek a civilek a természetvédelemmel kapcsolatos tervekről A három legnagyobb hazai természetvédő civil szervezet levélben kereste meg a kormányt, hogy aggodalmukat fejezzék ki az állami természetvédelem átszervezésével kapcsolatos hírek miatt.


 

Fasoraink védelmében

Fasoraink védelmében „Néha a kompromisszum a józan ész ellen való bűncselekmény.” Ezzel a lekezelő, akár a közérdekeket is semmibe vevő véleménnyel kellett a minap szembesülnie annak a 3 szakembernek, akik erdőmérnöki és kertészmérnöki tapasztalataik révén ki akartak állni a magyar közutak mentén álló fák védelme érdekében.


 

Több pandára bukkantak a kínai erdőkben

Kína 3 tartományának erdeiben 268-cal több pandát találtak, mint 10 éve. Igaz, most nagyobb területet fésültek át, mint annak idején, de a faj továbbra is veszélyeztetett. Most 1864 vadon élő pandák tartanak számon. Korlátozott sikerű a "vissza a természetbe" program.

Fekete gólya hozta el a tavaszt

Megérkezett az első idei fekete gólya a Gemenci erdőbe. A ma megfigyelt állat legalább 15 éves, találkoztak vele már Izraelben is, 2013 óta évről évre a webkamerán keresztül is megfigyelhető gemenci fészkébe tér vissza.

Noé bárkája a San Diegó-i fagyott állatkert

A San Diegó-i állatkert 40 éve működő génbankja az utolsó remény lehet a világ néhány veszélyeztetett fajának. Amikor egy veszélyeztetett faj egyede elpusztul, a kutatók azonnal akcióba lendülnek, hogy mintát vegyenek belőle az intézmény "fagyott állatkertjének".

A focis kalandpark likvidálja Sóstó élővilágát?

A környezetvédelmi hatóság álláspontja szerint nincs környezeti hatása egy természetvédelmi területre tervezett kalandparknak. Az abszurd helyzet megértéséhez tudni kell: a kalandpark a fehérvári Videoton-pálya szomszédságában, a stadion-felújítási projekt egyik mellékszálaként létesülne.

Műanyagfalók a Nagy-korallzátony korallpolipjai

Új megfigyelések szerint a Nagy-korallzátony korallpolipjai bekebelezik az óceánban lévő apró műanyag törmelékeket. Ausztrál kutatók aggasztónak tartják a helyzetet, mert nem tudni milyen hatással járhatnak az emészthetetlen töredékek egészségükre és más tengeri élőlényekre.

Látogató rekord nemzeti parkjainkban

Újabb rekordot döntött a Magyar Nemzeti Parkok látogatottsága tavaly: jócskán meghaladta az 1,4 millió főt a regisztrált látogatók száma. Mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, tanösvényeket, barlangokat, bemutatóhelyeket, különböző szakvezetéses túrákat, rendezvényeket és ökoturisztikai szálláshelyeket mint az azt megelőző évben.

Új természetvédelmi honlap

Természetvédelmi kezelés néven új honlapot indított a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve. A weboldal szerkesztőinek célja, hogy valamennyi védett növény- és állatfajt, Natura 2000 és ÁNÉR (Általános Nemzeti Élőhelyosztályozási Rendszer) élőhelyet bemutassa. A képen a fokozottan védett rétisas.

A Jövő Nemzedékek Szószólója kiállt a magyar természetért

Vélemény

Európa GMO-ostrom alatt

A GM-növények globális elterjesztésében érdekelt profitéhes óriáscégek olyanok, mint a rossz vendég: kitessékelik őket az ajtón, visszajönnek az ablakon. Termékeik, a világban jelenleg forgalomban lévő génmódosított növények társadalmi hasznossága húsz éve nem látható, miközben akadályozzák az ökológiai gazdálkodási formák elterjedését, csökkentik a sokféleséget. tovább>>

Hónap képei

Fapusztítás a Vérmező mellettFapusztítás a Vérmező mellett
zöldülő tetőzöldülő tető

Képgaléria ajánló

képDebreceni Nagy(szemét)erdő
képBiodiverzitás felmérés a Hanságban
képMadárpusztulás Tiszasűly határában

Sajtóközlemény

Elfogadhatatlan a paksi beruházás teljes titkosítása

A TASZ, a Transparency International, a K-monitor, az atlatszo.hu és az Energiaklub nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz azután, hogy ma az Országgyűlés megszavazta a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos törvényjavaslatot. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvRosta Gábor - Közösségi kertek
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2015 január-február
könyvMagyar Közlekedési Klub - Vonattal 2014. augusztus MKK hírlevél

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés