Moha bácsi számba veszi a veszteségeket

Moha bácsi számba veszi a veszteségeket Mit csinál Pócs Tamás botanikus professzor manapság Zala megyében, amikor visszatér az általa 60 évvel ezelőtt már kutatott területekre? A találós kérdés megfejtése szomorú: leginkább számba veszi a veszteségeket, melyeket az évtizedek alatt elszenvedett a természet.

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás

Drasztikus szélesszájú orrszarvú pusztulás Pénteken elpusztult a 34 éves Suni, az északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik utolsó tagja, így az alfajnak már csak hat képviselőjéről tudunk világszerte. A hím egy kenyai rezervátumban élte le utolsó napjait, de egy csehországi állatkertben született.


 

A hódvadász

A hódvadász Bajorországban a hód példátlan diadalmenetét járja. Több mint 6000 példányuk hemzseg a tartomány folyóvizeiben – nem mindig a gazdálkodók örömére, mivel a népes rokonság időközben óriási károkat okoz a növényi kultúrákban, a földeken és a vizeken. Vadászat a természetvédelemben.


 

Milliárdos nagylaki rákfogás

25.000 védett kecskerákot (Astacus leptodactylus) találtak a rendőrök egy bolgár furgonban a nagylaki határátkelőhelyen, a szállítmány értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

Állandó faj Nógrádban a barna medve

Az ez évi adatok alapján bebizonyosodott, hogy Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve (Ursus arctos arctos). A medvére, bár mindenevő, csúcsragadozóként tekintünk, mert kiváló vadász is.

Helikopteres teveirtás

Először igazolták, hogy igenis emberséges módszer helikopterről gyéríteni a túlszaporodott ausztrál teveállományt.

Putyin tigrise csirkeólban garázdálkodott

Öt csirkét is befalt egy gazda udvarán az a szibériai tigris, amelyet még a nyár elején Vlagyimir Putyin orosz elnök engedett szabadon, és most az északkelet-kínai vadászmezőkön kóborol - jelentette ma a Hszinhua kínai hírügynökség.

Díjazták a csírázást is kutató ökológusnőt

Ma adták át a Művészetek Palotájában az UNESCO és a L'Oréal A Nőkért és Tudományért díját, amelyet idén is három, kiemelkedő eredményt elért kutatónő kapott.

Rekord kerecsen szaporulat

Rekordszámú kerecsensólyom fióka született idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén. A párok összesen 77 utódot neveltek fel.

A Zemplénben is megjelent a farkas

Állandósulni látszik a farkas jelenléte az Északerdő Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben - tájékoztatta ma a társaság vezérigazgatója az MTI-t.

A Gemenci Molnárka az Év Ökoturisztikai tanösvénye

Vélemény

Zöldfoci - organikus játéktér és kinetikus energiatermelés

Vannak országok ahol a sportág megújulása teljesen más dimenzióban mozog, mint az éppen regnáló szövetségi kapitány leváltásának vagy megtartásának kérdése. A focit is egyre inkább ostromolja a környezettudatos, fenntarthatósági paradigmákat előtérbe helyező szemlélet. tovább>>

Hónap képei

Pihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyénPihenőpark és kerékpáros megálló lett a romos ház helyén
graffitis tanösvénygraffitis tanösvény
Vizibicikli út az Eger-patak medrébenVizibicikli út az Eger-patak medrében
Nagykanizsai jó példa a veszélyes hulladékok gyűjtéséreNagykanizsai jó példa a veszélyes hulladékok gyűjtésére
Hungarikum BubiHungarikum Bubi

Képgaléria ajánló

képMegnyílt a Bíbic tanösvény
képEzpedíciózz a háztartásban! Esztergomban
képTovább zöldült a Folprint zöldnyomda

Sajtóközlemény

Változatlan cél hazánk GMO-mentessége

Továbbra is meg kell őrizni Magyarország genetikailag módosított élőlény (GMO)-mentességét, amelyet az új alaptörvény is megfogalmaz – hívja fel a figyelmet közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Mindannyiunk feladata természeti értékeink megóvása tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvE-misszió - Süvöltő 2013/3
könyvMagyar Közlekedési Klub - Vonattal 2014. augusztus MKK hírlevél
könyvKalas György - Partnernek lenni…

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés