Ubul a rekordra repül

Ubul a rekordra repül Tíz hónap alatt 33 ezer kilométert repült „Ubul”, a jeladós kék vércse, és a vonulás újra elkezdődött! A vándorlás során kétszer is átkelt a Földközi-tengeren, a Szaharán és az egyenlítői esőerdőkön. Keresztül-kasul bejárta dél-afrikai telelőterületét, Namíbia és Botswana vadregényes szavannáit.

Mennyit ér egy medve élete Magyarországon?

Mennyit ér egy medve élete Magyarországon? A napokban vádat emeltek a tavaly májusban Magyarországon történt medvekilövés elkövetői ellen. A vadásztársadalom által is elítélt bűncselekmény mögött azonban ritkán feltett kérdések is meghúzódnak. Mennyit ér vajon egy medve – a természetnek és nekünk?


 

Ősszel jöhet az új vadgazdálkodási törvény

Ősszel jöhet az új vadgazdálkodási törvény Ősszel szavazhatja meg az országgyűlés az új vadgazdálkodási törvényt, amelynek központjában az ésszerű, reális természetvédelem áll, valamint a tájegységi vadgazdálkodás megteremtése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a Győr-Moson-Sopron megyei Göbös-majorban tartott tegnapi megyei vadásznapon.


 

Megkezdődött az őszi madárvonulás

Az ősz közeledtével ismét útra kelnek Európa költöző madarai. Augusztus hónap folyamán megkezdődik az egészen november végéig elhúzódó természeti csoda, az őszi madárvonulás.

Lemondott a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója

Rávernék a balhét az állami földpályázatokat ügyében, inkább lemond a nemzeti park igazgatója. Vezetői megbízatásának visszavonását kérte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Szilágyi Gábor munkáltatójától, Fazekas Sándor földművelési minisztertől 2015. augusztus 31-i hatállyal - közölte a Népszava kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Jó éve volt a békáknak az újjáélesztett Fejetéki-mocsárban

Hatásosnak bizonyult a vízvisszatartásra épített föld alatti résfal, amellyel a Kiskunhalas melletti Fejetéki-mocsarat szeretnék megmenteni a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei. A mocsárban a legmelegebb augusztusi napokon is volt víz, pedig az elmúlt években nyár végére már rendre kiszáradt.

Értelmetlen madármészárlás a Mediterráneumban

Kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve a madarak a Földközi-tenger medencéjében, ahol évente 25 milliót ölnek meg belőlük, a legtöbbet Egyiptomban, a fő zsákmány az erdei pinty - közölte a témával foglalkozó első átfogó jelentésében a Birdlife International.

Brit katonák az erdei elefántok védelmében

Nagy-Britannia katonákat küldött Afrikába, hogy a helyi vadőröket kiképezve segítse az agyaruk miatt megtizedelt erdei elefántok védelmét. A 12 brit katona Gabonban teljesít szolgálatot az ottani elnök, Ali Bongo kérésére.

Zselyke a kameracsapdában

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság páratlanul ritka felvételt tett közzé egy fiatal nőstényfarkasról. A felvételt néhány hete rögzítette az ANPI egyik kameracsapdája.

Drónok a mexikói teknősök védelmében

A levegőből igyekszik megakadályozni a mexikói kormány, hogy az augusztusban tojó teknősök tojásai az előző évekhez hasonlóan bűnözők kezébe kerüljön. A teknőspopulációt a bizonytalan költések miatt kihalás fenyegeti.

Végleg elszállhat a fenékpusztai madárgyűrűző bázis?

Vélemény

A túlfogyasztás napja

Talán erről már többen hallottak. Valami olyasmi, amikor a rendelkezésünkre álló erőforrásokat idő előtt feléljük, képletesen értelmezve hány Föld bolygó kellene jelenlegi életvitelünk fenntartásához, de talán a cikkben szereplő gyümölcsöskert a legszemléletesebb példa. tovább>>

Képgaléria ajánló

képTisza-tó tisztítás
képHulladékgazdálkodási szabályok változása
képExpedíciózz a háztartásban Egerben

Sajtóközlemény

Napelemre, zöld tetőkre és több közösségi térre vágynak a társasházban élők

Immár hetedik alkalommal hirdetett nyerteseket a magyarországi társasházak és lakásszövetkezetek kisebb fejlesztéseit támogató pályázatán az OTP Bank. A hitelintézet márciusi felhívására összesen 567 társasház jelentkezett. A pályázat keretében az OTP Bank kategóriánként 3-3 jelentkezőt díjazott, mintegy 9 millió forint keretösszeggel. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvOktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Új köznevelés 2014 december
könyvMagyar Tudományos Akadémia - Magyar Tudomány 2015 január
könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - Hidrogén Hírlevél 2014/1

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés