Rajzanak a nagy szarvasbogarak

Rajzanak a nagy szarvasbogarak Magyarország legtermetesebb bogara a nagy szarvasbogár. Az akár 10-12 centiméteresre is megnövő hímek rajzási időszaka a napokban megkezdődött. Elsősorban odvas, öreg tölgyfák közelében találkozhatunk velük.

Akáctalanításos élőhely rekonstrukció a Bükki Nemzeti Parkban

Akáctalanításos élőhely rekonstrukció a Bükki Nemzeti Parkban Befejeződött a Bükki Nemzeti Park 3 tájvédelmi körzetében a dombvidéki és hegyi rétek rekonstrukciója. A Kelet-cserháti, a Lázbérci, és a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben a legeltető állattartás visszaszorulása miatt fellépő cserjésedést és beerdősülést megszüntető beavatkozás nyomán visszaállították a kaszálásra, legeltetésre alkalmas gyepes, fajgazdag élőhelyeket.


 

Érkeznek a kék vércsék Soltszentimre határába

Érkeznek a kék vércsék Soltszentimre határába A kék vércse kis termetű, fokozottan védett sólyomféle, melynek megóvása hazánkban nagyon fontos feladat, itt él ugyanis az európai állomány nagy része, 700-800 pár. A kék vércséknél csak a hímek kékek, illetve ők is inkább kékesszürke színezetűek, a tojók háta világosszürke, hasuk pedig halvány fahéjszínű.


 

Madárparadicsom Somogyfajszon

Újjászülettek a vizes élőhelyek Belső-Somogyban, így az új táplálkozó területeket birtokba vették a fekete gólyák, a rétisasok, és a vidrák is.

Elindult az Ó-Dráva LIFE projekthonlap

A Dráva hazánk legkevésbé szabályozott folyója. A horvát-magyar határon húzódó folyó hosszú évtizedek óta őrzi érintetlenségét, a hozzá kapcsolódó holtágak és mellékágak egyaránt páratlan szépségű vizesélőhelyek. A Dráva bal partján a leghosszabb holtág a Barcs közelében található Ó-Dráva, melynek vízellátása, főleg a hosszú aszályos időszakok során nem megfelelő. Emiatt a holtág, akárcsak a partja mentén található ártéri erdő állapota sokat romlott az elmúlt évtizedekben.

Aggasztó európai madárjövő

Nemcsak a fecskék tűnhetnek el végleg Magyarországról, hanem a legtöbb madárfaj Európából, áll egy 27 országban 2007-től 2012-ig végzett felmérésben, aminek az eredményeit idén teszi majd közzé az Európai Bizottság.

Jobbra fordul a Normafa sorsa?

Május 17.-én népszavazás lesz az országos jelentőségű kirándulóhely, a Normafa fejlesztési koncepciójáról. A tervek a kezdeti drasztikus, természetkárosító elképzelésekhez képest alaposan megváltoztak, sőt, a természetvédelmi szempontok figyelembevételével valódi javulást is hozhatnak.

Rizstermesztés helyett túzokdürgés

Jópár hektárral nőtt a túzokok dürgőterülete a Kiskunságban. A fokozottan védett madarak máris birtokba vették az elegyengetett területet a Soltszentimre határában található Sáros-réten, ahol szeptember és február között felszámolták az egykori rizstermesztés nyomait.

Riadólánc az európai természetvédelemért

Állj ki a magyar természetért - Európában is! Riadólánc indult ma a természetvédelem érdekében Európa-szerte több száz szervezet részvételével, amelyek szerint az Európai Bizottság (EB) tervezett reformjai a rövid távú gazdasági haszonért feláldozhatják a természetvédelem eddig elért eredményeit.

Becsajosították Giot, a ritka tigrist

Párt kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő szumátrai tigris hím. A nőstény a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogram keretében Hollandiából érkezett a nyírségi állattársához.

Környezetvédők tüntetnek Romániában az erdőkért

Vélemény

Az ember, aki eladta a világot, avagy a Budai Arborétum kiárusítása

David Bowie 1970-ben adta ki a The Man Who Sold The World (Az ember, aki eladta a világot) című albumát. A dalban egy olyan emberről ír, aki soha nem vesztette el a hatalmát, az események feletti irányítást. Ő az, aki eladta a világot. Egy nevetséges figura. A jobboldal által harsogott ostobaságot, miszerint a magyar föld nem eladó, pont most valósították fel a nemzetes uramék. tovább>>

Képgaléria ajánló

képZajvédő falak
kép20 éves a Magyar Természetvédők Szövetsége
képKözmunkás természetkárosítás

Sajtóközlemény

Tudják-e a miniszterek, hogy mi az az ökotoxikológia?

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság XI. Közgyűlésén levelet fogalmazott Balog Zoltán miniszternek (Emberi Erőforrások Minisztériuma), amelyet Fazekas Sándor miniszternek (Földművelésügyi Minisztérium) is megküldött. Ebben szorgalmazta, hogy a Szent István Egyetem ökotoxikológus MSc-képzése folytatódjék. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvDaniel Quinn - Az én Izmaelem
könyvPárbeszéd Magyarországért - Atomot nekünk?
könyvE-misszió - Süvöltő 2013/6

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés