Biodiverzitás-küldetés: új utak a természetvédelemben

Biodiverzitás-küldetés: új utak a természetvédelemben Mától augusztus 6-ig tartják a 27. Nemzetközi Természetvédelmi Biológiai Kongresszust csaknem 2000 biológus, kutató és természet- környezetvédelmi szakember részvételével a dél-franciaországi Montpellier-ben. A világtalálkozó fő célja, hogy a szakemberek megismerjék és közösen áttekintsék a természetvédelemben bevezetett új módszereket és tudományos technikai vívmányokat.

Újra kiszáradt a kardoskúti Fehér-tó

Újra kiszáradt a kardoskúti Fehér-tó Mint minden év júliusában, úgy az idén is lassan teljesen kiszárad a kardoskúti Fehér-tó. A szikes tavaknál ez megszokott, sőt szükséges jelenség, mivel jó hatással van a meder állapotára, s ezáltal a növény- és állatvilágra.


 

Bhután a tigrisvédelem élmezőnyében, de...

Bhután a tigrisvédelem élmezőnyében, de... A Tigrisek Világnapja alkalmából Bhután bejelentette, hogy országuk 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest. Ennek ellenére a WWF figyelmeztet a válságos délkelet-ázsiai helyzetre, ahol a tigrisek kihalása az egész régióban fenyegető veszély. Északkelet-Kínában szarvasokat tenyésztenek és nevelnek tigriseknek.


 

ENSZ szándék az orvvadászat ellen

A veszélyeztetett vadállatok orvvadászata és illegális kereskedelme elleni erőfeszítések fokozására szólította fel az ENSZ tegnap az összes országot. Németország és Gabon két évig tartó kampányolását követően fogadta el a Közgyűlés a kérdésről szóló első, nem kötelező érvényű határozatot.

A Bajkál-tó megőrzésére törekszenek a Kelet-szibériai hatóságok

Az éghajlatváltozás és a vízenergia-ipar évek óta veszélyezteti Oroszország egyik legjelentősebb természeti kincsét, a Bajkál-tavat. 2015-ben az elmúlt 60 év legalacsonyabb vízállásait mérték, ami egyesek szerint természetes folyamat, mások szerint viszont ha továbbra is ilyen mértékben csökken a tó vízszintje, beláthatatlan következményekkel járhat a tó ökoszisztémájára nézve. A hatóságok és civil szervezetek igyekeznek megoldásokat találni a tó megőrzésére.

A haris legyőzte az ugartyúkot és a fürjet

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2016 év madaráról. A legtöbb szavazat a harisra érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten a jövő évben.

Remek hírek a Csendes-óceán madarainak és tengeri emlőseinek!

2015. július elején Oroszország betiltotta a vizeiben a nagyüzemi eresztőhálós halászatot. Az akár 32 méter hosszú hálókat az orosz és japán hajók használják lazachalászatra a Távol-Keleten, amelyekbe sajnálatos módon nagy mennyiségben akadnak bele tengeri madarak és emlősök is (járulékos fogás).

Elkezdődött a honti kétéltűvédelmi terelőrendszer építése!

Hosszas adminisztrációs előkészítés ( inkább időhúzás) után a 2.sz főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán elkezdődtek az új kétéltűvédelmi terelőrendszer munkálatai.

Kirepült a négy pilisi fekete gólyafióka

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetébe áprilisban visszatért az a fekete gólya pár, amely az elmúlt évben sikeresen felnevelte a fiókáit. A Parkerdő munkatársai által óvott fészekben idén májusban a tavalyihoz – és az átlaghoz – képest eggyel több, négy fióka látott napvilágot, akik meggyűrűzés után most elhagyták fészküket és elindultak első felfedezőútjukra.

Videón Kelemen fészkének leszakadása

A világon először közvetítette kamera élőben egy parlagisas-fészek leszakadását! A fészekben egy kirepülés előtt álló fióka is volt - „Kelemen”, akinek hányattatott sorsáról már többször beszámoltunk, és akit több ezren figyeltek egy fészek webkamera segítségével.

Tizeneggyel nőtt az ázsiai oroszlán populáció

Vélemény

A császár új reaktora

A világ nukleáris energia iparának állapotáról szóló jelentés nemzetközi szerzőgárdájának vezetője, Mycle Schneider a brit alsóházban a minap rejtélyesnek nevezte a szembeszökő különbséget a nukleáris szektor hanyatlása és az atomenergiáról a köztudatban élő kép között. Mintha a döntéshozók nem látnák – vagy nem mernék észrevenni – az iparág elmélyülő válságát, amely a legnagyobb szereplőket már a puszta létükben fenyegeti. tovább>>

Képgaléria ajánló

képAz Élőlánc Magyarországért civil találkozója
képLegyen országosan védett a Tatai Öreg-tó
képHódtelepítés Gemencen

Sajtóközlemény

Zöld Erdély Egyesület: lopás és a mással takarózás

Nem az évtizedes környezet- és természetvédelmi tevékenységéért közismert kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület, hanem egy hasonló elnevezésű, eddig ismeretlen, lövétei szervezet kap jelentős támogatást a magyar kormánytól. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvErnst Friedrich Schumacher - A kicsi szép
könyvMagyar Tudományos Akadémia - Magyar Tudomány 2015 január
könyvAntal Z. László - Klímaparadoxonok – Lehet-e harmónia a természet és a társadalom között?

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés