Természetvédelmi problémák a Homokhátságon

Természetvédelmi problémák a Homokhátságon Az emberek rendszerint megdöbbennek, amikor a Szahara történetén keresztül szembesülnek azzal, hogy egy dús növényzetű, gazdag állatvilágú terület, egy valóságos vadászparadicsom viszonylag rövid idő alatt kietlen pusztasággá változott. A borzongató történetben - gondolják többnyire honfitársaink - az a szerencse, hogy tőlünk távol zajlott, és kedvező adottságú hazánkat ilyen sajnálatos események nem érinthetik. Pedig...

Nem volt rest a nyest!

Nem volt rest a nyest! Március végén egy éjszaka alatt eltűnt mind a 3 rétisas fióka a Hortobágyi Nemzeti Park bekamerázott fészkéből. Akkor még csak gyanították a szakemberek, hogy ki lehetett a tömeggyilkos, most viszont éjszakai rejtett kamerás felvétel buktatta le a nyestet.


 

Madárvédelmi összefogás a mediterráneumban

Madárvédelmi összefogás a mediterráneumban Az illegális vadászat is fenyegeti a vándorló madarakat az egyébként is veszélyes és kihívásokkal teli útjukon. A Földközi-tenger mentén mindenre lőnek, ami repül, ezért fognak össze a madarak elpusztítása ellen a térség BirdLife Partnerei.


 

Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

Az ausztrál kormány halomra gyilkolná a cápákat, a közvélemény azonban nem ért ezzel egyet. Évente 12 embert ölnek meg a cápák, 11417 cápát ölnek meg az emberek óránként!

A hajnani gibbon lehet az első eltűnő emberszabású főemlős

A hajnani gibbon a világ legritkább főemlőse, melynek hosszú távú túlélése veszélyben van. Úgy hiszik, csupán 23-25 egyed él egy kevesebb, mint 20 négyzetkilométeres erdőségben a Dél-kínai-tenger Hajnan-szigetén.

Megmenekül a horvát természetvédelmi paradicsom

Sikeresen harcoltak a természetvédők – leállították a dunai fejlesztéseket.

Részben betiltották a japán bálnavadászatot

Rendkívülinek számító döntést hozott a héten a hágai Nemzetközi Bíróság: 12:4 arányban elítélte Japánt a tudományos célúnak beállított bálnavadászata miatt, és eltiltotta ennek folytatásától. A szigetország halászai az utóbbi 20 évben több ezer bálnát vadásztak le ilyen ürüggyel.

Trágyázás miatt növekvő tengeri halálzónák

Az elmúlt 115 évben tizenkétszeresére növekedett az oxigénben szegény úgynevezett halálzóna területe a Balti-tengerben. A szélsőségesen oxigénhiányos területek mértéke 1898 és 2012 között ötezerről hatvanezer négyzetkilométerre növekedett.

Vidékfejlesztés a természetvédelem ellen

Egyre több esetben mutatkozik meg, hogy a természetvédelmi ágazat nem képes megfelelően működni a Vidékfejlesztési Minisztérium keretei között. Ennek következménye, hogy a Magyarország Alaptörvényében lefektetett alapelvek: a biológiai sokféleség, a vizek, talajok és erdők védelme nem érvényesül kellőképpen. A WWF Magyarország szerint ismét önálló zöldminisztérium kellene.

Népszerűek a nemzeti parkok és védjegyes termékeik

Egyre népszerűbb a Nemzeti Parki Termék Védjegy, egy év alatt már 102 gazdálkodó és szolgáltató, összesen 235 terméke kapta meg a címet. A védjegyes termékek palettája is egyre színesebb: a szörpök, gyümölcslevek, pálinkák és borok mellett szalámik, kolbászok, kézműves termékek, lekvárok, mézek és sajtok is megtalálhatók.

Betiltott krokodil szafari

Vélemény

Természetvédelmi problémák a Homokhátságon

Az emberek rendszerint megdöbbennek, amikor a Szahara történetén keresztül szembesülnek azzal, hogy egy dús növényzetű, gazdag állatvilágú terület, egy valóságos vadászparadicsom viszonylag rövid idő alatt kietlen pusztasággá változott. A borzongató történetben - gondolják többnyire honfitársaink - az a szerencse, hogy tőlünk távol zajlott, és kedvező adottságú hazánkat ilyen sajnálatos események nem érinthetik. Pedig... tovább>>

Hónap képei

Kaszálórét ősszel a PilisbenKaszálórét ősszel a Pilisben
Itt van az ősz,itt van újra és égetnek mindent egyetlen szuszraItt van az ősz,itt van újra és égetnek mindent egyetlen szuszra
novemberi virágzásnovemberi virágzás
Ismét mérgezett  RétisasIsmét mérgezett Rétisas
Az ember "leghűségesebb" társa, a kutya!Az ember "leghűségesebb" társa, a kutya!

Képgaléria ajánló

képGazdátlan hortobágyi mérgek
képEnergiahatékonysági barométer
képMagyarok a brit bioblitzen

Sajtóközlemény

A Városvédő Egyesület nyilatkozata a Városliget tervezett beépítése ellen

A Városliget megújítása szükséges! Megújítása. Mely bontásokkal, rendezéssel, zöld felületi rehbilitációval jár. Nem múzeum építéssel. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - H2 Hidrogén Hírlevél 2013 /3 szeptember
könyvSeléndy Szabolcs - Gyakorlati biogazdálkodás 2.
könyvTermészetfotó Magazin - Természetfotó Magazin 2013/4

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

Programok

Angliai természetvédelmi ösztöndíj 2014 ősz
Anglia, Devon megye | 2014.09.01.


VII. TERMIK Tábor 2014
Bakonynána, Vadalmás-rét | 2014.07.14.


Kutass te is harisokat az Őrségben!
Őrségi Nemzeti Park | 2014.05.30.


Ingyenes képzés biogazdáknak2
Gödöllő-Babatvölgy | 2014.05.28.


XVI. Bükk – Aggtelek Kerékpártúra
Szilvásvárad-Aggtelek | 2014.05.24.


Állásbörze

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Szeretne cikket írni? Megosztaná véleményét? Itt megteheti!
Felhasználóbarát honlap
Kiváló Magyar Tartalom
Járjon zöld szemmel! Küldje be fotóit itt!