Ujjé, a barlangban nagyszerű!

Ujjé, a barlangban nagyszerű! Átadták a világon egyedülálló Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontját. Az unió 300 milliós támogatásának köszönhetően az eddigi évi százezer látogatónál is többre számítanak – jelentette ki a földművelésügyi miniszter keddi megnyitón. A látványmegnyitó sem feledteti a természetvédelem kivéreztetését.

Így csinálj hülyét az ellenségből

Így csinálj hülyét az ellenségből Napjainkra az álarc fogalma összefonódott a karneválok, maszkabálok, fesztiválok, vallási események inkognitót nyújtó kellékével. Pedig az állatvilág képviselői a ragadozók elleni védekezésben már jóval előttünk elkezdték kihasználni az arcutánzatok riasztó hatását.


 

A borneói állatfajok fele eltűnhet

A borneói állatfajok fele eltűnhet A klímaváltozás és a fakitermelés miatt a jövőben a Borneó szigetén élő állatok csaknem fele elveszítheti életterét. Új természetvédelmi területekre van szükség egy nemzetközi kutatócsoportnak a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint.


 

Orbánék elsorvasztják a nemzeti parkokat is

A természeti értékek veszélyeztetését eredményezi, ha a nemzeti parkok földjeinek kezelése felől más intézmény hoz döntéseket – állítja Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete. Az MME, az MTVSZ és a WWF Magyarország a védett területek vagyonkezelésével foglalkozó törvénytervezet és kormánydöntés visszavonására kéri a kormányt.

Természetvédelmiengedély-köteles panelszigetelések, épületfelújítások

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendkívül fontosnak tartja a korszerűtlen családi- és társasházak, panel- és középületek utólagos külső szigetelését, ami jelentősen csökkenti hazánk energiaigényét és környezetterhelését. FIGYELEM! Amennyiben ezek a falfelújítások védett és mindinkább fogyatkozó madarak (fecskék) és emlősök (denevérek) fészek- és lakóüregeinek megsemmisítésével járnak, természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek!

Magyarok kulcsszerepben a biodiverzitás megőrzésének globális porondján

A jövőben az IPBES által kidolgozott, a természet és társadalom közötti kölcsönhatásokat leíró egyszerű fogalmi rendszer segíthet a biodiverzitás felmérésében. Ez a fogalmi rendszer annyiban több a korábbiaknál, hogy különböző tudományterületeket és ún. tudásrendszereket is magába foglal. Ezáltal újszerű gondolkodásra késztet, amely új felfedezésekre vezethet.

A túrkevei fülesbaglyok jóllaktak

Közel egy évtizede természetvédők és önkéntesek minden télen felmérik az erdei fülesbaglyok helyi populációit a Nagykunságban. A mostani mustra szerint az éjszakai ragadozó madarak egyik legnépszerűbb téli gyülekezőhelyeként ismert Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárost, Túrkevét ezúttal minden eddigit felülmúló számú bagoly választotta nappali pihenőhelyéül.

40 éves a Kiskunsági Nemzeti Park

1975. január elsején az országban másodikként megalakult a Kiskunsági Nemzeti Park. Hat területegysége jól tükrözte a táj mozaikos sokszínűségét, hisz volt közöttük homokpuszta, szikes tó, árvalányhajas buckavidék és ártéri dzsungel. Területe az alapításkor 30.628 hektár volt. A kezdetekben egyetlen bemutató tanösvény, illetve erdei tornapálya állt a nagyközönség rendelkezésére, Fülöpházán. Azóta sok minden megváltozott.

Madártoll ujjlenyomattal a vadorzók ellen

Tudományos áttörést jelentett be egy brit kutatócsoport a vadorzók elleni harcban: egy új eljárás segítségével ujjlenyomatot tudtak venni ragadozó madarak tollairól.

Mi köze a nyúlbogyónak az uniós agrártámogatásokhoz?

Hány tapsi hapsi él egy adott területen, csökken vagy növekszik a számuk? A Vadvilág Megőrzési Intézetben ezzel fogják mérni, hogy milyen ökológiai állapotban vannak a földek, ami az uniós támogatások miatt fontos. Ma 400 ezerre becsülik a mezei nyulak számát.

Sportcentrum helyett természetvédelem a Normafán

Vélemény

Illés Zoltán és a szakadó plafon

Illés Zoltánt nemsokára szentté avatják, miközben Ő szépen végig haknizza a baloldali sajtót, és elbeszéli milyen csúnya bácsi ez az Orbán Viktor, és milyen csúnya dolgok történtek az Orbán kormány által. Csak hogy eddig Ő volt ennek a kormánynak az egyik illetékes elvtársa. tovább>>

Hónap képei

Váci út állattetemek a strand felé vezető út menténVáci út állattetemek a strand felé vezető út mentén
Jóságos tündér járt a városligeti kis botanikus kertbenJóságos tündér járt a városligeti kis botanikus kertben
zöld telefonfülkezöld telefonfülke
Miért kell konténeres fa?Miért kell konténeres fa?
Fapusztítás a Vérmező mellettFapusztítás a Vérmező mellett

Képgaléria ajánló

képÁtadták Debrecen legmagasabb erdei kilátóját
képMindent az üvegről az ÖKO-Pannonnal
képÖkoexpedíció ismét Nyíregyházán

Sajtóközlemény

Orbánék elsorvasztják a nemzeti parkokat is

A természeti értékek veszélyeztetését eredményezi, ha a nemzeti parkok földjeinek kezelése felől más intézmény hoz döntéseket – állítja Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete. Az MME, az MTVSZ és a WWF Magyarország a védett területek vagyonkezelésével foglalkozó törvénytervezet és kormánydöntés visszavonására kéri a kormányt. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvTermészetBúvár Alapítvány - TermészetBúvár 2014/3
könyvSzerkesztő: Munkácsy Béla - A fenntartható energiagazdálkodás földrajzi összefüggései
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2014 november

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés