A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természetvédők Szövetsége konferenciát szervezett a Regionális Környezetvédelmi Központ támogatásával

A közép-európai társadalmakban egyre többen felismerik a területfejlesztési támogatások döntési folyamatainak fontosságát, döntően a fejlesztési tevékenységek környezeti és az életmódra gyakorolt alapvető hatásai miatt. Ebből következően az embereknek és a civil szerveződéseknek biztosítani kell a jogot, hogy részt vegyenek a döntések meghozatalában. Ilyen részvételi elveket rögzít az Aarhusi Egyezmény, amelyet az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának az “Európai Környezetért” folyamat 4. Miniszteri szintű Konferenciája fogadott el 1998 júniusában, “Egyezmény a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról” címmel. Magyarország az Egyezményt tavaly ratifikálta, így ez a hatályos jog része.
A Magyar Természettudományi Múzeumban 2002. június 13-án megrendezésre került konferencia célja az volt, hogy a területfejlesztéssel foglalkozó kormányzati és regionális fejlesztési szakemberek, civil szervezetek képet kapjanak az Aarhusi Egyezményről, a területfejlesztést érintő kötelmeiről, a végrehajtás jelenlegi állásáról és megtárgyalhassák a társadalmi részvételi intézmények kialakításának lehetőségeit a mai Magyarországon.
Dr. Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy a hazai civil zöldszervezetek támogatják a regionalizmus folyamatát, gyakorlati alkalmazását, mivel a fenntartható fejlődés megvalósításához ez megfelelő színteret biztosít. A nemrégiben hatályba lépett Aarhusi Egyezmény pedig jogot biztosít a civil részvételre és társadalmi kontroll gyakorlására.
A rendezvény előadói között szerepelt dr. Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, aki készségesnek mutatkozott a civil szervezetekkel való együttműködésre. Mint mondotta, a területfejlesztési törvény őszre tervezett módosítása során támogatni fogja azt a törekvést, hogy az Országos Területfejlesztési Tanácsban, továbbá a Regionális Fejlesztési Tanácsokban az érdekvédelmi szervezetek és a civil szervezetek kötelezően tagjai lehessenek. Sürgető feladatnak tartotta azt is, hogy az Országos Területrendezési Terv, valamint a Budapesti Területrendezési Terv mielőbb benyújtásra kerüljön, véget vetve a jelenleg tapasztalható aggasztó folyamatoknak.
A fele részben civil szervezetek képviselőiből, továbbá a minisztériumok, a környezetvédelmi felügyelőségek, a regionális fejlesztési tanácsok szakembereiből álló hetvenfős hallgatóság a konferencián további előadások keretében ismerkedhetett meg az Aarhusi Egyezmény lényegével és a területfejlesztési tervek kialakításában való társadalmi részvétel lehetőségének jogi kereteivel; a regionális fejlesztés és a társadalmi részvétel erősítésére irányuló kormányzati elképzelésekkel; az Aarhusi Egyezmény hazai ratifikációs folyamatával, a gyakorlati megvalósítás példáival és a nemzetközi folyamatokkal; továbbá a Dél-Alföldi Régióban szerzett civil részvétel tapasztalataival.
A hallgatóság aktív részvételével zajló rendezvény második felében kerekasztal-beszélgetésre került sor az FVM, a rgégiók és a civil szervezetek részvételével. A résztvevők számos javaslatot tettek a társadalmi részvétel garanciáinak jogi megvalósítására, illetve egyetértettek abban, hogy a területfejlesztési törvény őszre tervezett módosításának kodifikációs folyamatában a civil szervezeteknek aktívan részt kell vállalniuk. Mint dr. Nagy Sándor politikai államtitkár előadásából látszott, erre a kormányzat részéről is megvan a hajlandóság.
BUDAPEST 2002.június 13
További információ:
Farkas István – Magyar Természetvédők Szövetsége
1091 Budapest, Üllői út 91/b. III/21.
Tel.: (06) 1-216-7297, 06-20-444-9779
Fax: (06) 1-216-7295

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás