A rovat kizárólagos támogatója

Az egyesült államokbeli Illinois államban első alkalommal észlelték, hogy a nyugat-nílusi vírus halálos veszélyt jelent a kutyákra és a mókusokra nézve is, ezért szerdán amerikai orvosok felhívták az állattulajdonosok figyelmét: legyenek óvatosak a furcsán viselkedő mókusokkal.

A szakértők figyelmének középpontjában eddig főleg az emberek voltak, hiszen a nyugat-nílusi vírus eddig 71 embert ölt meg az Egyesült Államokban, és további 1500 fertőzéses esetet tartanak nyilván. A betegség moszkitók közvetítésével terjed, amelyek fertőzött madarak, vagy állatok vérét szívják.

A megcsípett személyek közül a többség nem betegszik meg, csak influenzaszerű fertőzésen esik át. Az akár végzetes kimenetelű agyvelőgyulladás a gyenge szervezetűeket – főként idős embereket – támadja meg.

Az Illinois Állatorvosi Egyetem szerdán közölte, hogy kimúlt egy nyugat-nílusi vírussal fertőzött nyolcéves ír szetter-golden retriever keverék kutya. A bejelentés szerint ez volt az első ilyen esett az országban. Az állatkertben ugyanebben a betegségben kimúlt egy fiatal farkas is.

Az illinoisi egyetemen ugyanakkor nem látják veszélyét annak, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés a mókusok és a kutyák közvetítésével átterjedt az emberre. A legnagyobb veszélyt a betegség terjesztésében továbbra is a szúnyogok jelentik – közölte John Andrews, az egyetem állati betegségek kórmeghatározó laboratóriumának igazgatója.
2002. szeptember 19.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás