Hirdetés

A Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek XIII. Országos Találkozója
Szombathely, 2003. március (6-)7-9.

Nemcsak a magyar civil szférában, de Európa-szerte egyedülálló a magyarországi környezet és természetvédő szervezetek ama szokása, hogy immár, több, mint egy évtizede, minden évben egy hosszú hétvégén találkozót szerveznek. Ezen a zöld mozgalom színe-java részt vesz a kis helyi szervezetek önkéntesei éppúgy, mint a nagy nemzetközi szövetségek és alapítványok magyarországi képviselői. 2003-ban a tizenharmadik országos találkozót a Kerekerdő Alapítvány és a Magyar Természetvédők Szövetsége Szombathelyen rendezi meg március (6-)7-9. (csütörtök-péntek-vasárnap) között, amelyen többszáz civil szervezet mintegy félezer tagjának részvételére számítunk.

Az Országos Találkozó fő célja a civil környezet-és természetvédők személyes találkozója, a tapasztalat- és információcsere, egymás nézeteinek és munkájának megismerése. Emellett mindig fontos eredménye a találkozónak a közös szakmai mozgalmi állásfoglalások kibocsátása és az érdekképviselet biztosítása is. A résztvevők az Országos Környezetvédelmi Tanácsba és a környezetvédelmi minisztérium különböző szakmai bizottságaiba választanak képviselőket. A rendezvénynek rendszeres látogatója az aktuális környezetvédelmi miniszter, aki nyilvános fórumon válaszol a jelenlévők kérdéseire.

A 2003-as találkozón kiemelt figyelmet kívánunk szentelni a kisebb vidéki szervezetekre, különösen szeretnénk, ha sok dunántúli, kis szervezet látogatna el a rendezvényre. Éppen ezért az eddigi OT-s címlisták mellett sok más forrásból gyűjtöttük össze azoknak a szervezeteknek a címeit, akik valamilyen formában foglalkoznak környezet- és természetvédelemmel. Hangsúlyt akarunk fektetni a találkozó közösségi jellegére. A találkozón több lesz a kiscsoportos megbeszélés az előző évekhez képest. A szervezetek poszter kiállításon mutathatják be munkájukat. A plenáris ülések egyik fő témája a környezet és természetvédő mozgalom jelene és jövője lesz. Másik fő téma az EU csatlakozás és a fenntartható fejlődés összefüggései. A találkozó előkészítéséként felkérjük a mozgalomban működő szakmai hálózatokat, hogy készítsenek állásfoglalás-tervezeteket a különböző témákban a csatlakozás előnyeiről, hátrányairól, a szükséges kormányzati lépésekről.

Az országos találkozók egyik legnépszerűbb részei a szekcióülések. A résztvevők több körben választhatnak szekciókat érdeklődésüknek megfelelően. A találkozóra várjuk a környezetvédelmi minisztert, és a résztvevők idén is választanak képviselőket a különböző szakmai bizottságokba.

A péntek délutántól vasárnap délig tartandó hivatalos program előtt a mozgalom két nagy csoportjának szeretnénk szakmai előprogramot rendezni csütörtöktől kezdődően. Az gyakorlati természetvédelemmel foglalkozók az Őrségi Nemzeti Parkot ismerhetik meg, és a természetvédelem és az erdő/vad gazdálkodás problémáival foglalkozhatnak egy vitaülésen. A Kőszegi-hegységben a természetjárás, az ökoturizmus, a terepi, természetcentrikus környezeti nevelés művelői számára szervezünk tapasztalatcserét és terepi programot.

A szakmai rendezvények mellett a közösségi életre is lehetőséget adnak az esti táncházak, teaházak és más kulturális események. Szeretnénk, ha a rendezvény Szombathely és Vas megye fontos eseménye lenne, melyhez több más esemény is kapcsolódhat. Reméljük, hogy a nagyszabású rendezvény hozzájárulhat a város és a régió környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos közéletének fellendüléséhez.

Kérünk minden érdeklődőt, hogy jegyezze fel naptárjában a március 7-9. közötti hétvégét. A találkozóra való meghívót és részletes programismertetőt január folyamán küldjük el a címlistáinkon szereplő 1500 szervezetnek. Addig ajánljuk tanulmányozásra a következőkben található programtervet, melyre mindenféle véleményt, javaslatot, hozzászólást szívesen fogadunk.

Az Országos Találkozó honlapja:
Az Országos Találkozó legfrissebb hírei folyamatosan elérhetők
a www.mtvsz.hu/ot2003 honlapon, ahol vélemények is kifejthetők.

A környezet- és természetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek mellett szeretettel látjuk az állami és önkormányzati szférából, a szakmai és civil társadalom más szegmenseiből érkező érdeklődőket is!
Találkozunk Szombathelyen!

Szombathely-Budapest, 2002. december 5.

Gyöngyössy Péter
Kerekerdő Alapítvány

Farkas István
Magyar Természetvédők Szövetsége

Információk a honlapon kívül:
Kerekerdő Alapítvány
9700, Szombathely Petőfi S. u. 24.
tel: 94/500-166, mobil: 30/395-6624
e-mail: pumilio@freemail.hu

Magyar Természetvédők Szövetsége
1091, Budapest, Üllői út 91/b.
tel/fax: 1/216-7297
e-mail: mtvsz@elender.hu

A fenti címeken folyamatosan várjuk az érdeklődőket, különösen azon környezetvédelemmel vagy természetvédelemmel foglalkozó klubok, csoportok, szervezetek jelentkezését, akik eddig még nem vettek részt országos találkozón!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás