Hirdetés

Egyhektáros területen sarkvidéki “részleget” alakítanak ki a nyíregyházi állatparkban.
Gajdos László, az állatkertet működtető közhasznú társaság ügyvezető igazgatója szerint az úgynevezett sarkvidéki panoráma része lesz a jegesmedvék szigete, ahová egy barlangrendszeren keresztül juthatnak el a látogatók. A másik különlegességnek az üvegfalu medence ígérkezik, amelyben a sarkvidéki vízi állatok mozgása lesz megfigyelhető. A fehér farkasoknak szintén külön lakhelyük lesz, akárcsak a pingvineknek. Utóbbiak sziklás, ugyancsak üvegfalú medencéjében ritka fajtákat is elhelyeznek, így humbold és feketelábú pingvineket. A fókáknak tribünös medencét építenek, mellette a rénszarvasok kifutójával.
A sarkvidéki madaraknak és a sirályoknak is külön röpdéjük lesz. A tervek között szerepel eszkimó jégkunyhó kialakítása is. A létesítményeket február utolsó hetében kezdték építeni, s a kivitelező vállalta, hogy hat hét alatt befejezi a munkát, így húsvétkor megnyílhat a nyíregyházi állatpark újabb látványossága. A beruházás 100 millió forintba kerül, a kiadások felét az állatkert saját költségvetéséből fedezi, míg a másik részt a város önkormányzata állja.
A Sóstói-erdőben kialakított állatparkban – amelyet tavaly 280 ezren kerestek fel – a sarkvidékiekkel együtt több mint 250 állatfaj mintegy kétezer egyede él majd a világ minden kontinenséről. Már csak a vastagbőrű állatok hiányoznak, de – mint azt Gajdos László hangsúlyozta – a tervek szerint 2004-től azok is láthatók lesznek az ország második legnagyobb állatkertjének számító nyírségi parkban.
2003. március 3.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás