A rovat kizárólagos támogatója

A WWF arra hívja fel a figyelmet egy új jelentésében, hogy az Európa felé irányuló orosz faexport 75 százaléka Oroszország északnyugati területeiről származik, ahol széleskörű az illegális fakitermelés.

A szerzők számítása szerint ezeken a területeken a fatermelés 35 százaléka törvénytelen eredetű. Az export fő célországai Svédország, Finnország, Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Franciaország.
A jelentés szerint az illegális fakitermelés a helyi élővilág változatosságának nagymértékű csökkenéséhez vezet egy olyan térségben, ahol az erdők nagy része még természet-közeli állapotban van.
A tevékenység olyan fajokat veszélyeztet, mint a hiúz, a medve, a farkas és a siketfajd.



nwrussia2.jpg
nwrussia2.jpg
A törvénytelen fakitermelésre az ad lehetőséget, hogy a kormány csak kis mértékben ellenőrzi a fakitermelők tevékenységét, a fával kereskedő cégek pedig nem ellenőrzik az áru eredetét. Emiatt a WWF arra szólítja fel a célországok faimportőreit, hogy várják el beszállítóiktól a felelős és törvényes fakereskedelem alapvető követelményeinek betartását. Álláspontjuk szerint az orosz kormánynak meg kell reformálnia erdészeti politikáját és szabályozását, ugyanakkor a többi európai ország érintett cégeinek is tenniük kell valamit az illegális kitermelés megállításának érdekében. Nagyobb átláthatóságra van szükség, és a szállítmányok útjának nyomon követésére.

Ez utóbbi már ma is lehetséges. A WWF által koordinált Oroszország Környezettudatos Fatermelőinek Egyesületének (Association of Environmentally Responsible Timber Producers of Russia) már számos tagja van. Az egyesület a WWF globális erdőügyi hálózatának része, amely az erdőgazdálkodókat és fafeldolgozókat segíti a felelős termelési módszerek kidolgozásában.
Mára több, mint egymillió hektár oroszországi erdő kapta meg a fenntartható gazdálkodást tanúsító FSC (Forest Stewards Council) minősítést, és 500 000 hektár minősítése van van folyamatban Északnyugat-Oroszországban, Dél-Szibériában, és az orosz Távol-Keleten.
A Világbank becslése szerint a világ kormányai évente összesen 5 milliárd USA dollárnyi közpénzt vesztenek az illegális fakitermelés miatt; a WWF Oroszország esetében szerint ez az összeg évi egy milliárd dollár.

Forrás: WWF

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás