A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországi környezetvédő szervezetek csatlakoztak a Brüsszelben működő zöld szervezetek alkotta koalíció, a „Zöld Nyolcak”[1] indítványához, és közös levélben keresték meg a magyar kormányzati szerveket az Európai Alkotmány tervezetének tökéletesítése érdekében.
Az öt magyarországi zöld szervezet (Greenpeace Magyarország, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, WWF Magyarország) csatlakozott a brüsszeli „Zöld Nyolcak” felhívásához, és eljuttatta a Kovács László külügyminiszter és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter részére a brüsszeli „Zöld Nyolcak” által, az Európai Alkotmány tervezetével kapcsolatosan elkészített módosító javaslatokat tartalmazó tanulmányt. A javaslatok az Európai Alkotmány tervezetének megtárgyalása céljából megrendezésre kerülő Kormányközi Konferencia lebonyolítása előtt kerültek megküldésre a magyar delegáltaknak.
A „Zöld Nyolcak” azért adták ki a „A zöld Európai Alkotmány felé” címet viselő tanulmányt, mert nem bíznak abban, hogy a Konvent által júniusban véglegezett Alkotmány tervezete megfelelő alapot biztosít majd ahhoz, hogy az Unió fenntartható módon tudjon fejlődni.

A tanulmány szerint az alkotmánytervezet leggyengébb pontjai a különböző szakpolitikákra vonatkozó fejezetekben vannak. Több fejezet a már létező Európai Szerződésből került átvételre, anélkül, hogy korszerűsítették volna ezeket. Így ezek idejétmúltak, ráadásul az európai szakpolitikák egyes területei, pl. a mezőgazdaság, közlekedés, energia konfliktusban állnak az Unió átfogó céljaival a fenntartható fejlődést és a környezet javítását illetően.
Az egyes szakpolitikák által jelzett területeket érintő változásokon túl, a környezetvédők felszólítják a Bizottságot és a Parlamentet, hogy tegyék meg a következő módosításokat:
– Legyen pontosabb a nyelvhasználat a részvételi demokráciát illetően (különösen a közrészvételt és a jogorvoslathoz való jutást illetően;

– kerüljön bele az Alapvető Emberi Jogok Chartájába a tiszta és biztonságos környezethez való jog;

– kerüljön eltörlésre az Euratom Megállapodás.

A környezetvédő civil szervezetek támogatják Wallström környezetvédelmi biztos kezdeményezését, miszerint az alkotmánytervezet egészüljön ki egy, a fenntartható fejlődésre vonatkozó jegyzőkönyvvel, bár ehhez javasoltak további módosításokat, amit belefoglaltak az általuk kibocsátott kiadványba.

Budapest 2003 szeptember 10.

*************************************************

[1] A brüsszeli „Zöld Nyolcak”: BirdLife International, Climate Action Network Europe, European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe (FoEE), Friends of Nature International, Greenpeace, European Federation for Transport and Environment (TE), World Wide Fund for Nature

Az angol nyelvű, „A zöld Európai Alkotmány felé” tanulmány elérhetősége:
www.eeb.org/publication/G8-IGC-EN-final-8-8-03.pdf

A magyar nyelvű magyarázat elérhető:
www.mtvsz.hu/docs/eualkotmzold.pdf

További információk:
Greenpeace, Csáki Roland, tel.: 266-7776, E-mail: roland.csaki@greenpeace.hu
Levegő Munkacsoport, Lukács András
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Horváth Zsolt, tel.: 275-6247, E-mail: horvath.zsolt@mme.hu
Magyar Természetvédők Szövetsége, Farkas István, tel:20/444-9779, E-mail: ifarkas@zpok.hu
WWF Magyarország, Márkus Ferenc, tel:30/311-1750, E-mail: ferenc.markus@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás