A rovat kizárólagos támogatója

Az ökogazdálkodók tavaly fél milliárd forint támogatást kaptak – annyit, mint az előző öt évben összesen. És a szaktárca jövőre tovább emeli a támogatás összegét. A gazdák többsége külföldre termel. Ezen változtatna a Természetvédők Szövetsége – amely most az utcán népszerűsíti a bio-élelmiszereket.

A megkérdezettek ötöde még csak nem is halott a vegyszermentes termékekről. Bio bort, biokecskesajtot vagy más hasonló termékeket mindössze a lakosság 3% fogyaszt tudatosan és rendszeresen. A bioélelmiszerek, mindössze 0,1 százaléka kerül a hazai boltokba. Nem véletlenül.

Az a probléma, hogy Magyarországon nem nyitott a piac a biotermékek felé. Ha összehasonlítjuk az Európai Unióval a fogyasztók sokkal jobban keresik a biotermékeket-mondta Farkas István,a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezetője.

Nyugat- Európában jobban keresik és többet is fizetnek érte. A hazai ökogazdálkodók így többszörös áron értékesíthetik termékeiket külföldön. A szaktárca jövőre nagyobb támogatást ígér. Simon József, az FVM helyettes államtitkára szerint akár a 200 ezer forintot is elérheti bizonyos esetekben az egy hektárra adható támogatás.
2003.10.15.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás