Hirdetés

Tizenkét zöld szervezet állásfoglalása a Zöld Demokraták Szövetségéről

Az elmúlt napokban élénk vita kezd kibontakozni a témával kapcsolatban.
Többen megkeresték szerkesztőségünket véleményükkel, ezért nyitottunk egy vitafórumot.
KÉRJÜK IDE A HOZZÁSZÓLÁSOKAT>>>>

*************************************************
A Védegylet állásfoglalása és tizenkét zöld szervezet nyilatkozata a Zöld Demokraták Szövetségéről

Alább neves hazai társadalmi, zöld szervezetek vezetőinek közös állásfoglalását ajánljuk a figyelmébe. Az elmúlt hónapokban szemtanúi lehettünk, hogy az ökológiai gondolat politikai képviseletének kérdése végre a szűk szakmai csoportokon túl a szélesebb nyilvánosság számára is témává vált.
A Védegylet határozottan úgy gondolja, hogy az ökopolitikai alternatíva megjelenése a közélet színpadán a természeti és társadalmi fenntarthatóság kialakításának elengedhetetlen feltétele, s egy ezen értékeket következetesen képviselő “zöld” párt fellépése a hazai politika porondján elkerülhetetlenül szükséges és támogatandó lépés. Látnunk kell azonban, hogy a mai magyarországi politikai erőtérben egy önmagáról ezt a képet sugalló politikai formáció létrehozása mögött sokszínű napi politikai és személyes motívumok állhatnak.

Ahhoz, hogy egy pártformációt az ökopolitika hiteles hazai képviselőjének tekinthessünk, legalább három feltételnek teljesülnie kell. Nem képzelhető el semmilyen zöld párt anélkül, hogy a nem kormányzati szféra szervezetei, amelyek az elmúlt tizenöt évben a fenntartható társadalom kialakításáért a legtöbbet tették, ne tekintenék azt önmaguk és az általuk képviselt értékrend legitim képviselőjének. Enélkül a hitelességet biztosító, és egyfajta kontrollként is működő háttér nélkül fennáll a veszélye, hogy a pártformáció hatalmi-politikai manőverek vagy személyes ambíciók eszközévé válik. Nem érhet el sikereket semmilyen zöld politikai organizáció hiteles, a civil és szakmai közösség által támogatott és a választópolgárok számára elfogadható személyiségek nélkül. Végezetül pedig nincs, és nem is lesz zöld párt koherens, az ökopolitika elveit következetesen képviselő program hiányában.

2003. november 16-án Droppa György vezetésével megalakult a Zöld Demokraták Szövetsége, mely pártként kívánja megmérettetni magát, első ízben a 2004-es európai parlamenti választásokon. A sajtóban a kezdeményezés úgy jelent meg, mint a hazai zöld szféra összefogásaként létrejött szervezet. Ezzel szemben a Védegylet úgy véli, hogy a Zöld Demokraták Szövetsége nem élvezi a civil szféra meghatározó szereplőinek támogatását, a szövetségbe forrasztott szervezetek döntő többsége előttünk teljességgel ismeretlen, és az élhető és fenntartható Magyarországért, a környezettudatos társadalomért valamint az ökopolitika elveinek megvalósításáért végzett munka területén értékelhető eredményt nem mutathat fel. A szervezet képviselői a civilek szemében nem tekinthetők hitelesnek, hiányzik az a bizalmi tőke, amely lehetővé tenné, hogy a Zöld Demokraták Szövetségét a fenntarthatóság, az ökológiai értékek és a környezeti célok legitim politikai képviselőjének tekinthessük. Ezen túlmenően a frissen alakult szervezet nem teremtett lehetőséget arra, hogy legalább a szakmai nyilvánosság megismerhesse a szövetség céljait tartalmazó programot.

Szükség esetén kérdéseikre személyesen is válaszolunk.
Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője (Tel.: 06 20 512 7168)
2003.12.01.

A fentiek fényében azt a látszatszövetkezést, amelyet a sajtó a hazai zöldek összefogásaként interpretál, a Védegylet elutasítja, és az ökopolitika területén tevékenykedő szervezetek alábbi nyilatkozatát támogatja:

NYILATKOZAT

“Alulírottak, hazai környezetvédő szervezetek vezetői, az ökológiai politika elkötelezettjei kijelentjük, hogy a napokban megalakult Zöld Demokrata Szövetséggel semmiféle kapcsolatban nem állunk, és azt a zöld mozgalom hiteles politikai képviselőjének nem tekintjük.”

Ámon Ada; Energia klub
Cselószki Tamás; Emisszió Egyesület
Csillag Gábor; Zöld Fiatalok
Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége
Ferjentsik Viola; Rügyecskék Alapítvány
Fidrich Róbert; Zöld Pók Alapítvány
Karátson Gábor; Védegylet, Duna Charta
Lajtmann József; Reflex Környezetvédő Egyesület
Lukács András; Levegő Munkacsoport
Malatinszky Ákos; GATE Zöld Klub Egyesület
Móra Veronika; Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület
Szilágyi László; Hulladék Munkaszövetség

Budapest, 2003. november 28.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás