Hirdetés

Végső elkeseredésükben akár a fákhoz is kikötik magukat a soroksári természetvédők, hogy megmentsék a kerület egyetlen nagy kiterjedésű zöldterületét, amelyhez az úgynevezett Farkasturján is tartozik, ahol számos szigorúan védett növény és állatfaj él.

Több mint két esztendeje készült el a terv, amelynek értelmében a XXIII. kerületen vezetne keresztül az a lehajtóútszakasz, amely az M0-s autópálya déli részét Soroksárral és Alsónémedivel köti majd össze. Ezen a részen most is létezik út, ezért nem igazán értik a kerület lakói, hogy miért van szükség a közel 10 milliárd forintos beruházásra a tervezett formában.
Leginkább azért berzenkednek, mert a nyomvonal olyan nagy kiterjedésű egységes zöldterületet szelne ketté, amely számos ritka növénynek és állatnak ad otthont.
A főváros három megoldást dolgozott ki, de egyik sem veszi figyelembe a soroksáriak szempontjait, pedig elég lenne, ha csupán 200-300 méterrel távolabb alakítanák ki az utat. Mint Pánczél Andrástól, a soroksári önkormányzat környezetvédelmi bizottságának tagjától megtudtuk, olyan növények és állatok élnek ezen a helyen, amelyek jószerivel egyedül itt találhatók meg Európában. Ilyen például a kerecsensólyom, amelyből hazánkban csupán ötven-hatvan pár él. Az egyik itt, a Farkasturjánban költ, bár egyes ornitológusok szerint három pár is él ezen a területen. Laikusok számára a kerecsensólyom az ötvenforintos pénzérme hátulján is beazonosítható. A figyelmes természetjáró találkozhat a szintén védett barna héjával, egerészölyvvel és különböző harkályfajokkal is.
Hasonlón különleges és színes a növényvilág is; őshonos az érdes csűdfű, az orchideák számos alfaja, az ujjas kosbor és a szibériai. nőszirom is. A természetvédők attól tartanak, hogy az út megépítésével megszűnik e ritka élőlények élettere.

Sajnos a környék, s ezen belül a Farkasturján nem élvez védettséget, ezért a soroksáriak szorgalmazzák, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park nyilvánítsa védetté a területet, megakadályozva ezzel a tervezett út kialakítását. Pánczél Andrástól megtudtuk: a közeljövőben felveszik a kapcsolatot a Greenpeace környezetvédelmi szervezettel, és támogatást kérnek kezdeményezésükhöz. Ha pedig a Greenpeace nem segít, egyedül veszik fel a küzdelmet a hatóságokkal szemben.
2004.01.15.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás