A rovat kizárólagos támogatója

FEBRUÁR 12-13-ÁN A SZLOVÁKIAI TEPLY VRCHBEN TARTOTTA NYOLCADIK ÜLÉSÉT A MAGYAR-SZLOVÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI VEGYESBIZOTTSÁG

Az EU-csatlakozásra történő közös felkészülés és a határtérségi együttműködés fejlesztése jegyében ülésezett a Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Dömény Tamás, a szlovák környezetvédelmi tárca hivatalvezetője irányításával.

A Vegyesbizottság kilenc munkacsoportja beszámolt az előző ülés óta (2003. június 19-20) elvégzett munkájáról, és meghatározta a következő feladatait. A két ország hamarosan az Európai Unió tagja lesz, ez hangsúlyossá teszi a csatlakozási folyamattal kapcsolatos információ és tapasztalatcserét, a EU-s irányelvekből és más nemzetközi egyezményekből adódó közös feladatokat. A találkozón kiemelten kezelték a Natura 2000 program, a SEVESO-II és a Víz Keretirányelv feladatainak teljesítését. A felek kicserélték a legnagyobb szennyező (SEVESO) vállalatok jegyzékeit, és meghatározták a legnagyobb kockázatot jelentő cégeket. Az EU kötelezettségekhez kapcsolódóan szorosabb együttműködést alakítanak ki a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottsággal az EU Víz Keretirányelvből származó feladatok teljesítése érdekében.
Az EU források eredményesebb hasznosítását célzó közös projektek előkészítését és menedzselését tervezik. A közös pályázatok kidolgozása érdekében erősítik a két térség környezetvédelmi vállalkozóinak kapcsolatát, a hulladékgazdálkodás terén sikeres együttműködést kiterjesztik a környezetvédelmi háttéripar egészére. A hulladékhasznosítási lehetőségek összehangolását feltáró tavalyi üzleti konferenciához hasonló programokat szerveznek.

A Vegyesbizottság sok közös projekt és termék megvalósításáról számolhatott be: többek között térképek, kiadványok, például a határtérség környezeti állapotát bemutató füzet elkészítéséről. Jelentős eredmény az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangok közös világörökséggé, valamint Domica és Aggtelek ramsari területté nyilvánítása. Ugyancsak együttesen jelölték a Felső-Tisza vidékét is a Ramsari Jegyzékre.

A határtérségi együttműködés jelentős eredménye, hogy a felek a Csallóköz-Szigetköz természeti értékeinek védelme érdekében egy közös Natúrpark kialakítását tervezik. Kiemelkedő jelentőséggel bír az is, hogy Szlovákia jogszabályba foglalta a farkas és a hiúz vadászatának tilalmát a kijelölt határmenti területeken.
Az együttműködés új területeit is feltárták. A kármentesítés terén előbbre járó magyar fél technológiai és módszertani tanácsaival nyújt segítséget a szlovák partnernek. A hetedik ülésen született döntésnek megfelelően a felek megkezdték együttműködésüket a zaj káros hatásai ellen való védekezés terén. A magyar fél többek között átadta azt az angol nyelvű segédletet, amely a zajtérkép és a cselekvési terv kidolgozásához nyújt útmutatást.

Folyamatos az együttműködés sok más területen, többek között a légszennyezettségi monitoring, a radiometeorológiai adatközlés, valamint a földtani térképezés terén is. 2004 végére elkészül a teljes határmenti térség területrendezési tanulmányterve.
A Vegyesbizottság munkáját és felmérések eredményeit bemutató weboldal is hamarosan elkészül, és így a közeljövőben az érdeklődők hozzáférhetnek az információhoz. A Vegyesbizottság következő ülésére 2004 őszén Magyarországon kerül sor.
Budapest, 2004. február 15.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás