Hirdetés

A zöldek és a szakminiszter is a megbeszélésük előtt tartott sajtótájékoztatót

A zöld mozgalom képviselői szerint 200 millió, Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint viszont 500 millió forint áll rendelkezésre az idén a civil környezet- és természetvédelmi programok támogatására. A miniszter és a zöldek képviselői ma tárgyaltak a támogatásokról, találkozójukat megelőzően azonban a civil szervezetek és a miniszter is külön-külön ismertették álláspontjukat az ügyről a sajtó képviselőinek.


újságírók a kövice sajtótájékoztatón
újságírók a kövice sajtótájékoztatón
A zöldek hangsúlyozták: teljesen ellehetetleníti tevékenységüket, hogy a 2002. évi 952 millió forint, illetve a 2003. évi 579 millió forint helyett az idén csak 200 millió forintra pályázhatnak.

A zöld szervezetek olyan munkákat végeznek – így például tanácsadást, a társadalmi kapcsolatok szervezését, szakértői tevékenységet -, amelyek kiegészítik a helyi hivatásos környezet- és természetvédelmet. A pályázható összeg alacsony volta miatt mindezek feladására kényszerülnek – húzták alá a sajtótájékoztatón. A miniszter szerint a 200 millió forint félreértésen alapul. Ezen felül még 150 millió forint szolgálja ezt a célt a múlt évi keretből átcsoportosítva, további 100 millió forint jut az erdei iskolákra és 50 millió forint az iskolák- óvodák környezeti nevelési programjaira. A miniszter elmondta: a múlt évben 450 pályázat érkezett 1,4 milliárd forintos támogatási igénnyel, ebből 500 millió forintnyi igényt tudott támogatni a tárca. Az 500 millió forintból viszont 200 millió forintot kilenc zöld szervezet nyert el. A miniszter szerint helyesebb lenne, ha a környezet- és természetvédő szervezetek szélesebb köre jelentkezne támogatható pályázatokkal.



Zöld képviselők a kövice sajttájon
Zöld képviselők a kövice sajttájon
A zöld mozgalom képviselői a sajtótájékoztatón a keretösszeg csökkenésénél is nagyobb gondként jelölték meg, hogy a tárca nem tett eleget a jogalkotási, valamint a környezetvédelmi törvényben előírtaknak. A támogatást szolgáló környezetvédelmi és vízügyi célelőirányzat pályázati feltételeinek kimunkálásába nem vonta be a civil szervezeteket. Néhány nap állt rendelkezésükre, hogy egy elnagyolt javaslatot véleményezzenek. Persányi Miklós ezzel nem értett egyet, elmondta: elképzeléseik már egy hónapja nyilvánosságra kerültek, s a konkrét tervezet véleményezésére is egy hét állt rendelkezésre. Több civil szervezet nagyon alapos, kimunkált véleményt küldött a tárcának. Az Országos Környezetvédelmi Tanácsban is helyet foglal a zöld szervezetek képviselője, ott is lehetséges volt a véleménynyilvánítás – mutatott rá a miniszter.
2004. február 20.

Beszámoló a Kövice ügyében zajló KvVM-zöldek tárgyalásról

A környezetvédelmi miniszter és a mozgalom képviselői február 20-i, pénteki találkozóján a két fél úgy döntött, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Célelőirányzat tárgyában felmerült vitás szakmai kérdéseket a felek tárgyalásokon próbálják rendezni.

Péntek délután a környezetvédő mozgalom képviseletében Horváth Zsolt (MME), Lukács András (Levegő Munkacsoport), Sallai R. Benedek (Nimfea) és Farkas István (MTvSz), a minisztérium részéről Haraszthy László, Rakics Róbert, Tátrai Miklós helyettes államtitkárok és Tóth Miklós kabinetfőnök vett részt az egyeztetésen.

A kormányzati képviselők 9 fős munkabizottságokat javasoltak, amelyek közül a fejlesztési bizottságokban 2-3, a társadalmi célú bizottságban 4 zöld képviselő vehet részt. A civil érdekképviseleti személyek elfogadták ezt a megoldást. Megegyeztek, hogy a Kövice rendeletet, utasítás és a pályázati felhívás tervezeteit a civilek február 23-án megkapják.

Az Interneten is ismertetett pályázati anyagokból a fejlesztési pályázatok céljait a civilek a módosításokkal tudomásul vették, a partnerség (társadalmi célú keret) pontról sem, céljaiban sem kereteiben nem sikerült megegyezni, a tervezetet a megjelent civil képviselők elfogadni nem tudták.

Többek között a civil szervezetek programjai támogatását szolgáló keret nagysága tekintetében is szükségesek további egyeztetések. A minisztérium ajánlata szerint 2004-ben döntést lehet hozni 350 mFt-ról (200 mFt idei és 150 mFt 2004-es keretből), és 50 mFt-ot ajánlanak egy külön – közös prioritások alapján szervezett – civil szemléletformáló kampányra. Ebből egy, 200 mFt-os pénzkeret elosztásának formáját a civilek maguk határozhatják meg (állami feladatátvállalás megállapodás vagy pályázat).
Ezzel szemben a környezet- és természetvédő civil szervezetek képviselői határozottan kérik, hogy a múlt évi kötelezettségvállalások fölött, az idén 500 millió forintról szülessen döntés.

A felek megállapodtak arról, hogy a jövő évi Kövice szabályozásról koncepcionális szakaszban, megfelelő időben történik egyeztetés, úgy hogy az érdemi változtatásokra még lehetőség legyen.

A felek február 24-én, kedden délután találkoznak a következő tárgyalási fordulóra.

Farkas István, MTvSz

A KVVM sajtóközleménye:
PERSÁNYI MIKLÓS ÉS A ZÖLD SZERVEZETEK KÉPVISELŐINEK TALÁLKOZÓJA

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter február 20-án a minisztériumban találkozott a zöld szervezetek képviselőivel. A tavaly nyár óta immár harmadik alkalommal kezdeményezett megbeszélésen a tárca ez évre meghirdetett stratégiai céljairól és a Zöld Forrás pályázati rendszer e programokhoz kapcsolódó koncepciójáról tájékoztatta a miniszter a környezet- és természetvédő civil mozgalmak képviselőit.

Hangsúlyozta: „példaértékű, hogy ez év elején világosan, nyomon követhetően meghirdettük a fő céljainkat, a tavaly országgyűlési jóváhagyást nyert második Nemzeti Környezetvédelmi Program alapján. Így partnereink és az ország minden polgára tudja, mit várhat el tőlünk 2004-ben, és a vállalt feladatok telesítése is számon kérhető lesz.” A Zöld Forrás pályázati rendszer is ennek megfelelően alakul át: a minisztérium azt várja, hogy partnerei – köztük az önkormányzatok, a gazdasági élet szereplői és a civil szervezetek is – a stratégiai célokhoz csatlakozzanak a saját tevékenységükkel.

A pályázati rendszer szerkezete, célrendszere nagymértékben megváltozik, ezért is tette közzé a tárca internetes honlapján már a tervezett koncepciót is (a korábbi években csak a konkrét jogszabály- illetve kiírás-tervezet került nyilvánosságra) Így valóban érdemi párbeszédre van lehetőség a környezet- és természetvédelem iránt elkötelezett állampolgárok, szervezetek, valamint a minisztérium között – mondta Persányi Miklós. Közölte, hogy 2004-ben a szemléletformáló és társadalmi célú programok megvalósítására szolgáló támogatás legalább a tavalyihoz hasonló mértékű lesz, összesen mintegy félmilliárd forint. Emellett azonban további 11 környezet- és természetvédelmi fejlesztési programban pályázhatnak forrásokért a civil szerveződések a koncepció szerint.

A találkozón a pályázati koncepcióval kapcsolatban elhangzott észrevételekre, bírálatokra válaszolva a miniszter kifejtette: valamennyi érdemi javaslatot áttekintik és lehetőség szerint figyelembe veszik a pályázati kiírás végleges változatának kimunkálásához. Hozzátette: közös célunk, a tiszta, szép és egészséges Magyarország megteremtéséhez elengedhetetlen a civil szervezetek cselekvő részvétele, elkötelezett tevékenysége.
Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a stratégiai programok a társadalmi elvárások és költségvetési lehetőségek optimális figyelembe vételével fogalmazódtak meg, e célokon tehát nem kíván változtatni. Támogatást az adófizetők pénzéből elsősorban azoknak a szervezeteknek szándékozik nyújtani a tárca a Zöld Forrás pályázatain, amelyek e programok megvalósulásához készek hozzájárulni. A különböző zöld szervezetek természetesen választhatnak bármilyen más célt, tevékenységi formát is, ám azok finanszírozását nem tartja elsődleges feladatának a minisztérium.
A találkozón megállapodtak abban, hogy a civil szervezetek maguk közül kijelölt képviselői és a tárca vezető szakemberei együttműködnek a végleges pályázati kiírás elkészítésében.
2004.02.20.
MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás