Hirdetés

24 környezetvédő szervezet tiltakozik a környezetvédelmi minisztériumot érintő tervezett költségvetési megszorítás miatt.

Alulírott magyarországi környezet- és természetvédő szervezetek megdöbbenve fogadtuk azokat az elképzeléseket, miszerint a Kormány tervezett megszorító intézkedései ahhoz vezethetnek, hogy akár 25%-os leépítés lesz a környezetvédelmi igazgatási szektorban. Határozottan tiltakozunk a környezetvédelem forrásai, a környezetvédelmi igazgatás létszáma további csökkentése miatt.
Amennyiben a tervezett döntések megvalósulnak, a Medgyessy kormány súlyosan megszegi a választási kampányban a civil zöld szervezeteknek tett vállalásait, amelynek első pontja szerint csak olyan jogszabály kerül elfogadásra, beleértve a költségvetési és adótörvényeket, amely nem csökkenti a környezet- és természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét.
Emlékeztetünk arra, hogy a 2004. évi költségvetés elkészítésénél is a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium költségvetését csökkentette egyik legnagyobb mértékben a Medgyessy kormány.
Hazánk Európai Uniós csatlakozásával a környezetvédelem ügye felértékelődik. Az európai normák és kötelezettségek hatékony megvalósításához a környezetvédelmi területi igazgatás jelentős létszámbővítésre lenne szükség, amely létszámbővítésekre a magyar kormányzat a csatlakozási tárgyalások során ígéretet tett. A környezeti érdekek EU szintű képviseletéhez és a gazdasági ágazatokban való érvényesítéséhez a minisztériumi kapacitások megerősítése szükséges. Az EU kötelezettségek és a magyar lakosság életminősége a környezetvédelem forrásainak bővítését igényli, a szektor számos területén a szelektív hulladékgyűjtéstől a biodiverzitás védelméig.
Amennyiben további csökkentések lesznek a Minisztérium költségvetésében a környezet- és természetvédelem területi szervei, illetve a központi igazgatás a csőd szélére kerül. Ezt a döntést egyetlen felelős magyar kormány sem vállalhatja fel.
Budapest, 2004. július 13.
 
Aláírók:

Beklen Alapítvány
Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Egyesület
Bocs Alapítvány
Csalán Egyesület
CSEMETE
Dráva Szövetség
E-misszió Egyesület
Energia Klub
Életfa Környezetvédő Szövetség
Független Ökológiai Központ
Herman Ottó Természetvédelmi Kör
Holocén Természetvédelmi Egyesület
Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz)
Humanista Mozgalom – Zöld-Narancs Akciócsoport
Lanius Egyesület
Levegő Munkacsoport
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Reflex Egyesület
Terézvárosi Zöld Kör
Tisza Klub
Tudatos Vásárlók Egyesülete
WWF Magyarország
Zöld Akció Egyesület


További információ:
Schmuck Erzsébet (Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), tel. 30/ 466 00 53
Farkas István (MTVSZ), tel.: 1/216-7297, 20/ 444 9779

Kapcsolódó anyagok:

A környezetvédelmi tárca reagálása a zöld szervezetek nyilatkozatára

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás