Hirdetés
MTI/hvg.hu/vg.hu

A környezetvédők rámutattak, hogy a Majak üzem térségében – ahová a paksi atomerőműben elhasznált fűtőanyagot hagyományosan szállították, s ahol a feldolgozás utáni (folyékony) hulladékot részben a folyókba, tavakba engedték – még mindig katasztrofális a helyzet.

Orosz környezetvédők az kérték Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöktől, hogy a kiégett atomfűtőelemeket ne szállítsák vissza az uráli régióba. Magyarország környezetvédelmi problémáit nem szabad Oroszország rovására, az oroszok egészségének és demokratikus jogainak kárára megoldani – írták az Ekozascsita (Ecodefense) és más orosz zöld szervezetek vezetői Gyurcsány Ferencnek küldött levelükben, amelyhez csatolták a kiégett fűtőelemeket feldolgozó üzem körüli Cseljabinszki terület ötezer lakosának aláírását.
Az elmúlt ötven évben rengeteg ember volt sugárzásnak kitéve, és a Majak környékén lakókat rákkutatások alanyaiként használták. A (fegyverelemeket is gyártó) nukleáris üzemet elzárják a civil ellenőrzés elől – írták. A cseljabinszki aktivisták keresete nyomán az orosz legfelsőbb bíróság 2002-ben jogellenesnek ítélte a kiégett fűtőelemek legutóbbi, 1998-as importját Magyarországról. Mindamellett egy 2001-es orosz törvény ismét megengedte ezek behozatalát és tárolását újrafeldolgozás céljából, és Magyarország közvetlenül EU-belépése előtt olyan jegyzőkönyvet írt alá Oroszországgal (az 1966-os erőműegyezmény kiegészítéseként), amely megteremtette a jogi lehetőséget üzleti szerződések kötésére a visszaszállítás felújításához. Igaz, magyar tisztségviselők akkor jelezték, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha az oroszországi tárolás, feldolgozás és végleges elhelyezés körülményei kielégítik az európai elvárásokat. S azóta megkezdődtek a kutatási munkák egy magyarországi mélytároló építéséhez is.

Az Ekozascsita szerint a külföldről visszaszállított fűtőelemeknek a Majakban végzett feldolgozása során mára húsz csernobili katasztrófának megfelelő radioaktivitású hulladék halmozódott fel. A térség súlyos környezeti és egészségügyi helyzete miatt Finnország 1996-ban beszüntette a visszaszállítást. Később Németország és az Egyesült Államok is bejelentette, hogy nem él a 2001-es orosz törvény adta lehetőséggel atomhulladékának exportjára.

A levél szerint egyébként júniusban Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter közölte cseljabinszki akvitistákkal, hogy tud a Majak környéki problémákról. Ebből azok arra következtettek, hogy az illetékesek nem konzultáltak Persányival a jegyzőkönyv április 29-i aláírása előtt. A levélírók – akik szerint az orosz hatóságok folytatják azt a szovjet gyakorlatot, hogy emberéleteket áldoznak fel gazdasági haszonért – óva intették Magyarországot attól, hogy oroszok millióival való nukleáris kísérletezéshez asszisztáljon kiégett fűtőelemeinek a Majakba küldésével.
A környezetvédők remélik, hogy Gyurcsány miniszterelnök mint európai politikus képes hatékonyan dacolni az atomipar merkantilista érdekeivel, és Magyarország nem fog új szerződést kötni fűtőelemek visszaszállítására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás