A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/ MTI

Minden nyolcadik madárfaj, minden negyedik emlősfaj, minden harmadik kétéltű faj eltűnhet az élővilágból.

Az élővilág változatossága – a biodiverzitás – annak következtében került veszélybe, hogy az ember eddig ismeretlen ütemben alakítja át a Föld ökorendszerét, és a növény- és állatfajok nem képesek alkalmazkodni a változásokhoz, az erdőterületek csökkenéséhez, a művelt földterület növekedéséhez, az iparosításhoz, a tömeges halászathoz.
Néhány figyelmeztető statisztikai megállapítás azok közül, amelyek a biodiverzitásról ma Párizsban megnyíló nemzetközi konferencia előtt hangoztatnak a résztvevők:


farkas bunda CITES
farkas bunda CITES
-A veszélyeztetett fajok úgynevezett Vörös listája szerint 7266 állatfajt és 8323 növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. Az ökorendszerek természetes megújulásával járó fajpusztulás százszorosa, sőt ezerszerese is tapasztalható az ipari civilizáció elterjedése és az emberi népesség gyors gyarapodása nyomán. 1500 óta 784 akkor ismert állat- és növényfaj tekinthető kihaltnak, 60 további pedig csak fogságban található, szabadon már nem, vagy csak tenyésztett egyedei élnek.
Az olyan kihalt ismert fajok mellett, mint a repülésre képtelen dodó nevű nagy testű galamb, amely azután pusztult ki, hogy az Indiai-óceán térségében 1740-ben letelepedtek az első gyarmatosítók, vagy mint az északi féltekén élő nagy testű pingvin, vagy mint a Galapagosz szigeti elefántteknős, évről évre több ezer faj tűnik el az élővilágból.

Az ember 1,75 millió fajt azonosított és írt le, a fajok tényleges számát 10 és 30 millió közé teszik. Minden egyes kihalt trópusi növényfajjal együtt 30 másik vele élő faj tűnik el. Minden kipusztult trópusi fafaj 400 vele élő állat- és növényfajt “visz a sírba”. Ha az éghajlat felmelegedése az úgynevezett közepes modell szerint alakul, a fajok 15-37 százaléka halhat ki – állapították meg egy modellezési kísérletben, amelyet ezer növény- és állatfajon végeztek a Föld hat különösen változatos élővilágú körzetében. A kutatók minden évben több mint 10 ezer eddig ismeretlen fajt fedeznek fel, főleg rovarokat és bogárféléket – az utóbbiak adják a leírt fajoknak csaknem a negyedét.


KAPCSOLÓDÓ CIKK:>>>>A biodiverzitás konferenciát Franciaország látja vendégül, és a zöldek kevesellik a Natura 2000 számára kijelölt területeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás