Hirdetés
greenfo/CNN

Vadászhatók a védett folyami vidrák, szarvasok és fekete medvék az Amerikai Egyesült Államokban.

A gyerekek egyik kedvenc rajzfilmhősét a folyami vidra alapján rajzolták meg az alkotók. A kedves és játékos állat azonban komoly károkat is képes okozni. Egy sikeres amerikai mentési program eredményeként hirtelen megugrott a vidra-állomány. Míg húsz éve még csak 123 példányt számoltak össze a kutatók Ohio államban, ez ma már 4300 vidrára bővült. Ennyi vidra azonban már komoly károkat okoz. Az állatokat rendszabályozni kell.



folyami vidra
folyami vidra
Annak ellenére, hogy védettek, néhány példányt ki fognak lőni a vadászok. A vidracsaládok ugyanis magánbirtokok halastavaiban dézsmálják meg a halakat, még az előtt, hogy azt a farmer kiszimatolná. Az elmúlt években már nagyon sok ilyen panasz érkezett. Az Egyesült Államok csaknem összes államában elindított vidramentési -program szerencsével járt. Missouriban például 1982-ben csak 19 vidrát számoltak meg, számuk mára 10 ezer fölé emelkedett.

Hasonló gond van a szarvasokkal is. Egy felmérés szerint a túlságosan elszaporodott szarvasok évente 1 milliárd dolláros kárt okoznak a mezőgazdaságnak csak abból, hogy betörnek a kukoricásokba. A hatalmas emlősök számtalan közlekedési balesetnek is az okozói, évente 29 ezer autóst és motorost kell kórházba szállítani, mert szarvasokkal ütköztek. Ez a becslések szerint újabb egymilliárd dollárba kerül. Montana, Wyoming és Idaho államban a szürkefarkasok okoznak hatalmas károkat. Februártól a farmerek anélkül lőhetik ki a példányokat, hogy arról írásban engedélyt kérnének a hatóságoktól. A farmerek haragja érthető, míg tíz éve csupán 30 farkassal volt dolguk, most számuk a három államban 825 körül van. Floridában és New Yersey-ben a fekete medvék adnak okot fejtörésre. Míg a 70-es években csupán száz állat élt New Yersey államban, addig a számuk ma már 3000 fölé emelkedett. A turisztikai látványosságnak számító bocsokra is vadászati engedélyt adtak ki a hatóságok.

Ki tört be kinek az életterébe?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás