A rovat kizárólagos támogatója

Nagyobb nyilvánosságot követelnek a civilek az Európai Beruházási Banktól.

Nagyobb nyilvánosságot követelnek a civilek az Európai Beruházási Banktól (EIB), a bank Kormányzóinak eljuttatott több mint 100 európai civil szervezet – köztük 20 magyar – által támogatott javaslataikban.
A Veres János pénzügyminiszternek, a hazánkat képviselő kormányzónak is eljuttatott hét oldalas javaslatcsomagot az EIB információs politikájának felülvizsgálatával kapcsolatban fogalmazták meg a bank tevékenységének figyelemmel kísérésével foglakozó civil szervezetek, a bank június 7-i közgyűlése előtt.

Az Európai Beruházási Bank – melynek tulajdonosai az Unió tagállamai -, a washingtoni székhelyű Bank Information Center tanulmánya szerint jelenleg a legátláthatatlanabbul működő nemzetközi pénzügyi közintézmény. Sokszor alapvető, a bank által támogatott fejlesztésekhez kapcsolódó dokumentumokhoz sem juthatnak hozzá az érintett közösségek. A civil szervezetek javaslatai olyan alapvető elemeket tartalmaznak, mint például a hitelre váró projektek kötelező közzététele a döntés előtt 120 nappal, az igazgatósági ülések jegyzőkönyveinek nyilvánosságra hozatala, vagy a döntések elleni fellebbezési jog egy független testülethez. „Magyarországra a rendszerváltás óta több mint 1000 milliárd forint hitel érkezett az Európai Beruházási Banktól. Alapvető érdeke a magyar lakosságnak és államnak is, hogy ilyen nagyságrendű fejlesztési forrásról ne egy olyan intézményben szülessenek döntések, melynek gúnyneve a Láthatatlan Hatalom.” – mondta Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse, a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat nemzeti koordinátora. „Az Unióval és az uniós bürokráciával szembeni napjainkban nagyon is aktuális ellenérzésekhez az EIB is nagyban hozzájárul.” További információ: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.:1/216-7297, mobil: 20/9946-577 


Mellékelve: Veres János EIB Kormányzónak írt levél Civil szervezetek javaslatai az információk közzétételének elveiről és szabályairól elérhető:  

dr. Farkas István
Magyar Természetvédők Szövetsége
Ügyvezető elnök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás