Hirdetés
Forrás: forestpress

Véget ért az első Országos természetfilm-fesztivál, amelyet a Csongrád megyei Pusztaszeren rendeztek az öt éve elhunyt kiváló ornitológus, természetvédő és tanár, Csizmazia György emlékére.

A fesztiválra hatvan mű érkezett, amelyek többsége a Magyar Televízió és a Duna Tv műhelyeiben készült, de magán produkciós cégek és határon túli alkotók is indultak a megmérettetésen.
A fődíjat Méry Zsuzsa A pocsolya című alkotása nyerte. A zsűri ezen kívül Szabados Tamás Tekeres-kút, Bubryák István A csend hangjai, Moldoványi Judit A nyolclábú buckalakók című alkotását díjazta.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium különdíját Sibalin György Farkasok a láthatáron című produkciója nyerte el. A versenyen három szakmai különdíjat is kiosztottak, amelyekkel Szabó D. Zoltán Partifecske – a folyók madara, Tóth Zsolt Marcell Egy nap pompa – tiszavirág, valamint Hencz Alajos Törvény című alkotásait ismerték el.

Csabai Ferenc, a rendezvény egyik szervezője elmondta: a versenyre a növények és állatok életét, a Kárpát-medence valamely jellegzetes természeti táját bemutató alkotással lehetett jelentkezni, ugyanakkor valamely extrém sportot természetes környezetében bemutató művel, illetve a négy őselem témáját absztrakt módon feldolgozó kísérleti filmmel is indulhattak a filmesek.
A szervező hangsúlyozta, hogy Magyarországon első ízben kerül sor olyan seregszemlére, melyen kizárólag természetfilmeket mutatnak be. A szervezők hagyományteremtő szándékkal hívták életre a versenyt, így jövőre is megrendezik, amikor is kiderül, hogy a viszonylag hosszú forgatási időt igénylő természetfilmek bemutatására az éves, vagy a biennále rendszerű megmérettetés az alkalmasabb.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás