A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/dpa

Farkas látogatta meg Saltsjöbaden stockholmi előváros lakosait. A Dagens Nyheter című lap fotókat és internetes honlapján filmet is közölt a lakóházak között láthatóan elégedetten sétáló állatról.

A helyszínre érkezett két rendőr autója ablakából kapta lencsevégre az ordast mobil telefonjával. Az állat később eltűnt a közeli erdőben. Robert Franzén, a svéd Természetvédelmi Hivatal illetékes szakértője szerint az ilyen találkozások “elvben veszélytelenek”, mivel a farkasok rendszerint kerülik a találkozást emberekkel. Az ehhez hasonló esetek a jövőben feltehetően szaporodni fognak, mert egész Skandináviában növekszik a farkasállomány.

Hivatalos adatok szerint Norvégiában és Svédországban tavaly télen 135-150 farkas élt, vagyis 25 százalékkal több, mint az előző évben.

A farkas a múlt század hetvenes éveiben mindkét országban szinte kihaltnak számított. A nyolcvanas évek óta azonban Skandinávia déli részén is terjedőben van egy Finnországból és Oroszországból származó törzs. Norvégiában már odáig jutottak, hogy a gazdák a teljes vadászati tilalom megszüntetését követelik, mivel farkasok egyre több birkát ragadnak el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás