A rovat kizárólagos támogatója

Európa, 5000 év után a legsúlyosabb klímaváltozással néz farkasszemet. A jelentést egy nappal a montreali klímakonferencia megnyitását követően hozta nyilvánosságra Párizsban az európai környezetvédelmi ügynökség (EEA)

A jelentés szerint ötezer év óta a legsúlyosabb klímaváltozás elé néz Európa. A globális átlaghőmérséklet az elmúlt száz évben 0,7 Celsius fokkal emelkedett. Európa átlaghőmérséklete földrajzi elhelyezkedése és viszonylag kicsi talajtömege miatt 0,95 Celsius fokkal emelkedett. A 2003-as kánikulai évben az Alpok gleccsereinek tíz százaléka olvadt el. A folyamat “hatékony, évtizedekre előre tekintő” beavatkozások nélkül csak gyorsulhat. A következmény az északi jégtakaró elolvadása és Európa déli területeinek elsivatagosodása lehet. A kontinens népessége egyre inkább a közép-európai területekre koncentrálódik majd.

Az EU reményei szerint a kiotói klímaegyezmény előírásainak betartásával sikerülhet a globális felmelegedés mértékét két fokra korlátozni. A klímakutatók szerint azonban ez is túl sok, ezért a globális felmelegedésért hibáztatott üvegház hatást okozó gázok kibocsátásának a jelenleginél jóval nagyobb mértékű korlátozását tartanák helyénvalónak. Európa lakosságának még akkor is szembe kell nézni szélsőséges időjárási viszonyok kialakulásával ha sikerül két fokban korlátozni a globális felmelegedés mértékét.
A koppenhágai székhelyű EEA ötévente adja ki jelentését a 25 uniós tag, valamint Bulgária, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Románia és Törökország környezetvédelmi állapotáról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás