A rovat kizárólagos támogatója

A zöld szervezetek azt kérik a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy adja át a Zengő honvédelmi kezelésben lévő részeit a Duna-Dráva Nemzeti Parknak.

A Zengőt védő civil szervezetek képviselői a Honvédelmi Minisztérium (HM) politikai államtitkáránál személyesen kezdeményezték, hogy a Zengő-hegy jelenleg minisztériumi kezelésében található területeinek vagyonkezelői joga a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságához kerüljön át. Ezek a területek a radarépítés előjátékaként kerültek a tárca kezelésébe. Mivel azonban a kormányzat nemrégiben a civilek nyomására úgy döntött, hogy a Zengőn nem épül katonai lokátor, a természetvédelmi szempontból értékes területnek a nemzeti park a jövőben nyilvánvalóan jobb gazdája lenne.

A Zengő Koalíciót alkotó civil szervezetek legfontosabb célja hosszú távon biztosítani a hegy háborítatlanságát. Erre megfelelő biztosítékul szolgálna, ha a szóban forgó területek (a Zengő csúcs környéke és a hegycsúcsra vezető földút) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának kezelésébe kerülnének át. A civilek a minisztériumnál tett látogatás előtt természetesen egyeztettek a nemzeti park igazgatóságával, ahol üdvözölték a kezdeményezést. Iváncsik Imre, a minisztérium politikai államtitkára a kérésnek engedve jelezte jelezte, hogy a terület átadásának folyamatát még a mai napon elindítja.

A Zengő-hegy a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként otthona a “radarügy” jelképévé vált bánáti bazsarózsának, valamint más 19 védett növényfajnak. A NATO radar Zengőre telepítése visszafordíthatatlan környezetkárosodást okozott volna a terület élővilágában. A példás civil összefogás hatására a kormány nemrégiben letett a terv megvalósításáról.
2005. december 20.
Herbert Tamás, szóvivő – Civilek a Zengőért Mozgalom 20/340-8039
Csáki Roland, kampányszervező – Greenpeace 20/953-2225
Farkas István, ügyvezető elnök – Magyar Természetvédők Szövetsége 20/4449779
Vay Márton, irodavezető – Védegylet 20/4446637
Pánovics Attila, elnök – Pécsi Zöld Kör 30/3665631

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás