Hirdetés

Hatályba lépett a Kárpátok átfogó védelmét szolgáló környezetvédelmi egyezmény. Magyarország a hét partnerből negyedikként ratifikálta a Kárpátok Egyezményt.

Az Egyesült Nemzetek a természetmegőrzés követendő példájaként üdvözölte a most hatályba lépett, hét kelet európai államot érintő környezetvédelmi programot. A szerződés szándéka, hogy Romániától a Cseh Köztársaságig biztosítsa a Kárpátok vadvilágának védelmét, a mintegy 18 millió, a régióban élő ember kultúrájának megőrzését, valamint az erdőgazdálkodás, bányászat és a turizmus támogatását.

A Kárpátok régióban található Európa legnagyobb őserdő rezervátuma, mely a barnamedve, a farkas, a bölény, a hiúz és a sasok menedéke, valamint közel 200 sajátos növényfaj élőhelye. Azzal, hogy Magyarország a hét partnerből negyedikként ratifikálta a Kárpátok Egyezményt, a környezetvédelmi szerződés automatikusan hatályba lépett.
Az egyezményt, melyről 2003-ban született megállapodás, Szlovákia, Ukrajna és a Cseh Köztársaság, már korábban megerősítette, Lengyelország, Románia és Szerbia-Montenegro jóváhagyása még várat magára. – A törvényerőre emelkedett államközi szerződéssel a felek a gazdasági szükségletek és a környezet védelme közötti egyensúly kialakítására törekszenek – mondta Klaus Toefer, az UNEP ügyvezető igazgatója.
Az UNEP ismertette, keresik a lehetőségeit a Kaukázus védelmének is. A Kárpátok Egyezmény tapasztalatait felhasználják más hegyvidéki régióban, így az Andokban, Közép-Ázsiában és Hindukush-Karakoram-Himalayaban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás