A rovat kizárólagos támogatója

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek juttatott el levelet 28 környezet- és természetvédő társadalmi szervezet, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a hatóságok leépítése súlyosan veszélyezteti biztonságunkat és versenyképességünket. Arra kérik a kormányt, hogy biztosítsa a környezetvédelmi felügyelőségek és nemzeti parkok, valamint az egyéb hatóságok megfelelő munkájához szükséges feltételeket.

Gyurcsány Ferenc úr
a Magyar Köztársaság miniszterelnöke
Budapest

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Komoly aggodalommal tekintünk a környezet- és természetvédelmi területi szerveket érintő újabb megszorításokra. A környezetvédelmi felügyelőségeknél és nemzeti parkoknál összesen 248 főt terveznek elküldeni, ami több mint 10 százalékos létszámcsökkentést jelent.
Az Európai Unió a csatlakozás előtt készült országjelentésében megállapította, hogy az ezen hatóságoknál több mint ezer új dolgozó felvételére lenne szükség ahhoz, hogy megfeleljünk az EU követelményeinek. A kormány azonban ezt figyelmen kívül hagyva, a megszaporodott feladatok ellenére az elmúlt két évben 570 fővel csökkentette a környezet-, természetvédelmi és vízügyi területi szervek létszámát. Jelenleg a környezet- és természetvédelmi felügyelőségeken egy-egy ügy elintézésére átlagosan kevesebb mint fél óra jut. Ebbe a helyszíni szemle általában nem fér bele, a hivatalban dolgozók többnyire a benyújtott papírok alapján döntenek. Elképzelhető, hogy mennyire tárgyszerűek azok a dokumentumok, amelyeket azok adnak be, akik az adott beruházás mielőbbi megvalósításában, vagy a környezetvédelmi bírságok elkerülésében érdekeltek.

A jelenlegi helyzet csak a tisztességtelen vállalkozóknak és önkormányzati ügyintézőknek kedvez, akik igyekeznek a jogszabályokat megkerülni. Nem véletlen, hogy egyre szaporodnak a témával kapcsolatos lakossági panaszok. Az ügyek elhúzódása és a jogbizonytalanság komoly gazdasági károkat is okoz. A nyugati országokban a vállalkozások nem követhetnek el olyan visszaéléseket, amelyekre Magyarországon a hatóságok gyengesége miatt van lehetőség. Mindez komoly gazdasági hátrányt jelent a tisztességes befektetők, vállalkozók számára, akik emiatt elkerülhetik az országunkat.

A gondokat rendkívüli mértékben fokozza, hogy az elmúlt időszakban más szerveknél (ÁNTSZ, növényvédelmi és állat-egészségügyi szolgálatok, közlekedési felügyeletek stb.) is komoly létszámleépítések történtek. Így ezek a szervek már képtelenek megfelelően ellátni a feladatukat, ami komolyan veszélyezteti a biztonságunkat és a versenyképességünket. A leépítések azért is megdöbbentőek, mert ezek érdemben nem mérséklik az államháztartás hiányát, a kockázatai viszont beláthatatlanok.

Az ellenőrzéssel kapcsolatos súlyos hiányosságok a magyar vállalkozók jelentős részét is aggasztja, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2005- ben közzétett „Javaslatok – 25 pont a 100 lépéshez” című anyagának több pontjában is sürgeti az ellenőrzések fokozását és minőségének javítását.

A környezeti biztonságért, a környezet- és természetvédelmi jogszabályok betartatásáért felelős szervek gyengesége a fejlődésben elmaradt országok jellemzője. Ezzel szemben a világ legversenyképesebb országaiban a legszigorúbbak a környezetvédelmi előírások, és az ellenőrzés feltételei olyanok, hogy azokat be is tudják tartatni.

Tisztelettel kérjük Önt, hogy ne Etiópiát, hanem Svédországot tekintse követendő példának.

2006. július 1.

Üdvözlettel:
Békés Megyei Zöld Kör, Fehér Ibolya
Bodrog Egyesület
Domberdő Természetvédelmi Egyesület, Bogár István
Dráva Szövetség, Toldi Miklós
Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, Fidrich Róbert
Életfa Környezetvédő Szövetség, Dr. Estók Bertalan elnök, Bárdos Ferenc ügyvezető
Életharmónia Alapítvány, Kotogán Zsuzsa
E-Misszió Egyesület, Zalatnay László
Független Ökológiai Központ, Kovács Bence
Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör
Hatvani Környezetvédő Egyesület, Füzér Zsolt
Holocén Természetvédelmi Egyesület
Kerekerdő Alapítvány, Kósi Anita
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Középkertért Egyesület
Lanius Természetvédelmi Egyesület, Tálos Eszter
Levegő Munkacsoport, Lukács András elnök
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Halmos Gergő igazgató
Magyar Természetvédők Szövetsége, Farkas István ügyvezető elnök
Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület, Dr. Kelen Andrásné
Pécsi Zöld Kör, Dr. Pánovics Attila
Reflex Környezetvédő Egyesület, Lajtmann József elnök
Somogy Természeti Öröksége Közalapítvány, Filotás Zoltán
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, Gellért Miklós elnök
Tisza Klub, Dr. Hamar József elnök
WWF Magyarország, Márkus Ferenc igazgató
Zöld Kapcsolat Egyesület, F. Nagy Zsuzsa elnök
Zöldgömb Sport Klub, Ujj Zoltán elnök

Másolatban kapják:
• Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter
• Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke
• Orosz Sándor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke
• Nagy Andor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás