A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természetvédők Szövetsége (a Föld Barátai nemzetközi zöld szervezet magyar tagja) a kenyai Nairobiban rendezett ENSZ klímakonferencia első nyitónapján arra figyelmezteti a döntéshozókat, hogy az európai kormányzatoknak erős vezető szerepet kell vállalniuk a továbbiakban az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.

Az ambíciózus vállalások érdekében a Föld Barátai az Európában készített klíma-alku üzeneteket kiadvány formában eljuttatták a 25 uniós környezetvédelmi miniszternek (valamint Románia és Bulgária miniszterének), valamint a nairobi-i delegáltaknak. A kiadvány mind a 27 ország üzeneteiből tartalmaz néhányat, köztük 10 magyar üzenetet is.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz) közel ezer lakossági klíma-alku üzenetet gyűjtött az idei kampány során Magyarországon és 2006. október 17-én adta át a környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkárának az albumot a klíma-tárgyalásokra vonatkozó javaslatokkal együtt. (Fotók: http://www.foeeurope.org www.mtvsz.hu). Közben novemberben a tárgyalásokat megelőzően 45 országban több tízezer lakos követelt azonnali és hatékony lépéseket az éghajlat védelmében egy nemzetközi demonstráció során.

A Magyar Természetvédők Szövetsége egyúttal felhívja az európai vezetőket, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat és határozzanak meg erősebb kötelezettségvállalásokat. Az Unió hosszútávú célszám nélkül indult el a nemzetközi tárgyalásokra. Sajnos az október 23-i környezetvédelmi tanácsülés záródokumentumában nincsenek konkrét célszámok közép- és hosszútávra (2020-ra és 2050-re) az üvegházgáz kibocsátás-csökkentésre. Pedig az Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a tárgyalásokon, ha ambiciózus eredményeket akar a 2012 utáni vállalásokkal kapcsolatban, és ez célszámok nélkül nehézkes – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A klímaváltozás közgazdasági szempontjairól két jelentés is napvilágot látott október folyamán, egy egyesült államokbeli és egy európai (a Stern-jelentés). Ezek egybehangzóan felhívják a figyelmet: az éghajlatvédelmi intézkedések gazdaságilag igazoltak, hiszen 4-10-szer több költséget takarítanak meg, mint amennyibe kerülnek. Stern szerint hiányukban akár hússzor annyiba is kerülhet az elszabadult éghajlatváltozás költsége, amely a halogatással egyre csak nő. E jelentések alapján többé nem tarthatók egyes ipari és más lobbisták úgynevezett közgazdasági érvei, hogy az éghajlatváltozás elleni lépéseket nem engedheti meg magának a gazdaság.

Az üzenet egyértelmű: azonnal összehangolt intézkedések kellenek az éghajlatváltozás ellen, hiszen a nem-cselekvésnek súlyos ára van: az európai gazdaságra alapvető csapást mérhet, ha nem lépünk most. A Stern-jelentés remélhetőleg ráébreszti Európa vezetőit és meggyőzi az eddig vonakodó országokat, hogy tegyenek jelentős vállalásokat a klíma-tárgyalásokon- emelte ki Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

A Magyar Természetvédők Szövetsége ugyanakkor üdvözli az EU által javasolt nemzetközi adaptációs pénzalap létrehozását, mellyel a fejlett országok a kevésbé fejletteket forrásokkal is segítenék alkalmazkodóképességük növelésében. Az is egybecseng az MTvSz álláspontjával, hogy tíz uniós állam között Magyarország is hatásvizsgálatot kért a karbonszármazékok visszagyűjtésére szolgáló, tervezett eljárással kapcsolatban, és a környezetvédelmi tanács végül további hatáselemzések gyorsított elvégzésében állapodott meg.
Budapest, 2006. november 6.

Jelentések:
1. Az USA-beli Tufts University vezető közgazdászai által készített jelentés, 2006. október 13. >>>
 
2. A brit kormányzat által felkért Sir Nicholas Stern 700 oldalas, szóló független jelentése >>>
 

További információ:
Botár Alexa, éghajlati programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel: 20/931-5043, email: alexa@mtvsz.hu  
Ladányi-Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel: 30/223-01-37, email: ildi@mtvsz.hu

Kapcsolódó anyagok:

Brit-német együttműködés a klímaváltozás ellen

Klíma-alku és óriás dinoszaurusz Budapesten

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás