A rovat kizárólagos támogatója

Nem fordít eleget környezetvédelemre a Shell multinacionális cég – ezért demonstráltak a környezetvédők ma a cég egyik fővárosi kútja előtt. Tavaly a Shell éves nyeresége meghaladta a 25 milliárd eurót, a környezeti károk ennek a többszörösét tehetik ki.

A Magyar Természetvédők Szövetsége csatlakozva a Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet kampányához, egy budapesti Shell benzinkútnál szervezett demonstrációval szólítja fel a Shell magyarországi vállalatát, hogy járuljon hozzá a károk enyhítéséhez. A Föld Barátai szervezet ez alkalommal egy tanulmányt publikált, amely a Shell kilenc környezetpusztító beruházását vizsgálja meg és tesz konkrét javaslatokat a környezetben és a helyi közösségekben tett károk helyreállítására. A nemzetközi környezetvédő szervezet Hollandiában és Angliában közel 7000 ember aláírásával fizetett hirdetéseket jelentetett meg, hogy rávegye a Shell-t a felelősségteljes viselkedésre.

éves nyereség 25 milliárd euró - környezetszennyezésselA Shell 2005-ben 5 000 milliárd forint nyereségre tett szert. Forgalma közel 80 000 milliárd forint volt, mely Magyarország bruttó nemzeti össztermékének közel négyszerese. Az olajóriás erre a profitra többek között a globalizáció kihasználásával, a beruházásaikkal érintett emberek és környezet kizsákmányolásával tett szert. Az említett tanulmány a Shell kilenc beruházását elemzi négy kontinensen, ahol a környezet, a helyi közösségek és az emberek egészsége súlyosan károsodott.

Nigériában az olajkitermelés során évente 600 millió köbméter gáz elégetése okoz súlyos egészségügyi gondokat és járul hozzá jelentős mértékben az éghajlatváltozáshoz. Az égetésnek már 20 éve próbálnak a hatóságok is véget vetni, ennek költsége 1,55 milliárd dollár lenne. A Nigériai Parlament és Legfelsőbb Bíróság a Shell-t 1,5 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a leginkább érintett közösségek részére a környezeti károk miatt.

Írországban a Shell egy tengeri olajfúrótornyot, olajfinomítót, és közel 100 km magasnyomású olajvezetéket akar építeni védett területeken, farmokon és mocsaras területeken keresztül. Ezt erőteljes lakossági tiltakozás kíséri, melyek miatt már több embert letartóztattak. A finomítóban keletkezett veszélyes hulladékot pedig egy helyi öbölben kívánják lerakni. A környezeti károk és kockázatok csökkentése érdekében az olajat a tengeren kellene a Shell-nek finomítani, mely a helyi lakosságnak is elfogadható, ennek költsége 736 millió dollár.

A apartheid rendszer alatt épült a dél-afrikai Durbanban található olajfinomító, melynek közvetlen közelében három, többségében négerek lakta település található. A Shell elismerte, hogy egyéb hasonló létesítményeihez képest ez sokkal rosszabb állapotban van, és ellenőrzési rendszere is gyengébb. Ezért sűrűn előfordulnak robbanások, tűzesetek az olajfinomítóban és mindennaposak az olajszivárgások a lakott területek alatt vezető olajvezetékekből. A helyi lakosság az olajfinomító áthelyezését követeli, melynek költsége 6 000 milliárd dollár lenne.

Az okozott kár mértéke, és a jövőbeni hasonló esetek megakadályozása csak a tanulmány által vizsgált 9 beruházás esetében is meghaladja a 20 milliárd dollárt. Miközben a Shell környezetbarát vállalatnak próbálja magát feltüntetni, a tevékenysége és a számok mást mutatnak. Míg megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásokra évente mindössze 200 millió dollárt fordít, új olaj és gázlelőhelyek felkutatására ennek hatvanszorosát.

Dr. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta: A Shell óriási nyereségét a környezet és a helyi lakosok károsítása árán éri el. Mi a kifizetetlen számlákat képviseljük. Ha a Shell Hungary komolyan gondolja a fenntartható fejlődés elvét, akkor tennie kell azért, hogy a Shell elismerje a felelősségét a károkért és helyrehozza azokat.

Elfogadhatatlan a Shell viselkedése. Míg a magát komoly reklámmal próbálja környezetbarátnak és felelősségteljesnek mutatni, a valóság teljesen más. A multinacionális vállalatok vezetői jogi felelősséggel kell tartozzanak cégük tevékenységéért – tette hozzá Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

9 példa a Shell felelőtlen viselkedésére

További információ:
Éger Ákos, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége,
tel.:1/216-7297, mobil: 20/9946-577, akos@mtvsz.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás