Hirdetés
greenfo/MTI

Ma már közel tíz éve nem hidrogénezik a margarinokhoz használt növényi olajat – áll a világ egyik legnagyobb vegyipari konszernjének jelentésében – és egyes gyorséttermek is csak olyan olajat alkalmaznak, amelynek alig mutatható ki a transz zsírtartalma.

A növényi olajok hidrogénezésének célja az, hogy a folyékony halmazállapotú olajból szilárd, kenhető növényi zsiradék, margarin legyen. E folyamat során azonban a növényi olajokra jellemző a telítetlenséget jelentő, úgynevezett kettős kötések felszakadnak és az egészségre káros zsírsavak keletkeznek. Ez régebben – főleg 1998 előtt – jellemző volt, azonban ma már a hidrogénezés helyett inkább pálmazsírt és kókusz zsírt használnak – áll az Unilever jelentésében.

A változtatás következtében ma a margarinok transz-zsírtartalma elenyésző. Ez azonban nem minden Magyarországon kapható margarinra igaz: előfordulhatnak olyan, kis tételű “kóbor” importáruk – tudta meg az MTI munkatársa az egyik kereskedőtől – amelyeknél nem garantált, hogy kimaradt a hidrogénezési folyamat.

A világon elsőként az amerikai New York államban léptek fel a legszigorúbban a hidrogénezett növényi olajokkal való sütés-főzés ellen. A világ leghíresebb gyorséttermi láncának közleménye szerint az idén életbe lépő tiltás lényege, hogy a vendéglátóhelyek sütésre kizárólag olyan olajat használhatnak, amelynek transz-zsírtartalma olyan alacsony, hogy az elkészült ételben gyakorlatilag nem mutatható ki.

A magyar McDonald,s éttermekbe 2008 közepére érkezik meg az új összetételű, maximum 2 százalék transz-zsírtartalmú olaj. A jelenleg Magyarországon használt sütőolaj 5 százalék transz-zsírt tartalmaz. Az új olajat Európában fokozatosan vezetik be, Elsőként Dániában, majd a svéd, norvég és finn éttermekben sütnek vele.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás