Hirdetés

Az európai parlamenti képviselők csütörtökön szavaznak arról, hogy az új EU szabályok megengedjék-e a génmódosított szervezeteteket a bioélelmiszerekben. A Magyar Természetvédők Szövetsége felszólítja a magyar európai parlamenti képviselőket, védjék meg a biogazdálkodást a génmódosított növényektől.

Az Európai Parlament csütörtökön szavaz az ökológiai (bio) gazdálkodásról és a bioélelmiszerek címkézéséről szóló rendelet tervezetről. A tervezett szabályok szerint, ha azt elfogadnák, a biogazdálkodással termelt élelmiszerekben 0,9%-os génszennyeződést engednének meg.

Az ökológiai (bio) gazdálkodás az európai mezőgazdaság ékköve. Az Európai Parlamentnek támogatnia kellene a biogazdálkodást, ahelyett, hogy veszélybe sodorná a génmódosított növények általi szennyezéssel – kiváltképp, hogy az európai lakosság egyáltalán nem kér a génmódosított növényekből – jelentette ki Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

Miközben jelenleg a biogazdálkodásban tilos a génmódosított növények alkalmazása, a tervezett szabályozás megengedné a génszennyezést, és semmiféle intézkedést nem tartalmaz, hogy megakadályozza a biogazdaságok elszennyezését. Az európai lakosság tíz éve folyamatosan ellenzi a génmódosított élelmiszereket, miként azt a legutóbbi, 2006. júniusában közzétett európai közvélemény-kutatás is megerősíti.

Az emberek azért vásárolják a minősített bioélelmiszereket, mert bizonyosak benne, hogy azok garantáltan nem tartalmaznak semennyi génmódosított összetevőt. Ha a bioélelmiszerek termelésébe beengednénk a génmódosított növényeket, az azt jelentené, hogy elfogadjuk azt, hogy az óriáscégek beszennyezzék az ételünket, és ők döntsenek arról, mit eszünk – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. Eurobarometer felmérés (Gaskell et al., 2006. június)

Az európai mezőgazdaságban egyedül a biogazdálkodás növekszik. Ez a szektor minőségi munkahelyeket és megélhetést biztosít a vidék számára, de tönkreteheti az, hogy a biotechnológiai ipar nem képes ellenőrzése alatt tartani a génmódosított növényeket. Szigorú szabályokra van szükségünk, amelyek lehetővé teszik a biogazdálkodó ágazat számára a növekedést, és azt, hogy olyan élelmet termeljenek, amilyet az európai fogyasztók akarnak – tette hozzá Fidrich.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátaival és más európai környezetvédő szervezetekkel együtt arra szólítja fel az európai parlamenti képviselőket, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a génszennyezés megakadályozására! 

Budapest-Brüsszel, 2007. március 26.:

További információ:

Fidrich Róbert, programvezető, MTvSz, tel.: (1)216-7297, mobil: (70)2-715-715

Kaiser Mónika, kommunikációs munkatárs, MTvSz, tel.: (1)216-7297), mobil: (70)62 99 588


A tervezett szabályok szerint, ha azt elfogadnák, ökológiai (bio) gazdálkodással termelt élelmiszerekben 0,9%-os génszennyeződést engednének meg. Bár a jogszabály csak abban az esetben engedélyezné a génszennyeződést, ha az „véletlenszerű” és „technikailag elkerülhetetlen”, ugyanakkor egyre több a bizonyíték arra, hogy az Európai Bizottság és más kockázatkezelő intézmények nagy nyomás hatására olyan hozzáállást tanúsítanak, amelyben a 0,9%-os határértéket az „elfogadható” szennyezés jelentéssel értelmezik. Az biogazdálkodó szektor jelenleg alacsonyabb határértékkel dolgozik, és az Európai Unió jogszabályainak támogatnia kell, és lehetővé kell tennie a biogazdák és a kereskedők számára, hogy betarthassák a jelenlegi normákat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás