Hirdetés

Igényeljük a civil szervezetek jelzéseit, határozott fellépését, hogy hatékonyan felléphessünk a környezeti ártalmak ellen – jelentette ki Dobolyi Alexandra, az Európai Parlament Szocialista Képviselőcsoportjának koordinátora a Petíciós Bizottságban annak kapcsán, hogy a Helsinkit Németországgal összekötő Baltikumi sztrádának az építésekor vegyék figyelembe a környezetvédelmi szempontokat is.

A balti államok és Lengyelország területén tervezett autóút Varsótól észak-keletre 310 kilométerre át fog haladni a Rospuda völgy természetvédelmi területén. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága, a környéken lakók beadványára válaszként Thijs Berman holland szocialista képviselő vezetésével az Elnökök Értekezletének döntése alapján, tényfeltáró delegációt utaztat a térségbe június folyamán. A völgyben húzódó tőserdő, illetve dagadó láp farkasok, hiúzok, ritka sasmadarak tartózkodási helye. A bejelentők arra kérik az EP Petíciós Bizottságát, járjon közben a lengyel hatóságoknál, hogy az EU szabályozásnak és a Natura 2000 programnak megfelelően nyújtsanak védelmet a felbecsülhetetlen értékű területnek.

A Bizottság az Európai Bíróság véleményét kérte ki az ügyben. A lengyel hatóságok arra hivatkoznak, hogy az autóutat még Lengyelország csatlakozása előtt határozták el. Az ügyben kiírt népszavazáson a részvétel nem érte el a döntéshez szükséges 30 %-ot, azon csupán a szavazók 21,5 5-a vett részt. A tervezők 500 méter fesztávú híddal próbálják biztosítani a völgy állatvilágának érintetlenségét. A bíróság döntéséig az építkezést, és a munkához szükséges nehéz eszközök helyszínre szállítását leállították.

Dobolyi Alexandra a sajtóközleményben felhívta a petíciókat benyújtók figyelmét, hogy aktív együttműködésükön is múlik, hogy mennyire sikerül megvédeni a természetvédelmi terület értékeit. – Érvényesíteni kell az állampolgárok akaratát s ebben a Petíciós Bizottság minden segítséget megad – jelentette ki a magyar képviselőnő.

Strasbourg, 2007. május 24.
Földeák Iván
az MSZP európai parlamenti delegációjának sajtótitkára

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás