Hirdetés

Az utóbbi években Firenze közvetlen közelébe merészkedtek a farkasok – ezt mutatták azok az elmúlt években, a téli időszakban végzett monitoring vizsgálatok, melyeket a toszkániai-emíliai Appeninek-hegységben található nemzeti park munkatársai végeztek.

„2005-tól az állatok elterjedési területe, áreája fokozatosan növekszik, már nem csupán az élőhelyhez kapcsolódó hegyek, de a dombos területek és a város körül, sajátos módon a toszkán tartományi székhely közvetlen szomszédságában is előfordulnak. Ezeken a helyeken gyakrabban és tömegével igazolták a farkas által okozott károkat az állattenyésztésben amellett, hogy a védett állatfajt továbbra is lövik az orvvadászok“ – mondta a park munkatársa. A vizsgálatok szerint 6, talán 7 falka élhet a toszkániai-emíliai Appeninek nemzeti park és a védett, szomszédos Frignano és a Centro Laghi területén, egy-egy család a feltételezések szerint 2-3 egyedből állhat. A farkasok jelenlétét igazoló felmérések és az állattartók, tenyésztők jelentései állt a Cervarezza Terme-ben megtartott Farkasok Hete program középpontjában. A Reggio Emilia tartománybeli településen hétfőtől szombatig tartott a konferencia, a fő attrakció a Római Tudományegyetemmel közösen tartott szeminárium volt, ahol a farkasok élőhelyének és magának a populációnak a megtartására, a konzervációbiológia törekvéseinek megfelelően szervezett programot ismertették.

„A toszkán tartományban mindig jelentős volt a ragadozók okozta kár. Ezek az első nemzeti szintű tervek arra, hogy törvényes eszközökkel kártalanítsák az állattenyésztőket, egy speciális szövetségen, összefogáson keresztül, és biztosított keretek között, a károkat elismerve megkezdjék a támogatást“ – vallják a kezdeményezők.

Északon is vészharangot kongattak

Riadókészültség van a Tanaro-völgyben (Val Tanaro): aggodalmat keltett a lakosság körében, hogy hátrahagyott jelek és fényképfelvételek farkasok jelenlétét igazolták, nem csak a magas hegyekben, de már az alacsonyabban fekvő területeken, Nucetto és Perlo között is. Egy tanyához tartozó legelőn, az 55-ös tartományi főút oldalán, Caramelli településnél a farkas szétmarcangolt egy kiskecskét. Az eset múlt hétfőn, délelőtt történt, de még este nyolc óra körül is látták kóborolni az ordast, az arra járőröző rendőrnek sikerült is lencsevégre kapnia.

Az utóbbi idők aggressziója kutyák és borjak ellen irányult, Garessio-ból és Ormea-ból jeleztek károkat, de soha nem lakott területen. „Sajnos a környéken folyamatos a farkasok jelenléte, legalábbis a jelek, a kecske maradványai, ezt bizonyítják. Kértem az erdőfelügyelőség és a tartományi őrzőszolgálat beavatkozását. A Coldiretti mezőgazdasági szervezettel közösen megtaláljuk az illetékes hatóságot, illetve az összefogást annak érdekében, hogy kidolgozzuk a megoldást. Felesleges mondanom, hogy nagy az aggodalom.“ – mondta Simona Rossotti, Perlo polgármestere, aki egybe Cuneo tartományi felügyelője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás