A rovat kizárólagos támogatója

A ’Magyarország energiapolitikája 2007-2020’ dokumentum jelen formájában nem ad megfelelő energiapolitikai keretet Magyarországnak – állapította meg a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSz). Az országos zöldszervezet tegnap nyújtotta be véleményét a stratégiáról, melyet a gazdasági minisztérium készített és július 15-éig lehetett véleményezni.

A természetvédők felhívták véleményükben a figyelmet arra, hogy a termelés és fogyasztás szerkezete összefügg az energiafelhasználással. A MTVSZ szerint ezért konkrét energiafelhasználás csökkentési célokat (évente 1%) kell kitűzni, mert ez hozza csak meg a szükséges szerkezeti váltást. A stratégiának az egész gazdasági struktúra energiahatékonyságán kell javítania és jobban meg kell határoznia, hogy a magyar gazdaság milyen szerkezeti pályát kövessen a megújuló potenciálok alapján. A cél eléréséhez hatékony gazdasági szabályozók és szemléletformálási eszközök szükségesek – emelte ki Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője.

A stratégia főbb formai hiányosságai között említhető, hogy az nem méri fel Magyarország energiaszükségletét, nincs benne helyzetfelmérés és csak rövid távra, 13 évre tekint előre. Szakítani kell azzal a megalapozatlan előfeltevéssel, hogy Magyarországnak évről-évre több energiára van szüksége. Át kell gondolnunk, hogy mik a valós szükségleteink– mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Emellett az MTVSz számos más alapvető változtatást javasolt. Például hangsúlyozzák, hogy a biomassza, s benne a bioüzemanyagok előnyben részesítése nem indokolt. A bioüzemanyag gyártás nagy területeket használ fel, veszélyeztetheti a természeti erőforrásainkat és bizonyos körülmények között még több energiába kerül az előállítása, mint a kinyerhető energia maga. Ezért a biomassza felhasználás lehetőségeit alapos hatáselemzésnek kell kitenni, és ennek alapján létre kell hozni egy kritériumrendszert. A biomassza felhasználás elsősorban a hulladékként keletkező biomasszára kell, hogy irányuljon – tette hozzá Farkas István.

Az MTVSZ koncepcionális véleménye a Magyarország energiapolitikája 2007-2020 anyagról letölthető >> >

További információ:

Botár Alexa, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 20-931-5043, alexa@mtvsz.hu

Farkas István, ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 20/444-9779

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás