A rovat kizárólagos támogatója

A zöldek Országos Találkozójának egyik előprogramjaként a Pécs határában lévő állatmenhelyet és bemutatóközpontot látogatták meg az érdeklődők.

Farkas Tamás, Misina EgyesületCsütörtök délután Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke vezette körbe a látogatókat a több hektáron elterülő telepen. Beszámolója szerint az 1994-ben, egy volt termelőszövetkezet területének megvásárlásával alapított menhely igen komoly munkát végez: 2007-ben 1486 kutyát hoztak be a telepre, melyekből 1097-nek sikerült gazdát találni. A kutyák mellett más megunt, feleslegessé vált, egyes esetekben megkínzott háziállatoknak – lovaknak, deguknak, nyulaknak és papagájoknak is menedéket nyújtanak, az új gazdák felé történő sikeres közvetítés reményében.

Az istállóban tartott mintegy 40 ló közül egyesek a vágóhídtól menekültek meg. Másokat korábbi gazdájuk kínozott, és emiatt kerültek ide; néhányuk pedig itt született. A két pónit pedig az idelátogató gyerekek kedvéért vette az egyesület.

A telep egyik fő látványossága Rudi, a törpedisznó – aki fajtájának nevére rácáfolva nem is olyan kicsi. A rendszeres sétáltatások ellenére Rudi igencsak elhízott – ami arra utal, hogy jó dolga van itt. Más disznók is élnek itt: jónéhány mangalica, és egy vaddisznó, amit kiskorában elütött egy autó – ezután került a Misina Egyesület gondozásába.

2006-ban Sopronból 20 megkínzott mudi került ide. A hagyományos magyar kutyafajta képviselői a kínzások miatt nagyon félősek voltak, nehezen illeszkedtek be a telep életébe. Közülük tíz él most is itt, kenneljüket egy öreg, vak komondorral osztják meg.

A hagyományos magyar állatfajtákat bemutató területen a már említett mangalicák, mudik és komondor mellett bivalyt, többféle galambfajtát, racka juhokat, albínó szamarakat, egy tarka tehenet és egy fiatal szürkemarhát is megcsodálhatnak az érdeklődők.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben sérült vadmadarak és –emlősök kezelését is végzi az egyesület. A repatriálóba 2007-ben 160 állat került be – a leggyakoribbak az elütött őzek és vaddisznók és a sérült gólyák, de mostanában egy egerészölyvet, egy gyöngybaglyot, egy hollót és egy háromlábú mókust is kezelnek itt. Vágner László, a nemzeti park munkatársa beszámolója szerint az állatok mintegy felét gyógyítás után el tudják engedni – a többiek a telepen maradnak, mivel hendikepjük miatt nem tudnának megélni a természetben. Sokszor az emberi butaság eredményeképp olyan madárfiókák és őzgidák is bekerülnek, akiket elhagyottnak hisznek a kirándulók, pedig a szüleik még etetnék.őket.

A major évente több, mint 20 000 látogatót fogad – iskolai és óvodai csoportok és családok is ismerkednek itt az állatokkal. Rendszeresen tartanak lovas, kutyás és természetbarát táborokat. Ez utóbbiak keretében a környék élővilágával is megismertetik a gyerekeket. A sok látogató jó lehetőséget ad arra, hogy gazdát találjanak az állatoknak.

A telep fenntartása havi 3,3 millióba kerül, amit német partnerszervezetek és a Pécsi Önkormányzat támogatásából, adó 1%-ból, adományokból és örökbefogadási díjakból fedeznek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás