Hirdetés

A zöldek Országos Találkozójának egyik előprogramjaként a Pécs határában lévő állatmenhelyet és bemutatóközpontot látogatták meg az érdeklődők.

Farkas Tamás, Misina EgyesületCsütörtök délután Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke vezette körbe a látogatókat a több hektáron elterülő telepen. Beszámolója szerint az 1994-ben, egy volt termelőszövetkezet területének megvásárlásával alapított menhely igen komoly munkát végez: 2007-ben 1486 kutyát hoztak be a telepre, melyekből 1097-nek sikerült gazdát találni. A kutyák mellett más megunt, feleslegessé vált, egyes esetekben megkínzott háziállatoknak – lovaknak, deguknak, nyulaknak és papagájoknak is menedéket nyújtanak, az új gazdák felé történő sikeres közvetítés reményében.

Lovasbemutató pónifogattalAz istállóban tartott mintegy 40 ló közül egyesek a vágóhídtól menekültek meg. Másokat korábbi gazdájuk kínozott, és emiatt kerültek ide; néhányuk pedig itt született. A két pónit pedig az idelátogató gyerekek kedvéért vette az egyesület.

RudiA telep egyik fő látványossága Rudi, a törpedisznó – aki fajtájának nevére rácáfolva nem is olyan kicsi. A rendszeres sétáltatások ellenére Rudi igencsak elhízott – ami arra utal, hogy jó dolga van itt. Más disznók is élnek itt: jónéhány mangalica, és egy vaddisznó, amit kiskorában elütött egy autó – ezután került a Misina Egyesület gondozásába.

Két mudi2006-ban Sopronból 20 megkínzott mudi került ide. A hagyományos magyar kutyafajta képviselői a kínzások miatt nagyon félősek voltak, nehezen illeszkedtek be a telep életébe. Közülük tíz él most is itt, kenneljüket egy öreg, vak komondorral osztják meg.

BivalyA hagyományos magyar állatfajtákat bemutató területen a már említett mangalicák, mudik és komondor mellett bivalyt, többféle galambfajtát, ludakat, racka juhokat, albínó szamarakat, egy tarka tehenet és egy fiatal szürkemarhát is megcsodálhatnak az érdeklődők.

Menhelyi gólya és őzA Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben sérült vadmadarak és –emlősök kezelését is végzi az egyesület. A repatriálóba 2007-ben 160 állat került be – a leggyakoribbak az elütött őzek és vaddisznók és a sérült gólyák, de mostanában egy egerészölyvet, egy gyöngybaglyot, egy hollót és egy háromlábú mókust is kezelnek itt. Vágner László, a nemzeti park munkatársa beszámolója szerint az állatok mintegy felét gyógyítás után el tudják engedni – a többiek a telepen maradnak, mivel hendikepjük miatt nem tudnának megélni a természetben. Sokszor az emberi butaság eredményeképp olyan madárfiókák és őzgidák is bekerülnek, akiket elhagyottnak hisznek a kirándulók, pedig a szüleik még etetnék.őket.

A malacok népszerűek a gyerekek körébeA telep fenntartása havi 3,3 millióba kerül, amit német partnerszervezetek és a Pécsi Önkormányzat támogatásából, adó 1%-ból, adományokból és örökbefogadási díjakból fedeznek. A major évente több, mint 20 000 látogatót fogad – iskolai és óvodai csoportok és családok is ismerkednek itt az állatokkal. Rendszeresen tartanak lovas, kutyás és természetbarát táborokat. Ez utóbbiak keretében a környék élővilágával is megismertetik a gyerekeket. A sok látogató jó lehetőséget ad arra, hogy gazdát találjanak az állatoknak.

Gazdára váró kutyákA Misina Egyesület a zöldek pécsi találkozóján meghirdette egy nemzetközi kampány magyarországi elindulását. A a német Bund gegen Missbrauch der Tiere e.V. egyesület által koordinált kampány célja, hogy az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét felhívja a kóbor kutyák helyzetére, és segítsen egy európai alap megteremtésében.  Az első hazai aláíró Demjén Ferenc énekes volt. Az aláírók között található a három országos állatvédő szervezet, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara és az Állategészségügyi hatóság baranya megyei képviselői. Az EU-ból eddig Németországon kívül Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Görögország csatlakozott a kampányhoz. A felhívás és aláíró ív innen tölthető le: kóbor kutya kiáltvány.

Kapcsolódó anyagok:

Zöld találkozó a kulturális fővárosban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás