A rovat kizárólagos támogatója

Critical Mass felvonulás, faültetés, komposztünnep, kerékpár-szépségverseny, koncert, kiállítás – a következő napokban számos programon ünneplik a Föld Napját – programajánló országszerte.

A Hulladék Munkaszövetség idén kertészeti börzével egybekötött Komposztünnepet szervez a HuMuSz Házban (XI. ker. Saru utca 11.) szombaton délelőtt 11 órától. Az akció célja a házi komposztálás népszerűsítése és a hulladékmegelőzés szemléletének terjesztése. A cserebere börzével lehetőséget kínálnak arra, hogy a használaton kívüli, kidobásra ítélt kertészeti eszközök és feleslegessé vált növények új gazdára, használóra találjanak.

Ugyancsak ezen a napon ültet fát Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a Föld Napja és egy új, Zöld Hegyvidékért elnevezésű program elindítása alkalmából. A program célja, hogy minden, a kerületben élő gyermek születéséről egy fa ültetésével emlékezzenek meg.

A Magyar Természettudományi Múzeum látogatói a hétvégén a földtudományokkal foglalkozó intézmények és szervezetek közreműködésével megnézhetik, hogyan készül az időjárásjelentés, kipróbálhatnak geofizikai és meteorológiai eszközöket, vagy megismerhetik a magyarországi talajokat. A múzeum kertjében felállított piactéren pedig ásványbolt, a földtudományokkal, a föld kincseivel, a múlt élővilágával foglalkozó kiadványok várják az érdeklődőket.

Vasárnap délelőtt 10 órától 22 óráig tartanak a rendezvények a belvárosban, a Városháza téren, Károly körúton. A szervezők nem csak lezárják a várost, hanem színes programokat kínálnak, érdemes lesz ellátogatni a helyszínre. A Merlin energiaszínpadán bárki elmondhatja véleményét két percben a környezetszennyezésről, a környezetvédelemről, vagy a környezettudatosságról. A Lush ugyanitt kutat állít fel, ahol a látogatók forrásvizet kortyolhatnak és megtudhatják, mit tehetnek a mindennapokban a vízkészletek megóvásáért.

 

Idén sem marad el a nemzetközi hírnévnek örvendő és a részvevők számában rekordokat döntő Critical Mass Budapest kerékpáros tömegdemonstráció. A felvonulás vasárnap az V. kerületi Deák tér mellől indul fél ötkor és a Városliget Király-dombon fél hétkor végződik közös kerékpáremeléssel. A felvonulás résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak.

A globális felmelegedés veszélyeire az Astoria és Deák tér között egy rekord méretű köztéri felvonulással hívják fel a figyelmet. Az arra járóknak kora délután zöld pólót osztogatnak, majd a feltehetően több tízezer résztvevőt Jason Hawkes brit légifotós fényképezi le egy helikopterről, 150 méter magasságból. Hat órakor ismert és elismert jelmez-, divat- és ruhatervezők, színészek és táncosok közreműködésével kezdődik demonstráció a természetesség, a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság és egy egészségesebb életmód jegyében. Egy órával később Öndivatbemutató kezdődik. Ennek lényege, hogy egy speaker kommentálja a járókelők “fellépését”, pózaikat, reakcióikat és persze ruhájukat. A nap végén kihirdetik a levegő ultrafinomrészecske-tartalmát, bizonyítva ezzel, hogy mennyivel kevesebb a mértéke ezen a napon, mint egy hétköznapi csúcsforgalmi napon.

Az Erzsébet téren ugyancsak délelőtt 10 órától kezdődnek a programok. A Művészpiacon ötvösök, grafikusok, textilesek, keramikusok, üvegművészek, játékkészítők mellett több neves galéria tervezője képviselteti magát. Az idei első szabadtéri WAMP-ra mintegy száz designert várnak a szervezők. A Hints Institut formáció egy úgynevezett Freeshopot üzemeltet majd, ahova megunt tárgyakat várnak a vázától a báli ruhán át a cserepes virágig. A WAMP házi lomtalanításán bárki kedvére elcserélheti másokkal a lehetőleg nem túl viharvert állapotban lévő tárgyait – legyen szó akár ruhadarabról, háztartási-, vagy dísztárgyról. Délután két órától kerékpár-szépségversenyt rendeznek, amelyre a helyszínen lehet nevezni egyénileg feldíszített kerékpárokkal. A háromtagú zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek tulajdonosai három magyar tervező alkotását nyerik meg. A két helyszín között gyalogos vagy biciklis közlekedés ajánlott.

A Madách téri parkolóban 11 és 17 óra között a Tech-Mobile Kft. számos elektromos energiával hajtott járművet mutat be az ésszerű energiafelhasználás jegyében. A téren nem csak megtekinthetőek, de ki is próbálhatóak az egyes bringák, robogók és kisautók. Az eseményekről további információ található a www.merlinbudapest.org/, a www.unitmagazin.hu, a www.wamp.hu, a www.criticalmass.hu honlapon.

A Föld napján, április 22-én, kedden a Magyar Közút Kht. immár harmadik alkalommal rendezi meg szemétgyűjtési akcióját. A központi esemény az M2-es Dunakeszi térségében található lehajtónál lesz reggel 8 és 14 óra között.

Nagyszabású természetfilm kerül A Föld címmel a magyar mozikba május nyolcadikán. A BBC által négy éven át, a legmodernebb technikával felvett képsorok eddig nem, vagy alig ismert oldaláról mutatják be a Föld bolygó élővilágát. Az így készült a Föld című dokumentumfilmet a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlang mozija néhány különleges alkalommal műsorra tűzi. Először április 22-én, majd május 9-én, május 15-én, május 22-én és június 9-én. A vetítések naponta kétszer, 11 és 14 órakor kezdődnek. A részvétel az állatkerti belépővel ingyenes.

A Füvészkertben (ELTE Botanikus Kert) április 23. és 27. között rendeznek a Föld Napja alkalmából programokat, amelyek között szerepel dinólábnyomöntés, restaurálásbemutató, vetélkedő és könyvkiállítás.

Az idei esztendő a békák éve, ezért a hétvégi programok közül több is az Európai Állatkertek Szövetségének idei kampányához kapcsolódik, amellyel arra szeretnék fölhívni a figyelmet, hogy e kétéltűek a Föld egyik legveszélyeztetettebb állatcsoportját alkotják. Nemcsak az élőhelyeik pusztulása és a környezetszennyezése, de egy gombabetegség világméretű elterjedése is fenyegeti őket – mondta Juhász-Gőz Szilvia, a Szegedi Vadaspark zoopedagógusa. A vadasparkban rendezett kiállításon hazai és egzotikus békák fotóival és hangjaival ismerkedhetnek meg a látogatók, a terráriumházban pedig különféle kétéltűeket és hüllőket simogathatnak az érdeklődők. A Föld-napi okoskodón a környezetvédelemmel és az állatvilággal kapcsolatos kérdéseket és rajzos feladatokat kell megoldaniuk a gyerekeknek. A kérdések többségét bárki könnyedén meg tudja majd válaszolni, ha nyitott szemmel jár a szegedi állatkertben. A rajzos feladatok között akad majd olyan, melyen állatokat és testrészeiket kell összepárosítani, s olyan is, melyen az egyes élőlények búvóhelyeit kell bejelölni. A programok egy része a szelektív hulladékgyűjtést és a komposztálást népszerűsíti, így minden látogató tapasztalhatja, hogy a természet megóvása nem távoli, elvont dolog, hanem ő maga szűkebb környezetében is tehet érte – mondta a zoopedagógus.

Nyíregyházán egyhetes programot szervez a Föld Napja alkalmából a helyi állatpark és a Kodály Zoltán Általános Iskola, s a rendezvénysorozat már szombaton megkezdődik a város határában húzódó védett Igrice-mocsár kitakarításával – közölte Révészné Petró Zsuzsanna, az állatkert munkatársa. A kétéltűek évére tekintettel azt szeretnénk, ha a híres nyírségi mocsárban fellelhető állatok élőhelyének minősége jobbá válna a rendcsinálással. A nyíregyházi lápos területen számos békafajta él, közte zöldlevelű békák és unkák sokasága, s persze hüllők, ritka gőték, mocsári teknősök, siklók, valamint a növényvilág is gazdag, ott tenyészik például az orchideák családjának különösen védett fajtája a kosbor.
Az egy hetes program során az állatparkban a világ kontinensein élő fajok természethűen kialakított élőhelyeit mutatják be a látogatóknak, az iskolában pedig kiállításokat, előadásokat és vetélkedőket rendeznek, hogy a környezetvédelem fontosságára ráirányítsák a diákok figyelmét.

A Föld Napi országos rendezvényekről részletek programajánlónkban >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás