Hirdetés

A kokszoló üzem területén felszámolták a jellemzően a privatizációt megelőző időszakban keletkezett benzol és kátrányszennyeződést. A mintegy 33.000 m3 talaj és 35.500 m3 talajvíz megtisztításával, sikerült helyreállítani a szennyezést megelőző ökológiai állapotot.

A Nemzeti Fejlesztési Terv 1 milliárd forintos támogatásával történetének legnagyobb környezeti kármentesítési projektjét valósította meg az ISD Dunaferr Zrt. A projekt során a kokszoló üzem területén felszámolták a jellemzően a privatizációt megelőző időszakban keletkezett benzol és kátrányszennyeződést és helyreállították a szennyezést megelőző ökológiai állapotot. A projekt keretében összesen 35.500 m3 talajvíz és mintegy 79.000 m3 talaj kezelése valósult meg teljesen környezetbarát, biológiai módszerrel. Az ISD Dunaferr Zrt. a munkálatokat 2012-ig saját pénzügyi forrásainak felhasználásával folytatja, amelynek eredményeként a korábbi szennyeződések 94 százaléka teljesen eltávolításra kerül.

Az ISD Kokszoló Kft. immár közel 50 éve állít elő a nyersvasgyártáshoz szükséges kokszot. A folyamat során nagy mennyiségű kamragáz keletkezik, amelynek tisztításakor különböző melléktermékeket, nyersbenzolt és kátrányt állítanak elő. Az ISD DUNAFERR Zrt. privatizációját megelőző hatósági vizsgálatokból kiderült, hogy a kokszgyártás melléktermékeként előállított szerves vegyületek évtizedekkel ezelőtti tárolása és átfejtése során jelentős mennyiségű, mintegy 90 tonnányi szennyező-anyag jutott a talajba, amely az idők során elérte a felső talajvízréteget is.

„Dolgozók egészségének valamint a Duna vízbázisának védelme érdekében az ISD Dunaferr Zrt. szakembereinek tehát cselekedni kellett.” – mondta Lukács Péter, az ISD Dunaferr Zrt. stratégiai műszaki vezérigazgató-helyettese. „Mivel az ISD Dunaferr Zrt. célja, hogy termelő tevékenységét környezete fenntarthatóságának biztosítása mellett végezze, egy átfogó tényfeltárás és elemzés alapján vállalatunk a korábbi évtizedekben keletkezett szennyeződések biológiai lebontása mellett döntött.” – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A Magyarországon egyedülálló léptékben alkalmazott, teljesen környezetbarát biológiai kármentesítés lényege az volt, hogy a talajban és a talajvízben lévő szennyezőanyagok eltávolítását baktériumokra bízták a szakemberek. A baktériumok talajba és a talajvízbe juttatását egy külön erre a célra épített, nyelető és termelő drénekből, drénaknákból, aknakutakból valamint víztisztító-műből álló vízkezelő rendszer végzi.

A kármentesítés legszennyezettebb területén talajcserére volt szükség. Ennek megkezdéséhez az ISD Dunaferr Zrt. önerőből elbontotta a területen álló épületeket, tartályokat és csővezetékeket. A területről kitermelt és kiszállított szennyezett talaj mennyisége meghaladta a 15.000 m3-t. A talajvisszatöltés során a legalsó rétegbe 6.000 m3 nagy átmérőjű sódert terítettek el. Ez a közel 1 méter vastagságú kavicságy megkönnyíti a talajvíz mozgását, a beoltóanyag egyenletes eloszlatását a területen. A kavicságyra geotextília került azért, hogy a visszatöltött föld ne mosódjon be a kavicságyba, ugyanakkor a talajvíz függőleges irányban szabadon áramolhasson.

A talaj megtisztításával szemben a talajvíz tisztítása komplexebb kihívást jelentett a környezetvédelmi szakemberek számára. A benzol szennyeződések egy részét a vízkezelő rendszer „sztrippelő” tornyában távolították el úgy, hogy a vízben lévő benzolt levegő segítségével légneművé tették, ezt a levegőt pedig katalitikus oxidáló berendezés segítségével tisztították meg. A vízkezelőben ezzel a módszerrel közel 35.000 m3 talajvizet tisztítottak meg 90% fölötti hatásfokkal.

Mindezeken túlmenően a talaj mélyebb rétegeit és az abban lévő talajvizet biológiai módszerekkel, külön erre a célra kitenyésztett benzolbontó baktériumokkal tisztítják meg a szakemberek. Ezeket a baktériumokat a vízkezelő rendszer nyelető drénein, beoltó kútjain és szikkasztó árkain juttatják a talajba. A biológiai folyamatok során a baktériumok a talajban és a talajvízben lévő szennyezőanyagokat szén-dioxidra és vízre bontják le, illetve beépítik saját testükbe, majd amikor a szennyezőanyag elfogy ők maguk is elpusztulnak és lebomlanak.

Az ISD Dunaferr Zrt. területén alkalmazott biológiai kármentesítési technológia a két módszer megfelelő kombinációjára épül. Különlegességét az adja, hogy ilyen nagy koncentrációjú benzolszennyeződés eltávolítására eddig még sehol sem alkalmaztak a gyakorlatban baktériumokat. A pályázati idő alatt közel 2.000 m3 oltóanyag került betöltésre.

„Dunaújváros, mint jelentős ipari és gazdasági központ számára különös jelentőséggel bír az innováció és a környezetvédelem legújabb technológiáinak és módszereinek párhuzamos alkalmazása, hiszen ennek révén az itt élő lakosok számára nemcsak új munkahelyeket, de élhetőbb, tisztább és egészségesebb környezetet is biztosíthatunk.” – mondta Dr. Kálmán András, Országgyűlési Képviselő, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere. „Az ISD Dunaferr Zrt. környezeti kármentesítési programja nemcsak azért példaértékű, mert a gyár múltjának egy terhes örökségét számolta fel, de azért is, mert a vállalat annak folytatását önerőből finanszírozza.” – tette hozzá a Polgármester.

A kármentesítésbe újonnan bevont területek megtisztítását az ISD Dunaferr ZRt. saját forrásból, mintegy 500 millió forintos ráfordítással finanszírozza.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás