Hirdetés

György Lajos, Piros, a magyar ökológiai mozgalom korelnöke és egyik alapítója hosszas szenvedés után elhúnyt. Temetése, saját kívánságára nem lesz. György Lajos búcsúztatása október 17-én délután 5-kor lesz a HUMUSZ házban Budapesten, a Saru u. 11-ben.

György Lajos orvos, tudományos kutató 1926. április 16-án született Budapesten. 1951-ben a budapesti orvostudományi egyetemen szerzett diplomát, majd az egyetem Gyógyszertani Intézetének tanársegéde, 1957-86-ban az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője, az 1990-es években tudományos tanácsadója.

Az ELTE Természetvédelmi Klubjának vezetője, s 1983-tól a Klub által kiadott Gaia Sajtószemle szerkesztője. Az 1990-es években részt vett a Levegő Munkacsoport munkájában. Az orvostudományok kandidátusa, 1975 óta doktora. Ökofilozófiával, általános rendszerelmélettel és környezetvédelemmel foglalkozik.

Főbb művei: A jót választanod kell (1996), Vissza a kozmikus rendhez (2000).  Fölforgató konzervativizmus – ökológiai alapelvek (2002)

Piros a rengetegben
Piros a rengetegben

 

Néhány korábbi cikkünkkel emlékezünk meg Pirosról

Piros nyolcvanadik születés napjára
Most ünnepli nyolcvanadik születés napját dr.György Lajos kutatóorvos. Egy MTI hírként talán el is siklana egy átlagos újságolvasó szeme a hír felett. De ha azt írjuk a mozgalom listán, hogy Piros nyolcvan éves , sokaknak megakadna rajta a szeme. Őt ugyanis a zöld mozgalomban mindenki csak Piros néven ismeri.

Huszonhárom éve az ő kezdeményezésére alakult meg az ETK – akkori nevén ELTE Természetvédelmi Klub, ma Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület. Aztán az ETK keretei között elkezdte szerkeszteni a GAIA Sajtószemlét (Sajtszemlét), amelynek eddig 400 száma jelent meg. A 401. számot most Piros köszöntésével kezdhetjük.

Piros a hazai zöld mozgalom egyik szellemi atyja. A mozgalomban jónéhányan a Sajtszemlében megjelent írásain, előadásain, könyvein és a vele folytatott beszélgetéseken nőttünk fel. Számomra elsősorban az ökofilozófiai, bölcseleti írásai, gondolatai a legfontosabbak . Az Ökotájban pár évvel ezelőtt Pirossal megjelent beszélgetésben tanítóként határozza meg magát, és kiemeli, hogy a tanító a legtöbbet tanítványaitól, embertársaitól tanul. Peccei nyomán mindig azt hangoztatta, hogy a fiatalokban nyugszik a remény, az ETK-t is azért alapította meg akkori fiatal egyetemista társaival. És a nyolcvan év ellenére Piros ugyanolyan fiatal maradt, mint amilyenek azok voltak , akikkel együtt az ETK-t és a Sajtszemlét indította.

Ma is tele van energiával, ötletekkel. Egyike volt az oknak, akik felvetették, hogy Sólyom Lászlót jelöljük köztársasági elnöknek. Valószínűleg ő maga sem gondolta, hogy ez egy sikeres vállalkozás lesz , és alig egy évvel később Sólyom már köztársasági elnökként köszönti őt nyolcvanadik születés napján.

Pár évvel ezelőtti balesete után átadta másnak a Sajtszemle szerkesztését, de nem bírta ki, hogy ne folytassa a napi, heti és havi sajtószemlézését, és drótlevélben elkezdte terjeszteni Olvasónaplóját, amely már túl van az ötszázadik számon. Isten éltesse Pirost még sokáig!
Fidusz
GAIA Sajtószemle 2006 április

Sólyom László köztársasági elnök magánlevélben köszöntötte 2006 áprilisában 80. születésnapja alkalmából György Lajos kutatóorvost, környezetvédőt. György Lajos, akit a zöld mozgalmakban Piros néven ismernek “a magyarországi környezetvédelem nagy öregje, aki bátor, de meggondolt kiállásával, másrészt a környezetvédelem, mint életszemlélet fáradhatatlan propagálásával és megélésével példakép ma is” – írta a köztársasági elnök.
György Lajos

György Lajos

 

Megjelent a 400. GAIA

22 évvel ezelőtt Pásztor Erzsi ötlete volt, hogy a sajtó környezetvédelmi vonatkozású írásait ismertessük egy rendszeres hírlevélben. Elvállaltam. 20-30 klubtagunk küldte kivonatait, eleinte főleg a magyar, később mindinkább idegen lapokból is.

Azokat írógéppel írtam rá stencillapokra (már nem tudjátok, hogy milyen az!) és azt a Rektori Hivatal sokszorosította. Aztán a Greenway munkacsoport szert tett egy kis ölgépre és Karas Laci rábeszélt, hogy azon csináljam. (A mátrixnyomtatóból kivettük a szalagot és úgy lukasztottuk át a stencillapokat). A 139 -es szám tól már nem kellett Nyúlnak olykor tárgymutatókat összeállítani – a későbbi számok mind megvannak a számítógépben (a PDF alakúak kivételével). Minden tárgyszó gyorsan kikereshető. Olyan nyelvről, hogy “xyw ” nem is hallottatok . Aztán lett egy 70 megabájt befogadóképességű gépünk, majd egy nyomtatónk. Az xyw után jött a Word 5, majd a Word Perfect, majd a Word for Windows , s jelenleg annak XP változata. Nagy érdemei voltak a kivonatok és levelek, hozzászólások küldőin kívül – a számítógépes hálózat lehetőségeit kihasználva – Tepinek, aki rendszeresen szétküldte villámlevélben a Gaiat a megrendelőknek.

Később Csiriz Amerikában megbarátkozott az internettel, s éveken át a Gaia azon is olvasható volt. Akinek nem volt internetkapcsolata, azoknak részben mágneslemezen küldtük a számokat. Eleinte elég volt a saját aláírásom a sokszorosításhoz, de miután hírt adtunk a Duna-Kör alternatív Nobel-díjáról, (amely hírt a Természetvédelem c. lapunkban le kellett feketével kenni és ragasztani), a stencillapok sokszorosításához a KISZ -titkár aláírása kellett. Ő a neki nem tetsző szavakat vagy sorokat a stencillapon piros körömlakkal kente le. Mint szerkesztő sok érdekes levelet, vitairatot kaptam, olykor elég kemény hangúak at is. Ezeket a levelezés rovatban közöltem.

A hírlevélnek volt egy mozgalmi szervező szerepe. Az idők folyamán változott a tartalom: egyre több lett a bölcseleti, mozgalmi és zöld közösségi anyag. Egyébként kb. húsz féle tárgykört tartottunk nyilván, ezenkívül sok beszámolót és felhívást is közöltünk. A GAIA eleinte két-, majd három hetenként jelent meg 70-80 nyomtatott példányban, s aki nem tartotta a kapcsolatot a szerkesztővel, az a lapban olvasható figyelmeztetés szerint nem kapta tovább a hírlevelet. Így az olvasóközönség fokozatosan cserélődött. Fontosabb forrásaink voltak az Ecologist, a Third World Resurgence, a WISE, az IFDA-Dossier, a Nature, a Science, a Balaton Bulletin, Buddhist Peace Fellowship lista stb.
* * *
Szerettem a GAIA-t szerkeszteni, csak a betegségem miatt hagytam abba. Most a Global listán megjelenő Olvasónaplóimat állítom össze. Érdekes, hogy ez most közeledik a 400. számához. A 400. GAIA megjelenése alkalmával azt kérem az olvasóitól, hogy küldjenek anyagokat. Minél több lesz Fidusz raktárában (fidusz@zpok.hu), annál sűrűbben lesz kénytelen megjelentetni. Fidusznak, mint szerkesztőnek, a szerzőknek, fordítóknak jó munkát kívánok.

György Lajos, piros.
2005. márc. 29. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás