Hirdetés

Drága, műanyag tárgyak serege – vagy inkább a szülők folyamatos, derűs jelenléte?

Aki ezt csak a reklámokból, a babaáruház vagy a védőnő tanácsaiból próbálja kikövetkeztetni, ijesztően hosszú listát állíthat össze, drága, jórészt műanyag tárgyakból. Pedig a babának elsősorban meleg, elfogadó, nem aggályoskodó attitűdre van szüksége, a szülei folyamatos, derűs jelenlétére, a természetének leginkább megfelelő bánásmódra. Hogy a babagondozás kötelezőnek tartott tárgyi kellékeit szinte mind kiiktattuk, az ebből a szemléletből következik.

Juli most hat hónapos. Örömteliek a mindennapjaink, könnyen vesszük a babakor akadályait, a család minden tagja elégedett. A babagondokra talált egyszerű, természetes megoldásaink egyben zöldek is: próbáltuk olyanná alakítani a szemléletünket, hogy az emberi tényező, az együtt töltött idő legyen a fontos, ne pedig tárgyaktól, technológiáktól reméljük a boldogságot.

Megpróbálom összefoglalni ennek a bánásmódnak a lényegét.

Úgy érezzük, a legfontosabb, hogy Juli érezze: mindig ott vagyunk, számíthat ránk, válaszolunk a jelzéseire. Ezért önmagunkat, a jelenlétünket, a figyelmünket adjuk, nem használunk pótlékokat: bébiőrt, légzésfigyelőt, cumit. A jelzéseit természetesnek, babaszerűnek vesszük. Ez azt jelenti, hogy nem neheztelek rá, hogy már megint engem akar. Igen, mindez sok energiába kerül, de az apjával megosztjuk a babagondozás teendőit. Nem arról van szó, hogy folyamatosan a baba van a középpontban, hogy foglalkozásról foglalkozásra visszük, hogy mindent csak miatta és érte teszünk. Hisszük, hogy a spontán családi (és más közösségbeli) együttléttől fejlődik a legjobban a személyisége. Próbáljuk vele együtt élni igencsak mozgalmas életünket. Mindenhová magunkkal viszük, nem gondoljuk, hogy mindenekelőtt az otthon melegére, nyugalomra lenne szüksége. Ellenkezőleg, fontosnak tartjuk, hogy – a szülei közelségének biztonságában – minél inkább részese legyen a világ áramának, figyeljen, és beavatódjon az emberek közösségébe.

Juli igény szerint szopik, ami azt jelenti, hogy kicsit sem nézzük az órát, és nincs a fejemben semmilyen elvárás, hogy mennyit és mikor kellene ennie. Minden jelzésére megkínálom, éjjel és nappal, bárhol, nem csak otthon. Így maga szabályozza éhsége szerint az anyatej mennyiségét, és lelki igényeinek megfelelően a mellen töltött időt. Nem avatkozunk bele ebbe az érzékeny rendszerbe, sem az anyatejet, sem a mellet nem helyettesítjük mással. Messziről kerüljük a manipulatív reklámkampányt folytató tápszercégek termékeit, nem használunk cumisüveget.

Juli velünk egy ágyban (matracon) alszik. Így érezzük biztonságosnak, így pihen a legtöbbet az egész család. Ha éjjel enni kér, nem kell sírnia, azonnal, félálomban tudok reagálni a jelzéseire, és tovább alszunk. Nyugodtak az éjszakák, és meghitt az ébredés. Tudom, nem is olyan sokára eljön az idő, amikor megérik a külön fekhelyre, és azt észre fogjuk venni.

A testközelség az embercsecsemő elemi igénye nappal is. Magától értetődő és örömteli megoldás erre a hordozás. Csodálatos, trükkös hordozók vannak, nekünk a legegyszerűbb típusok, a hordozókendő és az ázsai eredetű pántos eszköz, a mei tai váltak be. Amikor hordozom Julit, akkor vagy némán, figyelmesen nézi, mivel foglalkozom, vagy ellazultan órákig alszik. Minden mozdulatomat érzékeli, és kis izmaival követi. Fejlődik az egyensúlyérzéke és a testéről való tudása. Az apja is kiveszi a részét a hordozásból, öröm látni, milyen bensőséges a kapcsolatuk. A hordozóbeli állapot hasznos érzékszervi és szociális ingerekkel látja el a babát. Ha akar, nézelődhet, részt vehet az eseményekben, de hallhatja a szívemet is, és elbújhat a világ zavaró ingerei elől. Tömegközlekedni, ügyet intézni, üzletekbe bemenni, kirándulni, de még otthon mosogatni, a nyugtalan babát elaltatni is így a legkönnyebb. A helyes hordozás, a szorosra kötött kendő segíti a baba csípőjének és gerincének fejlődését. Nem kényeztetjük el a hordozással, hiszen elemi, veleszületett igényét elégítjük ki így. A nagymamai aggodalom ellenére a mozgásfejlődést sem hátráltatja a hordozás: a lányunk öt hónapos kora óta szívesen tesz-vesz a padlóra terített takarón is, már négykézlábazik, és egyedül fel tud ülni.

Hordozás - a szerző, hátán Julival. Fotó: Bajomi Bálint

A szerző, hátán Julival. Fotó: Bajomi Bálint

 

És az új felfedezésünk: a pelenka nélküliség. Mi mosható pelenkával kezdtünk, ennyi járt a környezetnek és a pénztárcánknak. Sokat olvastam arról, hogy fel lehet nőni pelenka nélkül is. A baba igenis tudatában van a záróizmai működésének, és ha a gondozói lehetőséget adnak rá, egyre jobban képes szabályozni is. Nem a szobatisztaságról mint célról és kényelmes állapotról van szó! Sokkal fontosabb a folyamat, az érzékeny kommunikáció baba és szülő közt. A jelzéseire figyelve hamar rá tudtunk hangolódni a pisi-kaki ritmusára. Amikor először a mosdókagyló fölé tartottuk a négyhónapos Julit, szélesen mosolygott, majd nagy ívben belepisilt. És azóta szinte mindig. Ez a módszer (sőt: életforma) folyamatos figyelmet igényel, de nem cserélném el semmiért, ahogy Juli rámnéz a mosdó fölötti tükörben, aztán le, pisil, és amikor végzett, újra rám. Elmosolyodik: ügyes vagyok? Tudja, mi történik a testével, aktív részese a folyamatnak, én pedig segítek neki. Nem csak otthon pelenkátlankodunk, eddig különösebb erőfeszítés nélkül mindig találtunk módot arra, hogy utazáskor, a városban járva is pisiltessük. Pelenkátlan fenékkel Juli sokkal kényelmesebben tud mozogni. Balesetek is vannak, de ezt a tanulás részének tartjuk, és egyre biztosabban vesszük Juli jelzéseit, illetve érzünk rá, mikor szeretne könnyíteni magán. Hetek óta csak éjszakára kap pelust.
A képesség minden gyerekben ott rejlik – itt a nyugati világban kihasználatlanul. (Az emberiség nagyobb része nem pelenkáz.) Persze a mi kultúránkban nehéz szembemenni a tiszta, száraz nátrium-poliakrilátos pelenkákkal.

További olvasnivalók

A fent leírt gyakorlat elméleti háttere, a nevelési koncepció a kötődő nevelés és a kontinuumelmélet. Részletesen Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában – A kontinuum-elv című könyvében olvastunk róla.

A kontinuum-levelezőlistára itt lehet feliratkozni.

További anyagok angolul a kontinuumelméletről >>>>

Nem vagyunk egyedül: napról napra bővül a hasonló alternatívákkal foglalkozó honlap, a mamami.hu fórumának jókedvű, aktív közössége. Sokukkal személyesen is találkozunk, havonta pedig Budaörse járunk a hasonló szülőkből alakult klubba.

Mosható pelenkákról szóló honlap: moshatopelus.blogspot.com

A pelenkanélküliségről (EC, elimination communication): szirkababa.blogspot.com

Kapcsolódó anyagok:

Nemzetközi Babahordozó Hét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás