Hirdetés

Az európai uniós támogatással épült erőműben elítélteket is foglalkoztatnak.

 

Biomasszából energia

Éppen egy éve, december 11-én készült el a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet biogáz üzeme. Az intézethez kötődő, nagyrészt mezőgazdasági termeléssel foglalkozó Pálhalmai Agrospeciál Kft. istállóiban termelődő szerves trágyát az erőműben fermentálják, melynek során gáz képződik. Ez utóbbit elégetve villamos energiát és hőt termelnek az üzemben. A szerves trágya mellett további anyagokat is feldolgoznak: hígtrágyát, konyhai és élelmiszeripari hulladékot, silókukoricát, továbbá vágóhídi melléktermékeket és elhullott állatok maradványait. Mindez összesen 80 ezer tonna biomasszát jelent évente. A fermentálás után a szilárd anyagokat trágyaként hasznosítják a környező földeken – ez környezetbarát módon jelentősen csökkenti a műtrágya-felhasználást.
Bioüzem

Bioüzem

Éppen egy éve, december 11-én készült el a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet biogáz üzeme. Az intézethez kötődő, nagyrészt mezőgazdasági termeléssel foglalkozó istállóiban termelődő szerves trágyát az erőműben fermentálják, melynek során gáz képződik. Ez utóbbit elégetve villamos energiát és hőt termelnek az üzemben. A szerves trágya mellett további anyagokat is feldolgoznak: hígtrágyát, konyhai és élelmiszeripari hulladékot, silókukoricát, továbbá vágóhídi melléktermékeket és elhullott állatok maradványait. Mindez összesen 80 ezer tonna biomasszát jelent évente. A fermentálás után a szilárd anyagokat trágyaként hasznosítják a környező földeken – ez környezetbarát módon jelentősen csökkenti a műtrágya-felhasználást.

Klímavédelem

A szemétlerakókban – ahová az itt hasznosított anyagok egy része kerülne- a szerves anyag bomlása során metán keletkezik, amely az egyik legerősebb üvegházgáz. Sok esetben a metán a levegőbe szivárog, ráerősítve a klímaváltozásra; Pálhalmán viszont értékes fűtőanyagként hasznosul.
A pálhalmi erőmű megújuló energiát hasznosít, így évente 35,5 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a levegőt. Kovács Tamás, az Agrospeciál Kft. ügyvezetői igazgatójának elmondása szerint 2003 decemberében nyújtottak be az Osztrák Köztársasághoz egy javaslatot emisszió-kereskedelmi megállapodásra. Az ennek nyomán született megállapodás keretében Ausztria elszámolja az üzem emisszió-csökkentését, cserébe díjat fizet a magyar cégnek. Mindez a Kiotói Jegyzőkönyv keretében történik. A közös megvalósítás ugyanis lehetővé teszi, hogy a nagy kibocsátású, fejlett országok ne csak határainkon belül csökkenthessék a kibocsátást. Amennyiben az számukra kedvezőbb, kedvezményezett ország(ok)ban is finanszírozhatnak a légköri CO2 megkötését, illetve kibocsátás-csökkentést eredményező technológiai beruházásokat. Az így keletkező kibocsátás-csökkentés egy részét a finanszírozó ország saját CO2-számláján számolhatja el. Összességében tehát a biogáz erőmű egy jó módszer a mezőgazdasági termelés környezeti problémáinak a megoldására.
Kovács Tamás, igazgató

Kovács Tamás, igazgató

Megtérülő beruházás

Az erőművet – amely a mezőgazdasági alapon működő hasonló üzemek közül az egyik legnagyobb – összesen 3 milliárd forintos befektetéssel építették fel. Ebből 1 milliárd 51 millió forintot tett ki a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) támogatása. A Dunaújváros határában, Újgalambos majorban található üzemben évente 6 millió köbméter biogázt állítanak elő, majd azt elégetve 12,6 ezer MWh villamos energiát és 11 ezer MWh hőenergiát termelnek. A termelt energia megfelel a vállalat szinte teljes energiafelhasználásának. Ha még fejlesztik a rendszert, akkor egyensúly fog kialakulni. A termelt áramot a lakossági hálózatba táplálják, több ezer háztartás szükségletét fedezve.

Az áram értékesítése és az Ausztriától kapott éves összeg nyomán 2008-ban várhatóan 2,8 milliárd forint körül alakul az árbevétel – ilyen bevétel mellett a tervek szerint a beruházás 7-8 év alatt megtérül.

Az erőmű szempontjából kedvező, hogy a zöld energia emelt áramdíjat kap. Ugyanakkor egy nemrégiben hozott szabály jelentős problémát okoz a mindennapokban: a kiserőműveknek üzemeltetőinek egy hónapra előre, negyedórás pontossággal meg kell tervezni és be kell jelenteni a termelt és a hálózatba táplált áram mennyiségét. Ha ettől öt százaléknál nagyobb mértékben eltér a termelő, akkor bírságot kell fizetnie. A mostanáig tartó felfutási időszakban az egyenetlenebb termelés miatt nehéz volt előre modellezni a termelést, így éves szinten 10 millió forint bírságot kellett fizetni. Mostantól, a stabilabb üzemelés nyomán könnyebb lesz a feltételt teljesíteni, ráadásul 20%-ra növekedett a lehetséges eltérés az előre bejelentett tervhez képest.

Mindezek ellenére Kovács Tamás szerint egy pénzügyi vállalkozónak nem vonzó befektetés egy biogáz erőmű, ha nincsenek olyan támogatások, amiket a pálhalmai projekthez igénybe vettek.

Dizájnos gépezet
Dizájnos gépezet

Komplex fejlesztés

Kovács Tamás arról számolt be, hogy a környezetvédelmi egyeztetés nagyon embert próbáló feladat volt, hiszen sok hatósághoz kellett benyújtani a kérelmet. De többségük – egy kivételével – támogatólag állt hozzá az ügyhöz, és könnyen megadta az engedélyt. A beruházás műszaki hátterét az igazgató egy informatikai fejlesztéshez hasonlította, hiszen ezen a területen is igen gyors a fejlődés. Így a megvalósulás különböző szakaszaiig jutva akár el is avulhatnak a tervezés során választott legújabb technológiák.

2006 júliusában kezdődött el az építkezés, a hálózatba történő első áram-betáplálás 2007 júliusában volt, majd 2007 szeptemberében az első megtermelt kWh következett. A szerződés szerint egy évig közösen üzemeltetik a kivitelező német céggel – ez most jár le, de még egy fél évig meghosszabbították a közös időszakot. Ere azért van szükség, mert szokatlanul nagy üzem épült, és vannak benne prototípus elemek, amelyekkel problémák adódtak. Mostanra került minden a helyére, ezentúl az üzem az elvárt kapacitással fog működni.

Elítéltek is dolgoznak

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. állami tulajdonú cég, és egy speciális feladata van: fogvatartottakat is foglalkoztat. 1000-1200-an dolgoznak a cégnél, köztük mintegy 800-an elítéltek. A vállalat nagyrészt mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, de két mosodát is üzemeltet. Éves árbevétele több, mint 3 milliárd forint; 2001 óta 4,1 milliárdot költöttek fejlesztésre. A világ érdeklődve figyeli az új biogáz programot, rendszeresen jönnek újságírókból, diákokból, érdeklődőkből álló csoportok. Sőt, a projekt tantárgy is volt tavaly a Kaposvári Egyetemen, és egy tankönyvbe is bekerült.

Uniós támogatások

Prieszolné Csomsztek Mária, az Energia Központ Kht. osztályvezetőjének elmondása szerint a pálhalmai a KIOP-on belül az egyik legnagyobb támogatott projekt. Most folyik a KIOP zárása, decemberben történnek az utolsó kifizetések, és zajlik az Energia Központ elszámolása az Unió felé. Összesen 6 milliárd forintot osztottak ki a pályázat keretében, ennek mintegy 48%-a energiatakarékosságra, 43%-a megújuló energiára, és 9%-a a kettő kombinálására jutott.
Prieszolné Csomsztek Mária a KIOP pályázatok lebonyolításával foglalkozik

Prieszolné Csomsztek Mária
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás