Hirdetés

Négy környezetvédő civil szervezet nem vesz részt a február 27-re tervezett első magyarországi klímacsúcson. A konferenciát szervező Klíma Klub ügyvezető alelnöke sajnálatosnak és megmagyarázhatatlannak tartja az érintett szervezetek “zsarolását”.

Nem vesz részt a “Klímacsúcson” az a négy magyar környezetvédelmi szervezet, akik az elmúlt években a legaktívabbak között voltak az éghajlatvédelem ügyében – áll az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország tegnap délutáni közleményében.

A bejelentésre a szervezők az alábbi választ adták:

A Klímacsúcsot kezdeményező és szervező Klíma Klub célja a rendezvénnyel az, hogy fórumot biztosítson a gazdaság, a politika, a tudomány és a civil társadalom képviselőinek a véleménycserére az éghajlatváltozás veszélyeiről és elkerülésük lehetőségiről. Ennek megfelelően hívta meg az érintett intézményeket szervezeteket köztük több, mint 100 civil szervezetet is. A plenáris ülésen az egyik legnagyobb magyarországi szervezet a Magyar Természetvédők szövetsége elnökének ajánlott lehetőséget előadás tartására.

Az energetika illetve a mezőgazdaság és az éghajlatváltozás kapcsolatával foglalkozó szekciók mellett egy harmadikat is meghirdetett, kifejezetten a civilszervezetek szerepéről a környezettudatos gondolkodás kialakításában. Ebben a szekcióban az energia klub igazgatóját kérte fel előadás tartására. Az ilyen konferenciák gyakorlata szerint az előre felkért előadókat követően úgy a plenáris, mint a szekció üléseken a rendelkezésre álló idő függvényében lehetőség nyílik további előre nem egyeztetett felszólalásra is. Az előre felkért előadók kiválasztása minden konferencián a rendezők feladata, arról nem a résztvevők döntenek.

A Klíma Klub így nem vehette figyelembe négy civil szervezet ( Energia Klub, Levegő Munkacsoport,Magyar Természetvédők Szövetsége , WWF Magyarország) ultimátumszerű követelését, miszerint a rendezvény előtt néhány nappal saját maguk kívánták eldönteni, hogy a plenáris ülésen valamint az érintett szekcióban ki kapjon szót. Részvételüket követelésük teljesítésétől tették függővé. Korábban már visszaigazolt részvételüket követelésük teljesítésétől tették függővé. Az Energia Klub igazgatója viszont már a meghívás kézhezvételekor jelezte, hogy külföldi útja miatt a rendezvényen nem tud részt venni és azóta sem jelezte szándéka megváltozását.
Távolmaradásukat őszinte sajnálattal vesszük tudomásul.

Ami a vállalatok meghívását illeti ezt éppen az indokolta, hogy tevékenységük jellegéből adódóan értelemszerűen ők a felelősek az éghajlatváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsájtásáért, így annak korlátozásában is döntő a szerepvállalásuk.

Bízunk benne, hogy a most távolmaradó négy civil szervezet a jövőben nem zárkózik el a véleménycserétől és a közös célokat szolgáló részvételüket nem teszik függővé indokolatlan feltételek elfogadásától.

Farkas Andrea
A Klíma Klub ügyvezető alelnöke
Budapest, 2009.február 24.


Végezetül az MTI híre:
 
Négy ismert magyar éghajlatvédő civil szervezet bejelentette, hogy nem vesz részt a február 27-re tervezett első magyarországi klímacsúcson, mondván, hogy a szervezők nem tekintik őket egyenlő félnek az üzleti és állami szereplőkkel. A rendezvény szervezője szerint ugyanis teljesíthetetlen a civilek kérése, hogy felszólalhassanak a plenáris ülésen, mivel azon – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – csak “magas tisztséggel rendelkező előadók vehetnek részt”.

Az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) és a WWF Magyarország az MTI-hez kedden eljutatott közös közleményében kifejtette: tartanak attól, hogy a pénteki rendezvény a beharangozott “széles körű társadalmi összefogás” helyett a támogató energiacégek – vagyis Magyarország legnagyobb széndioxid-kibocsátói – reklámeseményévé sekélyesedik.

Farkas Andrea, a konferenciát szervező Klíma Klub ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta: a részvételtől visszalépett szervezetek a délutánra tervezett három szekció egyikében kaptak megszólalási lehetőséget. Hangsúlyozta: a plenáris ülésen csak magas politikai tisztséggel rendelkező előadók szólalnak fel, többek között Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Stavros Dimas, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, valamint az Európai Parlament környezetvédelemmel, klímaváltozással és energiapolitikával foglalkozó képviselői. Az energetika, a mezőgazdaság, valamint a civil szervezetek saját szekció keretében tarthatnak előadásokat – fűzte hozzá a szervező. Farkas Andrea megjegyezte: sajnálatosnak és megmagyarázhatatlannak tartja az érintett szervezetek “zsarolását”.

A civilek saját szuverenitásuk megsértésének tartják, hogy a konferencia szervezői nem hajlandóak beleegyezni abba, hogy egy általuk megnevezett személy is felszólalhasson az esemény plenáris ülésén – mondta Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója az MTI-nek. Farkas István, az MTSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a klímacsúcs véglegessé vált programjában a civil szervezeteknek olyan kis súlya van az üzleti szférával szemben, hogy az nem teszi lehetővé a “normális kommunikáció” lehetőségét. A szervezetek ezért inkább úgy döntöttek, hogy “jobb, ha el sem mennek az eseményre” – húzta alá.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy a nagy károsanyag-kibocsátók a klímacsúcson próbálják magukat “zöldre mosni”, míg ezek a társaságok a gyakorlatban nem kívánnak megfelelő válaszokat adni a környezetvédelem problémájára.
Keddi közleményében a klímacsúcsot kezdeményező és szervező Klíma Klub kifejtette: célja a rendezvénnyel az, hogy fórumot biztosítson a gazdaság, a politika, a tudomány és a civil társadalom képviselőinek a véleménycserére az éghajlatváltozás veszélyeiről és elkerülésük lehetőségiről. Ennek megfelelően hívta meg az érintett intézményeket, szervezeteket, köztük több mint 100 civil szervezetet is.

A plenáris ülésen az egyik legnagyobb magyarországi szervezet a Magyar Természetvédők szövetsége elnökének ajánlott lehetőséget előadás tartására. Az energetika, illetve a mezőgazdaság és az éghajlatváltozás kapcsolatával foglalkozó szekciók mellett egy harmadikat is meghirdetett, kifejezetten a civilszervezetek szerepéről a környezettudatos gondolkodás kialakításában. Ebben a szekcióban az Energia Klub igazgatóját kérte fel előadás tartására.

Az ilyen konferenciák gyakorlata szerint az előre felkért előadókat követően úgy a plenáris, mint a szekció üléseken a rendelkezésre álló idő függvényében lehetőség nyílik további, előre nem egyeztetett felszólalásra is. Az előre felkért előadók kiválasztása minden konferencián a rendezők feladata, arról nem a résztvevők döntenek. A Klíma Klub így nem vehette figyelembe négy civil szervezet (Energia Klub, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége, WWF Magyarország) ultimátumszerű követelését, miszerint a rendezvény előtt néhány nappal saját maguk kívánták eldönteni, hogy a plenáris ülésen, valamint az érintett szekcióban ki kapjon szót.

Korábban már visszaigazolt részvételüket követelésük teljesítésétől tették függővé. Az Energia Klub igazgatója viszont már a meghívás kézhezvételekor jelezte, hogy külföldi útja miatt a rendezvényen nem tud részt venni és azóta sem jelezte szándéka megváltozását. Távolmaradásukat a Klíma Klub őszinte sajnálattal veszi tudomásul. Ami a vállalatok meghívását illeti, ezt éppen az indokolta, hogy tevékenységük jellegéből adódóan nagymértékben felelősek az éghajlatváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátásáért, így annak korlátozásában is döntő a szerepvállalásuk. Az Klíma Klub bízik abban, hogy a most távolmaradó négy civil szervezet a jövőben nem zárkózik el a véleménycserétől és a közös célokat szolgáló részvételüket nem teszik függővé indokolatlan feltételek elfogadásától – olvasható a közleményben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás