A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A Szegedi Vadaspark huszadik születésnapját ünnepli vasárnaptól; az esemény kapcsán egyhetes, “állati fieszta” kezdődött azzal, hogy átadták a legújabb lakók, a szibériai tigrisek kifutóját.

A csaknem ezerötszáz négyzetméteres területet Igor és Borisz vette birtokba. A két tigris a közelmúltban még Zorro és Pedro néven érkezetek Szegedre, de hogy orosz származásukat ne feledjék, átkeresztelték őket – mondta el a park igazgatója. Veprik Róbert kifejtette: a két fiatal hím nagyon jól érzi magát új otthonában, és szépen gyarapszik. A most kétszáz kilogrammos állatok súlya hamarosan elérheti a három mázsát, hosszuk akár a három és fél métert. A tigrisek a szegediek kívánságára érkeztek, hisz a parknak nagyon fontos a látogatók véleménye.

Egy felmérés után a csíkos nagymacskák győztek, és egy tenyészprogram keretében meg is érkeztek. Ha az állatkert elsajátítja a tigrisek helyes tartását, egy-két éven belül akár egy hölgy is kerülhet Szegedre, ezzel, pedig a dél-alföldi város is bekapcsolódhat a tenyészprogramba – mondta a vezető. Szibériai tigrisből 4-500 él vadon a Földön.

Az európai szintű, szegedi kifutó tizenöt millió forintból készült, melyet a város önkormányzata, két szponzor, az adózók egyszázalékos felajánlása és a park saját forrása biztosított. Mózes Ervin Szeged jegyzője az ünnepségen elmondta: a felnőtté vált intézmény – mint hat éve folyamatosan gyermeknap környékén – ismét gazdagodott egy látványossággal. A létesítmény tavaly több mint 170 ezer látogatót fogadott. A fejlődést jelzi, hogy 2004-től átadták egyebek mellett az Ázsia Házat, a Dél-Amerika Házat, az Oroszlán Házat, a Természetvédelmi Mentő Központot, a Parasztudvart, a Törpe Víziló Bemutatót, a Madagaszkár Házat, az Oktatóközpontot, az új főbejáratot, az Afrika Házat és a Rozsomák kifutót. A fejlesztések több mint háromszáz millió forintba kerültek, melynek jelentős része pályázati pénz volt. A tervek közt szerepel a szavanna bemutató, zebra kifutóval; egy Kárpát-medence bemutató, vidra-, arany sakál és farkas kifutóval; illetve pingvinpark és kalandpark építése is várható.

Az ünnep alkalmából egész napos programok várják a vadasparkba a kicsiket. Vasárnap a gyerekek kistigrisek lehetnek: aki ugyanis teljesíti a négy-próbát, hivatalosan is elnyeri a címet. Ezt egyébként egy hét múlva, gyermeknapon is megtehetik a most még bátortalanabb kalandorok. A következő pár napban játékos “tigrismereti” vetélkedőket tartanak az iskolai csoportoknak, jövő szombaton, pedig kiállítás-megnyitó, éjszakai állatkerti séta várja majd az érdeklődőket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás