Hirdetés
greenfo/mti

Elszaporodtak a nagyragadozók a szlovákiai Dobsina környékén, a kelleténél nagyobb az állomány a védett farkasokból, hiúzokból és medvékből, ezért a vadászok szerint felül kell bírálni a törvényt, amely megtiltja néhány faj vadászatát.

A közép-szlovákiai Dobsina körüli erdőkben egy nyolc egyedből álló farkasfalka és hozzávetőleg tucatnyi hiúz él. A vadászok semmit sem tehetnek: a hiúz védett, medvét csak miniszteri engedéllyel lehet lőni, farkast pedig csak az év bizonyos szakában. A nemzeti parkok területén a farkas is védett.

A vadászok szerint ideje lenne átértékelni a törvényt, és lehetővé tenni évente egy meghatározott időszakban, vadászidényben kilőni bizonyos számú vadat. A vadászok azzal érvelnek, hogy Dobsina környékén – főként télen – az alacsonyabban fekvő, lakott területek közelébe húzódtak a ragadozók. Emiatt megcsappant például az őzállomány is.

Arpád Kavecanky, a Rozsnyói Állami Erdők igazgatója szerint nagy károkat okoznak a ragadozók, főleg a farkasok, ha bejutnak a betléri (Betliar) vadaspark bekerített, 1700 hektáros területére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás