A rovat kizárólagos támogatója

Számtalanszor találjuk szembe magunkat a befektetők könyöklésével, amikor elszántan próbálják a hatóságok torkán lenyomni tervüket. S ez még a jobbik eset, amikor legalább hadakozni kell a hatósággal, s nem nyitnak kaput a „könnyebb módszerrel”. Történetünk Heves megyében játszódik.

A miskolci székhelyű Ökológiai Intézet Alapítványhoz, a KÖTHÁLÓ tagszervezetéhez bejelentés érkezett, hogy a Kis-Eged területén egy vállalkozó szállodát akar építeni, melyet ettől eltérő funkcióval kíván először engedélyeztetni (lakó és gazdasági épület, tó, udvar út), hogy a hatósági akadályokon könnyebben átjusson, s csak később hasznosítaná valójában erre a célra. A beruházás céljaként megfogalmazott gyümölcsös felújításhoz valóban kérdéses, hogy miért van szükség ekkora mértékű és ilyen jellegű beruházásra.

A Kis-Eged 302 m magas kúpja a Bükk-hegység legszélső délnyugati tagja, s beruházó tulajdonában található terület jelenleg nem hasznosított egykori gyümölcsös. Azaz a gyepterületeken a természetszerű növényzet regenerálódott, számos védett növényfaj található ott, ezért lett része a Natura 2000 hálózatnak.

A terület más célú hasznosítására irányuló kérelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nem támogatta, sőt a szakállamtitkár is elutasította januárban, majd márciusban a beruházó újra beadta, ezúttal mezőgazdasági telephely kialakítására. Az építési eljárásra vonatkozó kérelmét szintén beadta, de Eger Város Építési Hatósága januárban elutasította. Márciusban újra próbálkozott gazdasági és lakóépületre vonatkozó engedéllyel, az épület tervei azonban még most is egyértelműen szálloda jellegűek voltak. A terület sekély, karsztos, védett és fokozottan védett fajok élőhelye. Az eljárásba ügyfélként bejelentkezett Zöld Kapcsolat Egyesület a KÖTHÁLÓ támogatásával szakértői anyagot készíttetett, amit benyújtott az eljáró hatóságok számára. Ebben Natura 2000 hatásbecsléssel támasztotta alá, hogy nem indokolt a terület kivétele az uniós védettségű hálózatból.

Kis Eged a magasból

Kis-Eged a magasból

A tervezett beépítendő terület jelenleg országosan nem védett, de a zöldtárca nyilvántartása szerint védelemre tervezett. Részét képezi a Natura 2000 hálózatnak kiemelt jelentőségű különleges természetmegőrzési területként (HUBN20008 Várhegy-Nagy-Eged). A Kis-Egeden egy fokozottan védett növényfaj, kettő Natura 2000 jelölő faj és további 21 védett növényfaj található meg.
A pókbangó jelenlétét a nemzeti park igazgatóság munkatársai 2009. tavaszán is megerősítették. A KÖTHÁLÓ által felkért szakértők leszögezték, hogy a beruházás tervezett területe sérülékeny nyílt karszt, s adott helyrajzi szám alatt 12 védett növényfajt, többek között a bíboros kosbort (Orchis purpurea), a bugás hagymát (Allium paniculatum L. ssp. Marginatum) , illetve faunisztikai értéket, pannon gyíkot (Ablepharus kitaibelii) és a farkasalmalepkét (Zerynthia polyxena) is talált.

A szakértő a növényfelvételezés mellett megállapította, hogy a növényzet jelenleg természetes állapotban található, melyet a meglévő sztyepp és erdőssztyepp-elemek magas egyed és fajszáma is bizonyít. A jelenlegi tájhasználat a védendő vegetáció fenntartását (szubkontinentális peripannon cserjések, a meszes alapkőzetű féltermészetes száraz gyepek és cserjésedett változataik, szubpannon sztyeppék, pannon molyhos tölgyesek) segíti, más célú használattal ezen társulások károsodnának vagy semmisülnének meg.

A civilek által benyújtott szakértői anyagokat is figyelembe véve, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség októberben elutasította a beruházó kérelmét, bár sejthető hogy az eljárás folytatódik.

kötháló keoplogo

 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás