Hirdetés
greenfo/mti

Negyvenöt év után ismét engedélyezik a farkasok vadászatát Svédországban, hogy csökkentsék az egyre inkább elszaporodott faj egyedszámát – hozta meg döntését a skandináv ország parlamentje.

December közepén dönt a svéd környezetvédelmi hivatal arról, hogy pontosan hány farkas kilövését engedélyezik. Susanna Löfgren, a hivatal munkatársa szerint a kutatók húsz-negyven egyed lelövését javasolják. A vadászat januárban indul és a február közepén kezdődő párzási időszakig tart majd, szigorúan meghatározott területeken: az ország középső részén található Dalarna tartományban, Gävleborg és Örebro megyében, valamint a Svédország délnyugati részén lévő Västergötlandb és a nyugati területen fekvő Värmland tartományban.

Löfgren elmondta: a vadászat elsődleges célja, hogy ismét elfogadtassák a farkasokat a svéd emberekkel. Az északi országban ugyanis heves vitákat vált ki a ragadozók jelenléte, mivel azok egyre gyakrabban támadják meg mind a házi-, mind a vadon élő állatokat. Az elmúlt időszakban egyre többször jelentik farkasok jelenlétét lakott területek, sőt a főváros, Stockholm közelében is.

A környezetvédelmi hivatal a Svédországban élő farkaspopuláció egyedszámát egy évvel ezelőtt 182-217 példányra becsülte. A parlament októberi döntése alapján számukat 210-ben fogják korlátozni. Azokon a területeken engedélyezik az elkövetkezendő öt évben a farkasok vadászatát, ahol az elmúlt három évben leginkább elszaporodtak.

A farkasok az 1970-es években csaknem kihaltak Svédországban, számuk azonban folyamatosan növekedett és növekszik ma is az újratelepítésük érdekében elkövetett erőfeszítéseknek köszönhetően. Svédországban néhány európai országhoz hasonlóan engedélyezik egyes védett faj, mint például a barna medve és a hiúz vadászatát, hogy ily módon javítsanak az állomány minőségén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás