Hirdetés

A Tiszántúli Természetvédők Társulata jogi álláspontja szerint a Tubes-hegyi lokátorállomás építésének megakadályozása érdekében a polgári engedetlenség eszköze megengedhető.

Mivel a Római Szerződés értelmében a közösségi jog elsőbbséget élvez a tagállami joggal szemben abban az esetben, ha a tagállami jog szembe kerül a uniós jogelvekkel, illetve jogszabályokkal * (Római Szerződés 189. cikkely: “Az irányelv az elérendő célt tekintve minden címzett tagállamot kötelezi” ).
Mivel a Tubes-hegyi lokátorállomás építési engedélyezési eljárása keretében az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának előzetes vizsgálata szerint nem készült a 92/43/EGK Élőhelyvédelmi irányelv 6. cikk (3) bekezdés, illetve a 275/2004 (X. 8.) Kormányrendelet 10/A § rendelkezéseinek megfelelő Natura 2000 hatáselemzés a tervezett katonai beruházás várható környezeti hatásairól a HUDD20030 „Mecsek” elnevezésű kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen található kiemelt jelentőségű élőhelytípusokra, növény- és állatfajokra, és mert az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének definíciója szerint: „a kiemelt jelentőségű közösségi élőhelytípusok azon közösségi élőhelytípusok, amelyeket közösségi szinten eltűnés veszélye fenyeget, és amelyek megőrzéséért a Közösség különleges felelősséggel tartozik” , ezért a tervezett katonai beruházást engedélyező I. fokú bírósági határozat ellentétes a közösségi jog rendelkezéseivel, amely ellen az Európai Unió polgárai – azaz a környezettudatos és jogkövető pécsi polgárok – felléphetnek és polgári engedetlenséggel is érvényt szerezhetnek az 92/43/EGK Élőhelyvédelmi irányelv 6.cikk (3) bekezdés rendelkezéseinek.
TUBES lokátorállomás ökológiai szakvélemény (600 KB pdf)

Kapcsolódó anyagok:

Megérte. Elértük, amit akartunk.

Sorompóval a tubesi lokátor ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás