Hirdetés
greenfo/mti

Már az első napon, szombaton húsz farkast ejtettek el vadászok Svédországban, miután a környezetvédelmi hatóságok kiadták az első kilövési engedélyeket a 45 éve első farkasvadászati idényben.

A svéd parlament tavaly ősszel megszavazta, hogy 20 falkában, illetve 210 példányban korlátozzák a svédországi farkaspopulációt, amely egyre népszerűtlenebb a lakosság körében a jószág elleni támadások miatt. Január 2. és február 15. között összesen 27 ragadozó kilövésére van törvényes lehetőség, ami mintegy 10 százalékos ritkítást jelent. A 2005 évi 150 példánnyal szemben jelenleg 182-217 farkas lehet Svédországban hatósági becslés szerint.

A svéd környezetvédelmi hivatal, a Naturvaardsverket szerint mindenekelőtt azért szükséges a farkasállomány limitálására, hogy “növekedjék az állat elfogadottsága a lakosság körében”.
Mivel nincs természetes ellenségük, a farkasok szinte akadálytalanul szaporodnak, egyre gyakrabban ejtenek el a háziállatokat és már a városok szélén is kezdenek feltünedezni. Svédországban az 1970-es években kipusztult a farkasok, és az 1980-90-es években honosodtak meg újra, főként finnországi és oroszországi állatok bevándorlásának köszönhetően.
A környezetvédelmi minisztérium szerint az állomány megújításra szorul, mivel a teljes jelenlegi populáció mindössze három példányra vezethető vissza, ami beltenyészethez és az állomány fennmaradását hosszabb távon fenyegető genetikai betegségekhez vezetett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás