Hirdetés

A Magyar Természetvédők Szövetsége sajnálattal vette tudomásul, hogy a Parlament nem fogadta el tegnap az éghajlatvédelmi törvényt és a rövid távú gazdasági érdekek újra felülírták az össztársadalmi érdekeket.

Az éghajlatvédelmi törvény tervezetét a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács dolgozta ki, a tervezetet a négy parlamenti párt képviselői nyújtották be január végén az Országgyűlésnek. A törvényjavaslatot a parlamenti vita során a három nagyobb parlamenti párt és a környezetvédelmi minisztérium is teljes támogatásáról biztosította. Az elmúlt napokban a törvény ambíciózus céljaival szemben tiltakozást fogalmazott meg néhány nagy gazdasági érdekképviselet. A februári ülésszak rövidsége miatt egyetlen módosító indítvány is képes volt megakasztani a törvény elfogadását.

A természetvédők köszönik azt az áldozatos munkát, amelyet a törvény politikus támogatói, a négy parlamenti párt, továbbá a több mint félezer civil szervezet tanusított és nagyra értékelik a média elfogulatlan hírközlését, valamint a gazdasági élet azon szereplőinek közreműködését, akik megértették a változások fontosságát. Az elmúlt napok eseményei azonban bebizonyították, hogy a rövid távú gazdasági részérdekek rendre felülírják az össztársadalmi érdekeket. A képviseleti demokrácia furcsasága, hogy egy egyéni választókörzetben megválasztott képviselő, egy választói réteg érdekeire hivatkozva megakadályozhatja a többségi társadalmi érdek érvényre jutását.

A Magyar Természetvédők Szövetsége sajnálatosnak és társadalmilag károsnak tartja a gazdasági élet néhány szereplőjének tájékozatlanságát és viselkedését, akik félreértették-félremagyarázták és érdekeikkel ellentétesnek állították be a törvény szándékát, így végső soron újra kijárták a politikánál a cselekvés-felkészülés elodázását, a jövő ellehetetlenítését.

Az eset kapcsán fontos emlékeztetni a pillanatnyi érdekeikhez végsőkig ragaszkodókat, hogy a világban történő elkerülhetetlen gazdasági-társadalmi átalakulások felkészületlenül érik majd őket, ha útjába állnak a szükséges, ma már elengedhetetlen, szerkezeti változtatásoknak. A változtatások halogatásával, kerülésével nemcsak versenyképességi és lépéshátrányba kerülhet az ország az időben váltó országokhoz képest, de a halogatásból adódó gazdasági-társadalmi károk nagyságrendekkel nagyobbak lesznek, mint az időben változtatás költségei – mutatott rá Gyulai Iván, a Szövetség éghajlatvédelmi munkacsoportjának vezetője azokra a tényezőkre, amelyek most a döntéshozás kudarcához vezettek.

A Magyar Természetvédők Szövetsége mindenképpen győzelemként értékeli, hogy a törvény a társadalom akaratából eljutott a döntéshozás végső állomásáig. Az elkövetkező hónapokban lehetőség lesz a törvénytervezet újbóli egyeztetésére a társadalom különböző szereplőivel, a félreértések eloszlatására és az elképzelések finomra hangolására. Bízunk benne, hogy a következő Parlament elegendő bölcsességgel és erővel rendelkezik majd a helyes döntés meghozatalára, a klímatörvény elfogadására — fejtette ki Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó anyagok:

Győzött az energialobbi, elszállt a klímatörvény

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás