Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A leendő vidékfejlesztési miniszter szerint a legfontosabb cél az, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben, munkalehetőségek tekintetében és a lakosság megélhetésének biztosításában. A vidékfejlesztési tárcához tartozik majd a vízgazdálkodás, a természet- és környezetvédelem is.

A húsz éve Karcag polgármestereként dolgozó Fazekas Sándornak azt kell bebizonyítania Orbán Viktor szerint, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik, hanem a jövő része. Életrajza szerint a mezőgazdasághoz kevesebb, a vidékfejlesztéshez több köze volt az Orbán-kormány leendő agrárminiszterének. A 47 éves jogász végzettségű fideszes politikus, mielőtt politikai pályára lépett volna, a SZIM Karcagi Gépgyár Rt.-nél dolgozott jogtanácsosként. 1998-ban került be a parlamentbe. A Fidesz-frakció tagjaként eddig az Országgyűlésben egy évig a költségvetési bizottságban, három évig az emberi jogi bizottságban tevékenykedett, az első parlamenti ciklusában (1998 és 2002 között) pedig frakcióvezető-helyettes volt.
Parlamenti képviselőként beadott indítványaiban nem találtunk olyat, amely konkrétan az agráriumot érintette volna, inkább vidékfejlesztési ügyekben szólalt fel. Egyebek mellett szóvá tette a „diktatórikus vasútfelszámolásokat”, a vidéki kisvasutak jövőjét, a helyi tömegközlekedés kiszervezését, sőt, azt is felvetette, milyen közegészségügyi szabályozással lehetne megkönnyíteni a szabadtéri rendezvények, főzőversenyek megtartását.

Fazekas mellett dolgozik majd államtitkárként az 51 éves Czerván György, aki 1990 tavaszán még az Agrárszövetség színeiben volt képviselőjelölt, 1998 óta mindegyik parlamenti ciklusban a Fidesz-frakció, illetve a mezőgazdasági bizottság tagja volt, korábban pedig a tápiószentmártoni Aranyszarvas Mgtsz elnök-vezérigazgatója.

Parlamenti államtitkár lesz az 58 éves Ángyán Józsefből, aki a Fidesz parlamenti frakciójába a Magosz kvótájával került be. A gödöllői Szent István Egyetem professzora, kandidátusi fokozatát a mezőgazdaságtudomány területén szerezte. Egy vidéki fórumon radikális és azonnali földbirtok-politikai változást ígért, a földszerzés feltételeként a helyben lakást említette. A közigazgatási államtitkár pozícióját Farkas Imre tölti majd be.

Nemzeti Vagyongazdálkodási Minisztériumot Fellegi Tamás vezeti, Fellegi mellett dolgozik majd a sajtóértesülések szerint Fónagy János is politikai államtitkárként, Vízkelety Mariann közigazgatási államtitkárként, Bencsik János pedig az energetikai ügyekért lesz felelős.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás