A rovat kizárólagos támogatója

Csányi Vilmos az állati elmékről tartott előadást az ELTE-n az úttörő csimpánzkutatás kezdetének ötvenedik évfordulóján.

Louis Leakey neves paleoantropológus – aki az 1950-es években uralkodó nézetekkel szöges ellentétben Afrikában kereste az emberiség gyökereit – úgy vélekedett, hogy nem elég a csontokat, kőeszközöket vizsgálni, hanem az ősemberről alkotott kép kiteljesítése érdekében a mai is élő közeli rokonainkat is alaposan meg kell vizsgálni. Ennek érdekében három fiatal kutatónőt beszélt rá, hogy úttörő módon menjenek ki az őserdőbe a főemlősöket kutatni. Jane Goodall, Leakey asszisztense a csimpánzokat kezdte kutatni Gombéban, a tanzániai Tanganyika-tó partján. A később a Gorillák a ködben című könyvével és filmjével szintén híressé vált Dian Fossey a gorillákat kezdte kutatni, míg Birute Galdikas az orángutánokkal foglalkozott. „Ezen vizsgálatok nélkül semmit sem tudnánk arról, hogy milyenek lehettünk, amikor még nem beszéltünk” – mondta Csányi Vilmos etológus professzor a Jane Goodall-féle kutatás elindulásának ötvenedik évfordulóját ünneplő előadásán.

Csányi Vilmos lelkesedik

Csányi Vilmos lelkesedik

Jane Goodall nagy nehézségekbe ütközött a kezdeteknél – ezeket érzékeltette Csányi, amikor kijelentette, hogy „szó se volt állatsimogatásról. Egy éven keresztül a csimpánzok menekültek, ha Goodall megjelent, mert féltek tőle.” Végül a kutatónőt befogadták egy csimpánzcsoportba, de két év után egy fiatal hím lett a csoport vezetője, akinek Goodall nem volt szimpatikus, így új csoportot kellett keresni a vizsgálatokhoz.

A kitartó munka végül meghozta a gyümölcsét, és nagyon sok minden kiderült a csimpánzok életéről: megtudtuk, hogy tíz-tizenkét féle eszközt használnak, amelyeket meg is munkálnak. Emócióik vannak, sőt, csókolózni is szoktak. Csiklandozzák egymást, és kérik ezt egymástól (a kutyák is csinálnak ilyet). Sokszor viszont aggresszíven viselkednek.

Figan csimpánz és Dr. Jane Goodall a Gombe Nemzeti Parkban. Fotó: Derek Bryceson

Figan csimpánz és Dr. Jane Goodall a Gombe Nemzeti Parkban. Fotó: Derek Bryceson

 

Jane Goodall számára 26 év kutatás után nyilvánvalóvá vált, hogy a csimpánzok létét veszélyeztető pusztítás csak úgy akadályozható meg, ha oktatással, illetve kedvenc állatai ügyének népszerűsítésével foglalkozik – mondta dr. Csatádi Katalin, a Jane Goodall Intézet alelnöke. A Goodall által alapított Rügyek és Gyökerek hálózat ma már több millió gyereket mozgat meg 120 országban. Magyarországon is több éve működik a szervezetnek egy csoportja, amely most felvette a Jane Goodall Intézet nevet.

Dr. Csatádi Katalin az ünnepségen

Dr. Csatádi Katalin az ünnepségen

Csányi Vilmos másfél órás előadásában a csimpánzok mellett beszélt még papagájokról, kutyákról és farkasokról, illetve a velük végzett etológiai kísérletekről. Anekdotáival több alkalommal is sikerült vidámságra deríteni hallgatóságát. Az előadás után Jane Goodall tegnap készült két fényképét és videóüzenetét is bemutatták a közönségnek – ez utóbbi a csimpánzok védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Vastaps volt az előadás végén

Vastaps volt az előadás végén

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás