A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Egyre több a sakál Baranya megyében, a közelmúltban egy sánta sakált fogadtak maguk közé nyájőrző kutyák Baranyahídvégen.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője elmondta, Baranyahídvégen, a Fekete-víz mellett található birkahodály környékét egy sánta sakál látogatta rendszeresen a közelmúltig, némi potya táplálék reményében. A nyájőrző kutyák eleinte még elkergették, ám végül maguk közé fogadták, a juhászt viszont tisztes távolságra elkerülte – tette hozzá. Az állat azonban nemrégiben elpusztult, amikor a közúton áthaladva utolsó nyájőrzőként követte a birkákat, és egy autó halálra gázolta.

Bank László szerint az utóbbi két évtizedben Baranyában elszaporodtak a sakálok. Különösen a megye déli részén, az Ormánságban él jelentős populációjuk. A sakál a rókára hasonlít, csak hosszabbak a lábai és a farka. 50 centi magas, 80 centi hosszú és körülbelül 10 kilogramm súlyú. Hazánkban régen sok aranysakál élt, a köznyelv nádi farkasként említette őket. A rendkívül leleményes, csapatban vadászó, könnyen szelidíthető állatok jelenleg nem állnak védelem alatt Magyarországon.

Egy hónap alatt kétszázötven bárányt öltek meg aránysakálok a Homokszentgyörgy melletti Mariettapusztán; a gazdálkodó kára csaknem 3 millió forint – írta a Somogyi Hírlap. Az ezeregyszáz állatról gondoskodó Varga János a lapnak elmondta, a sakáltámadások úgy hat éve kezdődtek. Kutyái a rókákat elkergetik, de a sakáloktól félnek. Úgy érzi, nem tud védekezni a támadások ellen.

Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység vezetője szerint Belső- és Dél-Somogyban nagy számú aranysakál él. Fő táplálékuk a mezei pockok és más rágcsálók, valamint a téli vadászatok során az erdőben maradt zsigerek és sérült vadak. A szakember szerint, ha az aranysakál egyszer “rákapott” a könnyebb táplálékszerzésre – például a fiatal birkákra -, akkor lépni kell.

Bár az állat soha nem volt védett, vadászata az idei esztendőtől az év bármely szakában engedélyezett; ehhez azonban a területileg illetékes vadásztársaság és a tulajdonos megegyezése szükséges – olvasható a megyei napilapban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás